motor


Malaysian Bikers Community

Zon Bahasa Melayu => Info Motor => Topic started by: ixiel on October 27, 2006, 07:54:39 pm



Title: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on October 27, 2006, 07:54:39 pm
Adik aku ada motor tzm, beli dari member.. geran suma dah kat adik aku.. salinan ic owner lama ada dalam simpanan.. roadtax dah out, insuran pon dah out.. owner lama dah tatau mana..

Skang soalannye, apa tindakan seterusnya..

aku tak penah tukar2 nama nih.. tulun kasik nasihat cket ble.. dari A-Z ek.. tenkiu


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: abol on October 27, 2006, 09:02:41 pm
Ok, Beli insurance atas nama adik ko, ini untuk tukar nama dalam geran.
Isi borang tukar nama, free boleh dapat kat JPJ.
Salinan fotostate IC owner lama dan tandatangan owner dekat borang Pindah milik tu.
Salinan IC Owner lama kena ada cop pesuruhjaya sumpah, kalau owner tak nak dtg JPJ.

Sebab owner lama tak tau pi mana, ko bagi saja Runner dekat kedai motor buat, tunggu dalam Seminggu siap.
Kebiasaanya diorang charge Rm 70.00(ini tidak termasuk insurance)

Semoga sukess tukar nama, barulah motor boleh jalan.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: NoX on October 27, 2006, 09:05:33 pm
Adik aku ada motor tzm, beli dari member.. geran suma dah kat adik aku.. salinan ic owner lama ada dalam simpanan.. roadtax dah out, insuran pon dah out.. owner lama dah tatau mana..

Skang soalannye, apa tindakan seterusnya..

aku tak penah tukar2 nama nih.. tulun kasik nasihat cket ble.. dari A-Z ek.. tenkiu

A'kum

JPJ mana ??

Kalau Shah Alam - Padang Jawa.

1. Ambik Borang.
2. Owner Lama Sain dan Kasi IC (photo copy) tak payah pengesahan - moto tak payah, kereta kena.
3. Owner Baru Sain dan Kasi IC (macam atas juga)
4. Ambik Insuran (Owner baru) - Kalau Roadtax masih hidup. (Kalau dah tamat tempoh tak payah)
5. Sediakan Wang Pos RM 3.00 untuk JPJ.
6. Kalau ada Indemnity form sain saja,, (owner baru dan saksi saksi 2 orang).
7. Submit saja.

Kalau masih ada tuntutan hak milik.... tambahan dibawah.

1. Surat pembatalan ori dari finance - kalau ori hilang kena buat salinan, dan salinan mesti ada surat akuan berkanun yg di buat depan persuruhjaya sumpah oleh pegawai finance, mengatakan surat ni salinan sah dan melepaskan JPJ atas apa apa tindakkan bersempena dengan tukar nama ni pasai surat hilang.

2. Owner Asal kena sain borang pertukaran maklumat kenderaan - pasai nak batal hak milik.

Itu saja.

Kalau Di Wangsa Maju - JPJ Wilayah. Sikit beza.

1. Ambik Borang.
2. Owner Lama Sain dan Kasi IC (photo copy) dimestikan pengesahan suruhanjaya sumpah (lampiran C1)
3. Owner Baru Sain dan Kasi IC (macam atas juga atau pegawai JPJ)
4. Ambik Insuran (Owner baru) - Kalau Roadtax masih hidup. (Kalau dah tamat tempoh tak payah)
5. Sediakan Wang Pos RM 3.00 untuk JPJ.
6. Kalau ada Indemnity form sain saja,, (owner baru dan saksi saksi 2 orang).
7. Submit saja dengan Geran asal.

Kalau masih ada tuntutan hak milik.... tambahan dibawah.

1. Surat pembatalan ori dari finance - kalau ori hilang kena buat salinan, dan salinan mesti ada surat akuan berkanun yg di buat depan persuruhjaya sumpah oleh pegawai finance, mengatakan surat ni salinan sah dan melepaskan JPJ atas apa apa tindakkan bersempena dengan tukar nama ni pasai surat hilang.

2. Owner Asal kena sain borang pertukaran maklumat kenderaan - pasai nak batal hak milik.


Baru ni aku kena pegi Wangsa Maju 4 kali,,, sebab owner lama tak kasi IC yg disahkan dan surat ori pembatalan tuntutan hak milik dah hilang.

Moto tak payah bawak dan tak payah cek puspakom.

Lain lain JPJ aku tak tahu.... tapi lebih kurang saja.

Kalau tak boleh jugak... kasi runner buat majik.

salam......


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: reddice on October 31, 2006, 12:32:27 pm
tukar nama : RM 4 sahaja..

mudah jer..takyah pakai runner....


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: trunksz on October 31, 2006, 06:21:15 pm
pakai runner mungkin lagi mudah, kalau geran kat perlis, buyer dan motor kat JB. dah tukar nama baru boleh transfer file.

pengalaman bertanyer ker welly damansara damai....

moto plte melaka.. buyer KL... owner susah mo deal.... buyer buat sendirik nak pakai runner welly.... borang sumer dah sain ader ic owner lama tp tader surat pengesahan IC owner lama dan tidak di sign owner lama.... kos nak buat... rm180 dan masa sebulan rega dan masa mungkin masih ta tetap... just info tuk kawan².


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: buloh runcing on November 01, 2006, 12:14:20 pm
Salam...
Juz nak share.... experience aku buat tukar nama motor last 2 weeks kat JPJ wangsa maju.
selain dari borang2 JPJ tu.... borang C1 (surat akuan sumpah- pesuruhjaya sumpah) kena ada klu salah sorang seller/buyer X hadir.
lagi satu... klu sebelum tu motor tu ditukar nama JPJ dinegeri lain & seller tak datang... Motor kena buat inspection kat Puspakom dulu....
3 kali jugak aku turun naik JPJ last 2 months.... atlast... last 2 week baru settle....


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on November 01, 2006, 09:33:34 pm
brape hinggit ek buat akuan sumpah kat suruhanjaya sumpah ni?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: J-ri on November 01, 2006, 09:43:44 pm
x silap $5.00 utk 1 cop pengesahan by pesuruhjaya sumpah tu.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on November 01, 2006, 10:01:29 pm
korang penah kautim ngan pesuruh jaya sumpah ni tak? maksud aku sbb owner lama tak jumpa, agak2 p.sumpah ni ble kasik lepas ke ek sign tanpa tengok ic original atau sign  depan dia.. owner lama motor aku tu ntah p mana.. nak mencarik satu hal gak nih.?  :D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: J-ri on November 01, 2006, 10:15:43 pm
slalunya klu kes2 mcm ni JPJ akan suruh owner skrg buat iklan kat newspaper utk mencari owner lama tersebut, dalam tempoh tertentu ( 14 hari kot) klu tiada sapa2 reply iklan tu baru owner skrg ni blh buat pertukaran nama kat JPJ dgn menunjukan bukti iklan yg telah dibuat kat newspaper sebelum ni. prosedure tukar nama melibatkan iklan mcm ni aku x pnh lalui lg tp mber aku dulu pnh, dia yg ceritakn kat aku.
tu pasal klu korg rajin selak2 newspaper korg akan jumpa iklan kecik mencari individu bernama.. nombor kad pengenalan... bagi tujuan pertukaran hakmilik kenderaan..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: NoX on November 06, 2006, 09:00:41 pm
korang penah kautim ngan pesuruh jaya sumpah ni tak? maksud aku sbb owner lama tak jumpa, agak2 p.sumpah ni ble kasik lepas ke ek sign tanpa tengok ic original atau sign  depan dia.. owner lama motor aku tu ntah p mana.. nak mencarik satu hal gak nih.?  :D

Boleh.... cari pesuruh jaya sumpah yg berhampiran dengan JPJ.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on November 06, 2006, 09:29:26 pm
cantekk.. gua pi cuba jumaat nih.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: pokcik on November 07, 2006, 06:18:39 pm
info2 yang brader2 MBC bagi sumernyer tepat dan berkesan!
pengalaman saya wat tukar milik pn sama cara cam Bro2 sumer bagitahu..  ;)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ston_kol on November 08, 2006, 01:25:41 pm
Aku pun tengah nak tanya soalan ni.Tapi ada lain sket.

Macam mana nak tukar nama geran motor kalau owner lama dia dah meninggal?
Apa yang perlu dibuat?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: J-ri on November 08, 2006, 08:32:26 pm
Aku pun tengah nak tanya soalan ni.Tapi ada lain sket.

Macam mana nak tukar nama geran motor kalau owner lama dia dah meninggal?
Apa yang perlu dibuat?

bw sijil kematian owner lama p JPJ, prosedure seterusnya JPJ akan bg detail :)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lazirsuy on November 09, 2006, 10:12:48 am
aku dulu belik motor reg. perak, aku lak dok kedah...

nak tukar nama kena pi perak lah pulak... owner lama lak malas2 jer nak pi sana (dia cuti ahad jer, dok lak kat penang)...

last2, aku soh kedai insurans buat, kena bayar seratus...
kira berbaloi la kalau nak banding aku kena bawak owner lama sekali pi kat perak tuh kan...

takan nak pi perak naik motor?
mesti la naik keta, minyak lagik, tol lagik, makan lagik, kalu sekali pi tak jadik lagu mana, ulang pi lagik... susah tahap gaban la...

baik aku lebur seratus, usaha amik potostat ic dia ngan borang saja, borang aku tolong sain :)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on November 09, 2006, 11:08:26 am
kira murah gak kat kedah.. kat area rumah aku, puchong,  120 utk tukar nama, 10 per IC utk pesuruh jaya sumpah sign. motor aku plat terengganu, owner ntah mana.. kene tunggu sebulan baru siap..

sbnrnya bwat sendiri lagik jimat byk tapi malas nak pikir blasah jeklah.  ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ston_kol on November 09, 2006, 12:41:52 pm
Aku pun tengah nak tanya soalan ni.Tapi ada lain sket.

Macam mana nak tukar nama geran motor kalau owner lama dia dah meninggal?
Apa yang perlu dibuat?

bw sijil kematian owner lama p JPJ, prosedure seterusnya JPJ akan bg detail :)

Thanks J-ri  ;)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: NoX on November 11, 2006, 12:23:59 pm
Aku pun tengah nak tanya soalan ni.Tapi ada lain sket.

Macam mana nak tukar nama geran motor kalau owner lama dia dah meninggal?
Apa yang perlu dibuat?

Yang ni susah sikit,, bukan setakat surat mati saja... kena waris yg buat,,, dan waris kena melalui Amanah Raya. Kemudian baru tukar nama dari nama waris ke nama pemilik baru. Melainkan kalau anda warisnya, cuma perlu surat dari amanah raya.

salam.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ston_kol on November 12, 2006, 02:02:27 pm
Yang ni susah sikit,, bukan setakat surat mati saja... kena waris yg buat,,, dan waris kena melalui Amanah Raya. Kemudian baru tukar nama dari nama waris ke nama pemilik baru. Melainkan kalau anda warisnya, cuma perlu surat dari amanah raya.

salam.

Waaa banyak keje nak buat gak ye NoX... :P

 


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: SecaSX on November 15, 2006, 04:10:16 pm
Aku pun tengah nak tanya soalan ni.Tapi ada lain sket.

Macam mana nak tukar nama geran motor kalau owner lama dia dah meninggal?
Apa yang perlu dibuat?

Yang ni susah sikit,, bukan setakat surat mati saja... kena waris yg buat,,, dan waris kena melalui Amanah Raya. Kemudian baru tukar nama dari nama waris ke nama pemilik baru. Melainkan kalau anda warisnya, cuma perlu surat dari amanah raya.

salam.
wahhh rumit nyeee....
ako pon th dok penin nih...
aku ada piaggio vespa yg lahir tahun 1970(dah 36 tahun usianya),
masalahnya tak dapat lagi nak detact owner lama yg kat atas geran tu...
yg tertulis atas geran sama dgn data yg ada dlm sistem jpj,
cuma ada no IC lama dan alamat telok gong,kelang....packik tu(owner) lahir pd
1936(dah 70thn)....semoga dia masih hidup,kalo tak masalah besar bg aku....
ada sapa2 keje jabatan pendaftaran tak?aku nak check alamat terbaru pakcik tu,atau kalo dah meningal pon
alamat terakhir kat mana...
tolonglah aku yg tengah kusut ini


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lazirsuy on November 16, 2006, 08:21:52 am
wahhh rumit nyeee....
ako pon th dok penin nih...
aku ada piaggio vespa yg lahir tahun 1970(dah 70 tahun usianya), <--tak betul kot nih...
masalahnya tak dapat lagi nak detact owner lama yg kat atas geran tu...
yg tertulis atas geran sama dgn data yg ada dlm sistem jpj,
cuma ada no IC lama dan alamat telok gong,kelang....packik tu(owner) lahir pd
1936(dah 70thn).... <--ini betullah...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: V_type on November 16, 2006, 08:25:58 pm
buat kat jpj padang jawa, senang skit


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: SecaSX on November 17, 2006, 10:39:48 am
wahhh rumit nyeee....
ako pon th dok penin nih...
aku ada piaggio vespa yg lahir tahun 1970(dah 36 tahun usianya), <--tak betul kot nih...
masalahnya tak dapat lagi nak detact owner lama yg kat atas geran tu...
yg tertulis atas geran sama dgn data yg ada dlm sistem jpj,
cuma ada no IC lama dan alamat telok gong,kelang....packik tu(owner) lahir pd
1936(dah 70thn).... <--ini betullah...
sorry brother wrong typo!!!
maklumlah tgh kusut...aku check dlm spr punya web ic ATOK nie takde dlm system...(dah meninggal kot)
1st owner ada lagi itu pon dah 59 tahun atok nie....
ishhh...iskkk...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zidxr on November 18, 2006, 11:09:17 pm
Hai suma,

Nak tanya kalau nak tukar nama, tapi owner baru tu belum ada lesen bolehkah?

Rotek dan insurance sudah mati. roteks mati 5 Jan 2005.

BERUSAHA 8)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lazirsuy on November 20, 2006, 10:09:37 am
setakat panglaman aku beli motot...
dulu-dulu tak boleh kalau owner tadak lesen, musti yang ada lesen sahaja...

skarang nih tak tau la pulak...
peraturan jpj boleh berubah jadi lebih hampesssss...

p/s: aku dulu siap kena pi amik lesen dulu baru kedai mau jual motot kat aku...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on November 22, 2006, 12:28:29 am
aku baru bayar 373 hinggit utk proses:

1. Tukar nama: rm120
2. PUSPAKOM: rm100 (kalu pegi sendiri kos 10 hinggit je)
3. Roadtax: 2 hinggit
4. Service kos: 5 hinggit
5. Insuran TZM, Kurnia: 146 hinggit (1stparty, Single rider, insuran rm2000 minimum)

Malas nyer pasal. Ada satu runner tu offer 250 utk setelkan puspakom undertable tapi aku fikir bagus aku tukar brg motor ni kasik stended balik.. lagipon aku bukan nak bwk gi race pon.. kos tukar ezos stended, rm150, signal kasik kelip2, (?), ganti tayar blakang botak, duro (200), horn, (?)

duh.. masak masak...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: matdin97 on November 26, 2006, 04:10:36 pm
ni lebih kurang bagi yang baru beli motor tapi takde masa nak tukar nama. detail, kengkawan lain boleh tambah..

buat satu surat jual beli.

ada nama pembeli
ada nama penjual
saksi pembeli
saksi penjual

tarikh berkuatkuasa jualan
harga jualan
benda yang dijual
no chasis/no enjin/no plet

surat pelepasan. kalau ada apa-apa (saman, tuntutan kerajaan dll) sebelum tarikh berkuatkuasa tanggungan penjual dan selepas tarikh, tanggungan pembeli...

salinan i/c penjual 2 salinan. kalau boleh yang disahkan oleh pesuruhjaya sumpah
pastu geran original. (bahagian tuntutan tu semua tuntutan dah dibatalkan)

saya pon tak tukar nama motor lagi.. file ada kat jpj ipoh..

kalau nak tukar nama, tengok kat topik ada satu pasal tu...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ManSamurai on December 12, 2006, 03:05:52 pm
Nak buat insuran moto..kereta..renew rotax..jpj..saya boleh tolang buatkan..caj tak mahal...harga kawan kawan....hantar sampai rumah/tempat kerja...lembah kelang saje..... ;D ;D ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: SecaSX on December 17, 2006, 04:48:29 pm
aduis kusutt...semalam aku gi kg pendamar, kat pandamaran,setelah sekian lama siasat  dan dapat alamat terakhir,
pegi2 rupanya Atok tuan punya motor vespa tu dah arwah 2thn lepas...isk..isk..,
pulanglah aku ke Ampang dgn kecewa,nak tukar nama blm settle2,tapi akan ku cari jalan lain pulak,


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: syafique75 on January 02, 2007, 06:08:41 pm
aduis kusutt...semalam aku gi kg pendamar, kat pandamaran,setelah sekian lama siasat  dan dapat alamat terakhir,
pegi2 rupanya Atok tuan punya motor vespa tu dah arwah 2thn lepas...isk..isk..,
pulanglah aku ke Ampang dgn kecewa,nak tukar nama blm settle2,tapi akan ku cari jalan lain pulak,

Kalau camni kesnyer, kena cari orang dalam la.. kalau btul2 nak moto tu la.. bayo sikit orang dalam.. baru setel..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: usoplc on January 03, 2007, 01:51:59 pm
Hai suma,

Nak tanya kalau nak tukar nama, tapi owner baru tu belum ada lesen bolehkah?

Rotek dan insurance sudah mati. roteks mati 5 Jan 2005.

BERUSAHA 8)

Hi
No problem laaa.....saya ade buat mggu lpas...jpj kate takde lesen pun boleh tukar name...tapi rotex dah mati 1 tahun...kena gi puspakom tuuuu...huhuhu


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: syafique75 on January 04, 2007, 12:41:27 pm
Hai suma,

Nak tanya kalau nak tukar nama, tapi owner baru tu belum ada lesen bolehkah?

Rotek dan insurance sudah mati. roteks mati 5 Jan 2005.

BERUSAHA 8)

Hi
No problem laaa.....saya ade buat mggu lpas...jpj kate takde lesen pun boleh tukar name...tapi rotex dah mati 1 tahun...kena gi puspakom tuuuu...huhuhu

r/tax mati pun leh gak tukar nama.. kalau nak onroad jer kena gi puspakom dulu..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tonton on January 05, 2007, 06:55:33 pm
tolong saye....

baru baru ni wallet akui ilang...kebiasaan aku letak roadtax moto dalam walet..skrg nih rodtax aku da ilang...nak wat balik kate kat jpj kene ade owner yang dalam geran..

problem aku - moto ni blum ditukar hak milik...dalam geran last owner name die mustafa...n orang ni membe abah aku..orang ni plak berada di riyadh...ades...cemane aku nak wat roadtax balik ni...

aku try idupkan...tapi die kate idupkan rodtax bole buat sebelum 2 bulan roadtax mati...roadtax mati bulan 7 nih...hadoi la camni...

sape ade suggestion...ade runner ke bley wat bende ni???


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: syafique75 on January 07, 2007, 03:55:39 am
tolong saye....

baru baru ni wallet akui ilang...kebiasaan aku letak roadtax moto dalam walet..skrg nih rodtax aku da ilang...nak wat balik kate kat jpj kene ade owner yang dalam geran..

problem aku - moto ni blum ditukar hak milik...dalam geran last owner name die mustafa...n orang ni membe abah aku..orang ni plak berada di riyadh...ades...cemane aku nak wat roadtax balik ni...

aku try idupkan...tapi die kate idupkan rodtax bole buat sebelum 2 bulan roadtax mati...roadtax mati bulan 7 nih...hadoi la camni...

sape ade suggestion...ade runner ke bley wat bende ni???

Benda ni bleh buat.. bawak jer geran kat jpj tu dan bagitau r'tax hilang.. then bawa sekali report polis.. sama macam buat ic gerk..

Pegi jer.. ambil experience sikit..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tonton on January 07, 2007, 02:18:07 pm
dah pegi dah...problem die geran bukan name aku...name owg len...tak tuka hak milik lagi...org jpj tu mintak owner name dalam geran tu datang...signkan skalik...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: orangezone_1402 on January 11, 2007, 03:50:11 pm
bro, sy nak tau. tempoh roadtax mati yg memerlukan kita endorse dgn puspakom utk renew roadtax.
3 bln?6 bln? 12 bulan? 24 bulan?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tonton on January 11, 2007, 03:51:12 pm
dah pegi dah...problem die geran bukan name aku...name owg len...tak tuka hak milik lagi...org jpj tu mintak owner name dalam geran tu datang...signkan skalik...

duit tak hulur ker..

adeh...aku tak reti la bende bende camni...tak penah waT...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: syafique75 on January 12, 2007, 02:19:53 am
dah pegi dah...problem die geran bukan name aku...name owg len...tak tuka hak milik lagi...org jpj tu mintak owner name dalam geran tu datang...signkan skalik...

duit tak hulur ker..

adeh...aku tak reti la bende bende camni...tak penah waT...

Kalau ko dok Seremban, aku ada member leh buat.. dia macam raja kat JPJ tu.. ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: foxsgirlart on January 16, 2007, 09:54:39 am
aduis kusutt...semalam aku gi kg pendamar, kat pandamaran,setelah sekian lama siasat  dan dapat alamat terakhir,
pegi2 rupanya Atok tuan punya motor vespa tu dah arwah 2thn lepas...isk..isk..,
pulanglah aku ke Ampang dgn kecewa,nak tukar nama blm settle2,tapi akan ku cari jalan lain pulak,
boleh tukar
janji u ada surat pengesahan kematian owner
pi jpj amik borang pengesahan jual beli (jpj K3)
than tanya kat sana susulan seterusnyeee
cubalahhh


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: syafique75 on January 16, 2007, 12:17:34 pm
bro, sy nak tau. tempoh roadtax mati yg memerlukan kita endorse dgn puspakom utk renew roadtax.
3 bln?6 bln? 12 bulan? 24 bulan?

If your r/tax has expired for one year and above than only you have to go to puspakom.. ;)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: orangezone_1402 on January 16, 2007, 04:22:07 pm
ooo sethn dan lebeh ye...xpe, kang dah 11 bln aku g byr roadtax.heheheh...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: syafique75 on January 16, 2007, 07:47:49 pm
pegi ler.. tak sampai setahun lagi.. kalau dah lebey.. baru ler poning..hehehe


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: orangezone_1402 on January 17, 2007, 02:40:55 pm
ni aku ade soalan. membe aku berhajat nak beli moto ngan membe dia.tp moto tu atas nama owner lama.kawan dia plak terhilangkan ic potostat owner lama tu.padahal dah 2thn pakai x tkr nama.owner lama tu plak dok kat kedah. dia skang kat kl.mcm mn? blh ke tukar nama tanpa salinan ic owner lama tu?mcm mn?owner lama plak x dpt dikesan.harap dapat membantu.@ ader sesapa blh tlg runnerkan.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: insankecil on January 25, 2007, 10:04:50 am
Adik aku ada motor tzm, beli dari member.. geran suma dah kat adik aku.. salinan ic owner lama ada dalam simpanan.. roadtax dah out, insuran pon dah out.. owner lama dah tatau mana..

Skang soalannye, apa tindakan seterusnya..

aku tak penah tukar2 nama nih.. tulun kasik nasihat cket ble.. dari A-Z ek.. tenkiu

A'kum

JPJ mana ??

Kalau Shah Alam - Padang Jawa.

...
2. Owner Lama Sain dan Kasi IC (photo copy) tak payah pengesahan - moto tak payah, kereta kena.
...
4. Ambik Insuran (Owner baru) - Kalau Roadtax masih hidup. (Kalau dah tamat tempoh tak payah)
...
bro,
item no 2 di atas masih valid ke? kalu motor plat kl, bleh tak tukar nama kat padang jawa?
item no 4, tak paham...bleh jelas skit.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: insankecil on February 06, 2007, 05:12:09 pm
ambe baru je uruskan tukar nama moto ambe. jika owner asal tak mai, pastikan salinan icnya kita ada DAN no tel beliau disimpan. sebab ambe baru je kena, pesuruhjaya sumpah tu suspect ambe beli motor curik (sedangkn ambe ada geran/insuran/salinan ic owner lama).

so, terpaksalah ambe carik no tel owner tu, alhamdulillah mujur kawan ada simpan no tel dier. Pesuruhjaya sumpah tu minta saya call dan pass kan kepada dia. dia tanyalah macam2 pada owner asal tu. mcm polis gak la...mujur owner asal tu sporting.

dah puas hati, baru dier cop & tandatangan. huh...berpeluh dibuatnya.

tapi yang peliknya, apsal kat runner2 tak dibuat terperinci cam nie. dia cop & tandatangan in bulk. kompius lak.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: violence_nsr150rr on February 08, 2007, 03:12:32 pm
td aku pi jpj pdg jawa nak tukar nama (motor ceria)..
ingat senang je settle sbb documentation lengkap..
rupanya tuntutan hakmilik belum batal..
prosedur batal hakmilik owner asal kena dtg sama utk sign dpn pegawai jpj..
pdhal owner asal dah lost contact (seremban kot?!)..

nak tak nak, terpaksa minta tlg ulat buat magic..
terbang 150, minta-minta tak kena kencing.. :'(


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: aHLengChai on February 08, 2007, 03:15:21 pm
klu beli moto xde geran..tp bkn moto curi..
owner dh xtau ktner..lari bersama geran..

pastu beli geran dgn org lain..geran tu moto dia sama spesis..
thn sama..kaler sama..bole ke pakai geran tu utk moto y xde geran tuh?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: violence_nsr150rr on February 08, 2007, 03:21:10 pm
klu beli moto xde geran..tp bkn moto curi..
owner dh xtau ktner..lari bersama geran..

pastu beli geran dgn org lain..geran tu moto dia sama spesis..
thn sama..kaler sama..bole ke pakai geran tu utk moto y xde geran tuh?
haha, camtu bnyk la motor spore / siam atas jln msia..
senang je, geran beli.. ;D

manabley bro, wpun sama spesis, sama thn, sama kaler..
tp no chasis tak sama, no enjin tak sama..
apa kes? ;)

jgn cr pasal bro..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: aHLengChai on February 09, 2007, 10:40:12 am
klu beli moto xde geran..tp bkn moto curi..
owner dh xtau ktner..lari bersama geran..

pastu beli geran dgn org lain..geran tu moto dia sama spesis..
thn sama..kaler sama..bole ke pakai geran tu utk moto y xde geran tuh?
haha, camtu bnyk la motor spore / siam atas jln msia..
senang je, geran beli.. ;D

manabley bro, wpun sama spesis, sama thn, sama kaler..
tp no chasis tak sama, no enjin tak sama..
apa kes? ;)

jgn cr pasal bro..

tp ape kess y depa dok cr nk beli geran y sama spesis dgn motot dia y xd geran tu?
cm bole pakai jek..so cmner skg?
mmg xbole r?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: violence_nsr150rr on February 10, 2007, 10:39:10 am
klu beli moto xde geran..tp bkn moto curi..
owner dh xtau ktner..lari bersama geran..

pastu beli geran dgn org lain..geran tu moto dia sama spesis..
thn sama..kaler sama..bole ke pakai geran tu utk moto y xde geran tuh?
haha, camtu bnyk la motor spore / siam atas jln msia..
senang je, geran beli.. ;D

manabley bro, wpun sama spesis, sama thn, sama kaler..
tp no chasis tak sama, no enjin tak sama..
apa kes? ;)

jgn cr pasal bro..

tp ape kess y depa dok cr nk beli geran y sama spesis dgn motot dia y xd geran tu?
cm bole pakai jek..so cmner skg?
mmg xbole r?
ikut law mmg tabley..
wpun geran motor sama tp no enjin, chasis for sure tak sama..
anggap la geran ni mcm surat beranak..
dah tentu semua org surat beranak lain-lain..

sbb org cr geran motor sama utk motor tkde geran?
nak bg halal benda yg haram.. ;D

p/s - aku no komen ttg halal haram ni


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: trunksz on February 10, 2007, 12:01:31 pm
klu beli moto xde geran..tp bkn moto curi..
owner dh xtau ktner..lari bersama geran..

pastu beli geran dgn org lain..geran tu moto dia sama spesis..
thn sama..kaler sama..bole ke pakai geran tu utk moto y xde geran tuh?
haha, camtu bnyk la motor spore / siam atas jln msia..
senang je, geran beli.. ;D

manabley bro, wpun sama spesis, sama thn, sama kaler..
tp no chasis tak sama, no enjin tak sama..
apa kes? ;)

jgn cr pasal bro..

tp ape kess y depa dok cr nk beli geran y sama spesis dgn motot dia y xd geran tu?
cm bole pakai jek..so cmner skg?
mmg xbole r?
ikut law mmg tabley..
wpun geran motor sama tp no enjin, chasis for sure tak sama..
anggap la geran ni mcm surat beranak..
dah tentu semua org surat beranak lain-lain..

sbb org cr geran motor sama utk motor tkde geran?
nak bg halal benda yg haram.. ;D

p/s - aku no komen ttg halal haram ni

wahahahah... berani buat berani tanggung lar... nak pakai geran beli pakai lar klu berani.... klu dah PNC tuh jgn citer kat org noo... aku pun pakai geran beli.... chasisi no lain.... enjin 250.... geran TZm... :P ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: jaroz01 on February 12, 2007, 03:42:17 pm
sesapa ada pengalaman crita la lagi tntang proses
tukar nama geran tu...sebab aku dah lalui masa kt alor star
cuma kena wang pos rm5 je....klau egen dia mintak
rm150...selamat duit aku... ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: the_killers46 on February 14, 2007, 05:00:06 pm
AKU PUN NAK TUKAR NAME HAKMILIK GAK UTK MOTOR AKU..DAH 2 THN AKU PAKAI NAME OWNER LAME UTK BUAT INSURAN...NAK KENE BUAT COP BATAL HAK MILIK DULU KE BARU LEH TUKO NAME??ANYONE LEH JAWAB TAK SOALAN CEPU EMAS AKU NIH??? ??? ???


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: trunksz on February 14, 2007, 05:04:29 pm
Saya penah buat klu yg wangsa maju... legal standard punya cara klu ader tuntutan hakmilik mmg kena ada cop batal baru leh tukaq nama... klu tader kena gi kedai atau company pemilik lama... klu owner individu sumer cukup syarat terus tukaq buleh.. janji ader IC owner dan pengesahan iC owner lama (ada borang dia) better call sebelum pergi... JPJ punya undang² larni tak seragam.. ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: manZX on March 28, 2007, 12:51:50 am
kalau aku beli sebuah moto yg dah mati rdtax 2 tahun (enjin dah terburai), pastu nak tuka nama, kena beli insuran baru atas nama aku jugak ke?
aku skrang cuma nak tukar ownership, bukan nak hidupkan rdtax, jadi rasanya tak perlu la beli insuran, kan?

sbb aku rasa takde point aku beli insuran, tapi moto tu langsung x boleh jalan.

aku tgk kat borang tukar nama (JPJ K3), salah satu dokumen yg diperlukan utk tukar nama ialah, cover note insuran pemilik baru.  ???


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ManSamurai on March 28, 2007, 12:25:26 pm
kalau aku beli sebuah moto yg dah mati rdtax 2 tahun (enjin dah terburai), pastu nak tuka nama, kena beli insuran baru atas nama aku jugak ke?
aku skrang cuma nak tukar ownership, bukan nak hidupkan rdtax, jadi rasanya tak perlu la beli insuran, kan?

sbb aku rasa takde point aku beli insuran, tapi moto tu langsung x boleh jalan.

aku tgk kat borang tukar nama (JPJ K3), salah satu dokumen yg diperlukan utk tukar nama ialah, cover note insuran pemilik baru.  ???

bro...kau beli moto tu sebenarnya utk apa...?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: manZX on March 28, 2007, 02:09:52 pm
bro...kau beli moto tu sebenarnya utk apa...?

nak repair & tunggang.
tapi byk part kena carik, dlm setahun mungkin x siap.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ManSamurai on March 28, 2007, 02:45:59 pm
bro...kau beli moto tu sebenarnya utk apa...?

nak repair & tunggang.
tapi byk part kena carik, dlm setahun mungkin x siap.

bro...mcm ni lah....kau simpan geran dan ic fotostat owner lama.....lepas tu kau repair lah moto kau tu sampai siap....bila moto kau dah siap....kau  kena p puspakom buat check up moto....try puspakom segambut sebab kenderaan berat takde.........lepas tu  baru lah kau tukar nama dan buat insuran sekali.....


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: syafique75 on March 28, 2007, 02:54:51 pm
setakat tuka nama, takyah renew r/tax pun bleh.. tak yah nak renew insurans pun.. tuka je.. aku bleh buat tuka nama keta ngan mak aku.. takde mende pun..

Lain la kalau nak renew r/tax..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: acd125ZR on April 05, 2007, 04:14:04 pm
thankZ 4 da info..
bergune sgt ne..
sOooo...rm4 je la??


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zaimittc on April 13, 2007, 08:45:15 am
ni citer aku plak,klu xsilap aku dalam bulan 2 aritu aku g tukar geran..

lokasi:jpj wagsa maju

dokumen yg perlu:just photostate ic owner lama & baru dengan pengesahan pegawai jpj skali.(aku dah pegi bln 1 aritu gan owner lama,tp kaunter dh nk close,so dia suggest amik cop pengesahan jer la utk new owner nk tukar nnt geran tu)aku pun mintak cop dari pegawai..bulan 2 baru aku tukar..tp klu dua2 datag(old owner & new owner)xpayah cop pun xper(ikut cakap pegawai yg duk kat dlm kaunter pertanyaan tu)


RM (charge) :
aku just bli wang pos RM2 hegget jer,pastu isi borag utk new owner n previous owner n than submit kat kaunter pertukaran geran...dia suruh lepak dalm sejam,pastu geran pun siap atas nama aku...senag jer beb...tp agak rumit pasal nk kesana,kesini...leceh sikit..kena banyak bersabar klu nk berjimat beb!!klu agen dia sapu RM150.00...(utk org yg xder masa n bnyk duit xper la & juga yg malas) ;D



tp ada sikit problem disini dimana,mula2 pegawai jpj tu cakap xblh nk buat pertukaran pasal plet moto aku moto perak,so bila dia tegok previous owner still kat kl so no problem nk tukar..

persoalan aku disini,jpj ni mmg xseragam ker...susah la kita sbg public nk berurusan gan deorg klu sesuatu terjadi...kena blk ke tempat asal moto la,aper la...

so,pada yg berkenaan HIGHLIGHT la benda ni yer...


sekian laporan dari aku..wassalam...........


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: nocar on May 13, 2007, 01:38:01 pm
JPJ ni memang tak seragam la sebab bab-bab geran ni atas kuasa Pengarah JPJ Negeri. Pengarah JPJ negeri lain tak boleh over-rule pengarah lain. Aku dulu plat kereta Johor tapi stay kat KL. Aku jual kat member duduk Johor, nak senang aku turun Johor untuk settle pindah-milik.... pagi uruskan finance member aku dan petang baru pergi JPJ buat pindah milik. Senang kalau buyer-seller boleh cuti pada hari sama dan settle everything. Yang lambat tunggu officer JPJ - pukul 2.45 baru masuk ofis lepas lunch.  ???

Sampai sekarang aku takde kereta ..  ;)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: OscarMike on May 13, 2007, 03:20:58 pm
Pengalaman aku camni. dua-dua pergi kat JPJ ikut alamat owner lama, pasai file ada kat pej JPJ terdekat ikut alamat pemilik, nak buat lain negeri, minta JPJ tmpt pemilik hantar ke negeri mana urusan tukarmilik akan dibuat, lebih baik jgn, krng posman buangkan ke semak ke.... longkang ke.....tah mana2 tempat lagi susah.

1) Urus insuran dulu kpd bakal owner. buat 1 hari lebih awal, pej ajen insuran bukak lambat biasa lepas 9 pg kekadang jam 10 pg.
2) Fotostat IC bakal owner & owner lama.
3) Kaunter pertanyaan JPJ, dptkan borang tukar milik (lupa borang ape diorng panggil) isikan tapi jgn sign.
4) Serahkan borang + geran + fotostat IC, kerani semak, suruh sign kat borang depan dia, pemilik & bakal owner.
5) Kerani bagi nombor giliran, tunggu kaunter lain sampai nombor naik. atau pi ke kantin, pekena teh ke apa-apa saja (perut lapar x sempat singgah warung psl kejar masa). Kat kantin pun ada paparan nombor giliran, klu dekat2 nombor naik, cepat2 perabih minum.
6) Kerani minta bayaran RM3 (Ringgit tiga sahaja) mcm rege sepinggan nasi goreng.
pastu dia bagi geran, wah.... dah ada nama pemilik baru. Jab je proses klu pemilik & pembeli pergi bersama. Pastu pergi makan tengahari, kalau nak bayar baki rege motor, masa ni lah. sapa belanja makan tak kisah, biasa pemilik lama, pasai dia duit banyak, baru dpt bayaran.  ;D ;D ;D

Nota : Bagi motor pasang tempatan, takyah inspection, kalau import punya (sbk) kerani suruh hantar bengkel pemeriksaan JPJ, bangunan macam woksyop, serahkan surat kerani kaunter pd petugas dlm pejabat kat situ. Takyah ke PUSPAKOM, nanti kena bayar RM40 utk upah inspection

Kalau "KAYO", bagi kedai buatkan, tapi kedai minta MyKad nak pengesahan JPJ, atau pergi ke JPJ, tunggu runner (budak suruhan kedai) kat JPJ ikut masa dijanjikan, serah MyKad ke kaunter (kena juga pergi JPJ, kata tadi kedai uruskan), geran siap dlm 3 hari, biasanya tokey kedai bagi seminggu. Pastu bayar kat tauke kedai, berkeping2 warna merah atau kelabu. Tauke senyum (xtau la pasal suka dpt keping2.... atau dlm hati dia kata..... budak ni bodoh xtau jimat duit.... atau masa ni lah boleh cekik duit org kayo)

Moga dpt membantu bro's nak beli atau jual motot.
Slmt menjual n slmt membeli.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on May 29, 2007, 04:43:39 pm
kalu owner lama tak dpt dijumpai apa proses yang ble kita bwat tanpa guna semut2? polis report agak2 jpj terima tak?

situasi:

aku owner keempat. owner ketiga tak tukar nama tapi dia ada bwat polis report utk dapat pelepasan pihak kedai sebab dia dah pi carik owner kedua tak jumpa2.. dia sambung bayar dari owner kedua dan dah setel ... surat pelepasan dah ada.. dalam geran still nama owner kedua..  aku takde ic owner kedua.. roadtax mampus.. insuran takde.. lebih 2 tahun..

tindakan:
1. Nak pi dapatkan surat pelepasan puspakom..
- pi puspakom bdr tun razak cheras, pegawai tuh suh tukar nama dulu. dem..
2. Nak pi jpj tanya camne cite nak tukar nama sbb takde ic owner kedua dan tak dapat dijumpai..
- kene carik owner gak.. kalu tak dapatkan perintah mahkamah.. yang mana aku tatau lagi camne.. nanti sambung...
Update1: Owner telah berjaya dijumpai setelah kesana kesini, tanya orang sana sini.. mmg azab.. tapi yang penting salinan ic dah dapat..  ;D
Update2: Pi kedai tukar nama kene rm75... setel.. pasni nak pi puspakom ngan jpj..
Pegi puspakom cheras.. byr 20 hinggit.. tunggu queue.. total siap 2 jam sampai dapat surat perakuan lulus..
Pi JPJ padang jawa, amek no, serah geran, surat perakuan, salinan insuran, bayar 180 hinggit trus dapat roadtax..

CASE CLOSED.. kesimpulan bwat sendiri jeeeee! jimat duit woo..!

sampingan:
1. pi kedai, diaowang nak mintak ic owner kedua gak.. takde takle, unless bayar lebih utk kasik jpj duit magik carik dalam sistem salinan ic owner kedua.. kos magik: rm200.. malas.. nak blaja setelkan sendirik..

esok lusa aku nak pi jpj padang jawa... nanti aku update.. takde orang jpj ke dalam forum nih..?  ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ariyako on June 10, 2007, 11:48:59 pm
berguna betul info aarr tahniah sebab sudi share semua pengalaman tukar nama...

ni aku ada sedikit kekeliruan..contoh kalau aku beli motor byar ansuran guna nama member aku then after habis settle payment motot tu member aku buat hal plak..dia takmo kasi kerjasama tukar nama. so apa patut aku buat. takkan nak pejam mata je...  >:( dan yang paling tak bestnya antara aku dengan member aku tu takde buat surat sumpah ape ape yang mengatakan aku membeli motot guna nama dia.....ada cadangan tak utk situasi macan aku ni


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on June 11, 2007, 12:06:21 am
geran masih kat kedai ke? member ko taknak kasik kerjasama dari segi apa ek? tak pi setelkan kat jpj ke camne? atau mmg takmau amek tau pape? motor kat sape? salinan ic dia ada tak?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ariyako on June 11, 2007, 12:57:29 am
geran masih kat kedai ke? member ko taknak kasik kerjasama dari segi apa ek? tak pi setelkan kat jpj ke camne? atau mmg takmau amek tau pape? motor kat sape? salinan ic dia ada tak?

geran kat member aku la..semua dokumen memihak kpd dia..aku dengan dia dulu cuma janji takde hitam putih. sekdara mulut je....x nak kerjasama maksud aku...aku mtk tlg dia nak tukar nama geran tu kpd nama aku tapi dia buat endah x endah je..seolah olahnye motor tu dia yang bayar...sedangkan aku yang bayar motot tu selama ni..just pinjam nama dia je.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on June 11, 2007, 02:24:26 pm
ni sudah kes tipu.. ko kasik warning kat member ko cara baik dulu cakap ko dah setel byr, skang part dia patut kasik geran.. kasik salinan ic dia supaya ko ble tukar nama.

kalu dia mmg berkeras tamau then ugut bwat laporan polis ar.. tapi sblm tu ko kene try carik bukti ko byr kat dia ar.. masuk duit kat akaun bank ke tiap2 bulan? atau apa2 saja bukti yang bole memihak kat ko.. aku dapat rasakan dia akan setel baik punya kalu ko ugut nak bwat laporan polis..

--- edited ---

kalu ko mintak dia tukarkan nama ko, mmg dia susah nak layan..

ko kene pi jumpa dia mintak geran ngan salinan ic.. then ko uruskan tukar nama tuh sendiri...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ariyako on June 13, 2007, 08:45:00 pm
ic dia aku dah ada salinan cuma geran tu problem skit ar...kalau geran kopi tu ada la..member aku ni keras kepala skit..tension betul ar macan ni..kalau ikutkan hati aku mau je aku jual motor ni secara illegal.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: nYum on June 26, 2007, 12:31:12 pm
tlOng brO...cam aku plak owner dia degil nak mampus.mntk slinan ic pun xbg.camne nak setel ar?geran ada.tp rotax dah mati 6taun lps.sO kena denda x??agak2 leh xkes mcm aku nie runner kdai mtO wat magic??tensiOn siOt....


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: OscarMike on June 26, 2007, 03:01:27 pm
tlOng brO...cam aku plak owner dia degil nak mampus.mntk slinan ic pun xbg.camne nak setel ar?geran ada.tp rotax dah mati 6taun lps.sO kena denda x??agak2 leh xkes mcm aku nie runner kdai mtO wat magic??tensiOn siOt....
Kalau utang kat kedai dah bayar abis, geran dah dapat, surat pelepasan tuntutan hak milik dah ada, kedai mesti ada simpan salinan i/c masa owner beli dulu, xpasti dah MyKad ke lum, lain-lain urusan spt Puspakom, tukar nama dsb kedai leh buat.
Slmt mencuba. jgn lupa sediakan wang mencukupi :D :D :D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mcce548 on June 27, 2007, 10:52:36 am
nak tanya,motor yang i nak beli tu dah 3 tahun tak bayar r/tax kut.jadi i kena gi puspakom.
sesiapa yang ada pengalaman boleh bagi tahu apa yg perlu bawa ke puspakom?harga berapa?dengan kta sana nak bagi duit kopi baru kerja cepat.betul ke?harga kopiberapa?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kune6 on June 27, 2007, 06:11:10 pm
suruh je runner kaltim...tapi kena bayar laa...setel problem....


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: OscarMike on June 27, 2007, 10:26:41 pm
nak tanya,motor yang i nak beli tu dah 3 tahun tak bayar r/tax kut.jadi i kena gi puspakom.
sesiapa yang ada pengalaman boleh bagi tahu apa yg perlu bawa ke puspakom?harga berapa?dengan kta sana nak bagi duit kopi baru kerja cepat.betul ke?harga kopiberapa?

suruh je runner kaltim...tapi kena bayar laa...setel problem....

Tul 2, kalau nak buat sendiri, kena sewa lori kecik bawak moto kena byr RM1??++, klu rumah dkt ngan Puspakom leh tolak motor (xde roadtax) :police:, proses borang Puspakom RM10, masa menunggu xleh tau brapa RM?? ???, ambik cuti le klu makan gaji. Pastu kena gi JPJ, bab ni problem, owner kena dtg sain borang depan kaunter atau bawa salinan I/C yang dah disahkan betul oleh pegawai JPJ, pesuruhjaya sumpah etc, klu ada slack, kena reject. >:(
Suruh runner je la..., byr, semua settle. :)
Runner ni dah mcm sedara/adik beradik ngan diorg.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on June 27, 2007, 11:13:27 pm
pegi je puspakom naik motor tuh dengan harapan takde roadblok.. budget2laa.. kalu ada nasib arr... aku penah bwat.. dari bangi ke puspakom padang jawa.. selamat je.. sampai puspakom, parking motor kat tempat checking.. pi kat kaunter, bayar 10hinggit ngan isi borang... geran jangan lupa bawak plak. pastikan nama geran tu nama ko kalu tak leceh.. nak ada surat wakil lah tu ar ni la..

pastu tunggu kat tempat parking motor yang disediakan utk pemeriksaan.. lebih kurang 15minit mamat puspakom datang cek motor.. pastikan motor keadaan standard mendet.. aku haritu mamat tu takde cek lebih2.. datang kat aku tengok no engin dan no chasis pastu blah.. pastu tunggu 30 minit kat kaunter tunggu panggil nama.. dia akan kasik surat lulus...

pastu aku bawak pi jpj sebelah puspakom tuh... amek nombor untuk renew roadtax.. tunggu lebih kurang 15 minit.. pi kaunter serah geran, insuran covernote, puspakom nyer result... dia checking dan print roadtax baru.. kene bayar dua hinggit.. setel..

sume proses tak lebih sejam setengah pon.. aku balik ngan hati yang tenang..........

kalu pi kedai, diowang charge RM100 utk cek puspakom.. pastu kalu kene kedai motor cam *sensored*, dia suh tukar tu tukar ni cakap tak lepas puspakom la.. tu la ni laa.. pandai diowang.. aku kene sembelih kaw2.. sejak dari tuh, sume bwat sendiri je..

jimat dan pengalaman tuuu.. esok senang..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on June 27, 2007, 11:29:55 pm
tlOng brO...cam aku plak owner dia degil nak mampus.mntk slinan ic pun xbg.camne nak setel ar?geran ada.tp rotax dah mati 6taun lps.sO kena denda x??agak2 leh xkes mcm aku nie runner kdai mtO wat magic??tensiOn siOt....

1. Pi kedai tempat owner beli motor.. try mintak jasa baik tauke tuh utk mintak salinan ic owner yang degil cam *sensored* tu.. pandai2la borak ngan tauke.. ko cakapla ko nak mintak dia tukarkan nama skali.. ko byrla apa yang patut.. normally kedai charge -+100.. aku haritu kene rm75 je... dulu ada satu kedai kene rm100...

Bwat sendiri lagik bagus tapi bab proses tukar nama ni leceh cket sbb kene sign2 depan pegawai dll.. aku cadangkan utk tukar nama hantar kedai jekla cuma carik kedai yang murah.. utk puspakom, roadtax bwat sendiri.. takyah runner2 nih.. simpan duit utk beli accesories motor lagik best.. hehe..

2. Pi mana2 kedai.. pastu tanya kalau ko takde salinan ic owner camne.. geran ada.. kadang2 runner ni ada cable kaw2 yang ble amek kat dalam file jpj salinan ic owner nih.. tapi duit magic kene sediakanlaa..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mcce548 on June 28, 2007, 04:42:33 pm
terima kasih ixiel.
name geran motor tu orang lain,saya yang nak beli.jadi perlu dia pergi puspakom ke?kalau saya pergi dan bawa geran dia dan fotostat ic dia boleh tak?
hrga runner memang mahal la.lepas beli motor ni x ada duit lebih untuk runner,terpaksalah buat sendiri.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on June 28, 2007, 08:39:32 pm
kes ko sama ngan aku.. paling senang pi tukar nama dulu then baru pi puspakom.. itu yang orang puspakom cakap kat aku ar.. kalu tak kene ada surat wakil.. lebih lanjut aku tak sure.. ko try ar pastu citer sini..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mcce548 on June 29, 2007, 08:26:36 am
i tak pergi puspakom boleh tukar name ke?
saya ingat habis siap kat puspakom baru pergi jpj settle semua.duit habis belanja beli motor ni jadi nak buat sendiri.runner mahal berlipat ganda deng kos.i gaji sikit je.buat sendiri jimat.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on June 29, 2007, 10:35:30 am
bolehhh... aku pon plan nak setel camtu aritu.. tapi orang puspakom suh tukar nama dulu lagik senang unless ko nak bwat surat wakil dll tuh lah..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mcce548 on June 29, 2007, 12:59:12 pm
i tak berapa faham.jadi i kena pergi jpj tukar name dulu.lepas tu baru ke puspakom.?betul tak.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on June 29, 2007, 08:37:17 pm
i tak berapa faham.jadi i kena pergi jpj tukar name dulu.lepas tu baru ke puspakom.?betul tak.

yerp..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mcce548 on July 02, 2007, 08:18:41 am
OH,terima kasih banyak banyak......


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: pian74 on July 03, 2007, 08:53:40 pm
tumpang tanya

kalo geran ada 'hak milik dituntut oleh blablabla' bole ke kita tukar nama ?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on July 03, 2007, 09:20:46 pm
takle.. kene dapatkan surat pelepasan dari kedai/bank.. normally kalu owner dah abes bayar, dia kene mintak surat pelepasan dari kedai/bank tu.. kedai2 jual motor ni diaowang dah ada template surat rasmi diowang utk JPJ then baru ar nama kita ada dalam geran tuh atau proses tukar nama dilakukan..

 ::)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor? BORANG BARU!
Post by: lockheed on July 11, 2007, 05:41:21 pm
kekawan suma..

sila maklum, bermula 1 julai 2007, JPJ (tak tau semua cawangan ke atau caw Padang Jawa je..) telah menguatkuasakan penggunaan borang baru untuk urusan tukar nama bagi bahagian pengesahan ic oleh pegawai JPJ atau pesuruhjaya sumpah atau jaksa pendamai.

dengan itu, borang 'Lampiran B' yg dahulunya digunapakai sudah tak sah lagi. kena guna format baru. boleh dapatkan di jpj..

saya dapat tau sebab pagi tadi nak tukar nama salah sebuah moto saya (borang baru ambik bulan lepas je!)... alih2 dah sampai sana, borang pengesahan ic tu tak bole guna daa...  :(

jadi, sesapa nak pegi sendiri berurusan tentang tukar nama, pastikan semula :
- geran (tiada tuntutan hak milik)
- borang satu - check list pembawa dokumen, 2 salinan
- borang dua - JPJK3, bertandatangan penjual dan pembeli, 2 salinan
- borang tiga - salinan ic penjual dan pembeli yg disahkan oleh jpj/p'jya sumpah/jaksa pendamai -FORMAT BARU bermula 1 julai 2007!
- dokumn insuran atas nama pembeli

sekadar berkongsi...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mcce548 on July 12, 2007, 07:55:56 am
satu malaysia jpj sama juga guna format baru... ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: danny_radeon on July 24, 2007, 02:25:46 am
Name proses 2 ialah proses kondensasi


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor? BORANG BARU!
Post by: LiGhT on July 26, 2007, 10:40:40 am
kekawan suma..

sila maklum, bermula 1 julai 2007, JPJ (tak tau semua cawangan ke atau caw Padang Jawa je..) telah menguatkuasakan penggunaan borang baru untuk urusan tukar nama bagi bahagian pengesahan ic oleh pegawai JPJ atau pesuruhjaya sumpah atau jaksa pendamai.

perlu ke lesen untuk proses tukar nama ni?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on July 26, 2007, 10:44:56 am
perlu ke lesen untuk proses tukar nama ni?

maksud sedara, lesen memandu? tak perlu. depa nak salinan ic yg disahkan menggunakan borang2 JPJ sahaja...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mcce548 on July 26, 2007, 10:45:29 am
lesen mana boleh tukar name???? ??? ???


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on July 26, 2007, 10:56:02 am
lesen mana boleh tukar name???? ??? ???

bukan begitu... lesen memandu memang tak boleh tukar menukar...  ;)

saya rasa, maksud si penanya di atas tu, proses tukar hak milik kenderaan adakah memerlukan dokumen 'lesen' memandu.
jadi saya menjelaskan sekadar pengalaman beberapa proses tukar nama yg saya jalani setakat ni, tidak memerlukan lesen memandu sebagai rujukan..

wallahua'lam.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: LiGhT on July 26, 2007, 01:25:25 pm
time kasih pd brader lockheed, psl ader member nk tolak motor...tp dia mintak salinan ic ngan lesen skali...so,rsnye just bg dia salinan ic je la...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: epie on August 24, 2007, 09:37:35 am
aku baru je proses tukar nama moto 2 ari lepas
pertukaran dibuat di JPJ ipoh

1.owner lama dgn owner baru ade sekali
2.bawak geran dan ic ke kedai insurans dalam compound JPJ tu suruh dia setelkan
3.kedai tu akan sediakan semua borang,wang pos 3 inggit dan photostat sekali,dia yg akan tolong isikan sume
  (kedai ni amik upah 2 inggit je...murah gila tu...takyah nak pening2)
4.kita sign je
5.amik dokumen yg complete tu bawak naik JPJ.
6.pegawai jpj sign
7.bawak pegi kaunter
8.esoknya geran siap(sbb aku g petang kul 3)

kos sume sekali 5 ringgit tidak termasuk insuran dan roadtax

tuka nama tidak memerlukan lesen dan pemeriksaan puspakom


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: iamloco on September 01, 2007, 01:18:29 am
sy nak tanya, apa beza kalau kita uruskan sendiri proses tukar nama dengan bagi runner buat? mana satu lebih senang dan cepat?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on September 02, 2007, 07:18:36 am
lebih cepat - buat sendiri
lebih senang - bagi runner buatkan

sebab kalau buat sendiri, kita sediakan dan hantar dokumen, tunggu jap (stengah jam kalau di jpj padang jawa) siap.
kalau bagi runner, kuarkan pulus, depa uruskan (tunggu bila runner tu nak pegi jpj, lepas tu beberapa hari kemudian baru boleh collect).

lebih senang DAN cepat? anda bagi runner uruskan dokumen sumer pastu pegi sama2 dengan runner, tunjuk muka di kaunter jpj mengesahkan anda hadir, tunggu jap (stengah jam kalau di jpj padang jawa) siap.   ;)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: iamloco on September 07, 2007, 11:33:19 pm
lebih cepat - buat sendiri
lebih senang - bagi runner buatkan

sebab kalau buat sendiri, kita sediakan dan hantar dokumen, tunggu jap (stengah jam kalau di jpj padang jawa) siap.
kalau bagi runner, kuarkan pulus, depa uruskan (tunggu bila runner tu nak pegi jpj, lepas tu beberapa hari kemudian baru boleh collect).

lebih senang DAN cepat? anda bagi runner uruskan dokumen sumer pastu pegi sama2 dengan runner, tunjuk muka di kaunter jpj mengesahkan anda hadir, tunggu jap (stengah jam kalau di jpj padang jawa) siap.   ;)

kat mana nak cari runner??


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on September 07, 2007, 11:43:09 pm
kat mbc ni pun ada....  ;)

kat kedai motor, semua ada runner...
kat jpj, setakat kl (wangsa maju) dan klang (padang jawa) tu, saya confirm, memang ramai runner... kalau encik iamloco amik borang dan terpinga2 je tak tau nak wat camner ada le runner datang menawarkan khidmat...

tanya depa dulu apa khidmat, setakat mana depa nak buat dan kos. baru bagi apa2 dokumen... atau sign apa2 dokumen.

tapi lagi baik buat sendiri... kalau dokumen sumer lengkap, leh e-mail/pm saya untuk step by step by step by step... saya akan bantu, insyaAllah.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuan on September 24, 2007, 08:48:17 am
kalau owner lama yg tolong tukar kan nama cam mane perlu surat suruhajaya sumpah dari owner baru?aku confius lagi nnt kalau sempat aku singgah memana jpj yg aku nampak


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on September 24, 2007, 09:01:36 am
'surat pesuruhjaya sumpah' tu sebenarnya borang pengesahan salinan ic/mykad kita.
ia diperlukan dari owner lama DAN owner baru - iaitu salinan ic, ditempek kat borang tu, dan ditandatangan oleh pesuruhjaya sumpah, dan tak kira siapa yg buat tukaran nama samada owner baru atau owner lama..
selain dari pesuruhjaya sumpah, borang pengesahan salinan ic tu juga boleh di tandatangan pegawai jpj yg bertugas (hanya di jpj) atau ahli jaksa pendamai...
amin..   ;)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuan on September 24, 2007, 09:04:48 am
duk baca jpj nyer procedure kat webdia http://202.190.64.96/v5/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=70

leceh bab kene check puspakom cam sapa cakap td kene kalau nama lain kat geran kene bawak surat wakil aish susah gak tu

cam insuran if masih idop kene buat balik? rugi kalau ye nampak nyer kene tunggu dekat2 expired roadtax gan insuran baru buat tapi thn depan aish


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: TOMdeSAUZA on October 22, 2007, 03:45:50 pm
aku tukar senar jerrrr......yang penting ader pmilik dan penama baru... :)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ston_kol on October 23, 2007, 01:14:08 pm
Kalau bawak moto pegi puspakom kene bayar gak ker?
Berapa yer?
Kalau moto tu tak cukup sifat,alah yang remeh temeh jer macam takde pillion foot rest,diorang(puspakom) kasi lepas tak?

TQ.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: martblade on October 30, 2007, 04:37:22 pm
aku tkr nama bli blade 250 ari 2..kena rm120.....mahal ke murah?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on October 30, 2007, 04:58:11 pm
aku tkr nama bli blade 250 ari 2..kena rm120.....mahal ke murah?

klu masuk insuran baru kira berpatutan tu... kalau insuran ko dah beli, maknanya, rm100 dia makan kenyang...
kos sebenar tukar nama hanya rm3 wang pos yg dibayar kepada jpj...
lain2 kos;
pesuruhjaya sumpah - rm6~8 (ikut kawasan). kalau pegawai jpj yg sahkan dokumen, tak yah duit pun..
photostat ic - dua posen..
minyak, tol nak ke jpj - ikut tempat masing2 lah... kalau kampung saya, kat ipoh tu, nak pi jpj takde tol2 nya...

tapi, ikut juga blade ko itu ari tukar nama moto da settle bayo ke? atau ada transfer loan sekali?...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ahmat on November 05, 2007, 09:32:38 am
nak tanya sikit..
aku ada satu motor klasik, sudah restore bikin cantik2, last2 owner meninggal sebelum sempat aku tukar nama kepada nama aku. ada cara tak nak settle masalah aku nih?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on November 05, 2007, 10:33:17 am
nak tanya sikit..
aku ada satu motor klasik, sudah restore bikin cantik2, last2 owner meninggal sebelum sempat aku tukar nama kepada nama aku. ada cara tak nak settle masalah aku nih?

ada... tapi teramat la rumit nak diexplain. secara dasarnya, perlu ada
- pengesahan surat mati (polis)
- pengesahan waris, setuju penukaran hak (tak tau jabatan apa.. amanah raya kot?)
- pengesahan hakim, mengatakan urusan ini sah di sisi undang2 (mahkamah!!)
- dan baru bole submit borang tukar nama dan jpj...

saya cadang sedara rujuk terus dgn jpj urusan sebegini.. kot nanti tersalah tanggapan...
tapi nanti dah settle, citer la kat kitorang ek... :)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ahmat on November 05, 2007, 12:47:45 pm
ada... tapi teramat la rumit nak diexplain. secara dasarnya, perlu ada
- pengesahan surat mati (polis)
- pengesahan waris, setuju penukaran hak (tak tau jabatan apa.. amanah raya kot?)
- pengesahan hakim, mengatakan urusan ini sah di sisi undang2 (mahkamah!!)
- dan baru bole submit borang tukar nama dan jpj...

saya cadang sedara rujuk terus dgn jpj urusan sebegini.. kot nanti tersalah tanggapan...
tapi nanti dah settle, citer la kat kitorang ek... :)

ooo.. macam tu.. tq for the information..
nanti aku try tanya kat jpj cawangan berdekatan untuk keterangan lanjut..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: nabelon on November 13, 2007, 07:38:07 pm
kalau geran ada tapi owner lama dah hilang camna ? owner lama org indon dah balik indon, moto roadtax baru mati seminggu, nak renew jalan pakai owner lama ka atau nak buat cara lain ?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: POEK on November 22, 2007, 07:23:59 pm
salam...

aku nk buat urusan jual moto aku...
moto aku plet melaka...aku plak duk penang...
pastu aku punya saman x settle lg(dah keluar waran tangkap sbb x bayar saman x pakai side mirror)

1st aku nk tanya:
aku kena pegi melaka ka untuk jumpa owner asal yg 1st tuh?
apa tujuan dia kita kena pergi ke melaka untuk jumpa owner asal tuh?

2nd aku nk tanya:
prosedur dia mcm mana sebenarnya nk tukaq hak milik ni?
saman aku kena settle kan dulu kan?then yg lain2..
nk tukaq nama,insuran semua..aku pening la..
aku dah baca kat atas2..tp x paham jgk la...


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: Redmonkey78 on December 11, 2007, 05:04:36 pm
Get the bike repaired (if got problem). Make sure it is in its original state before bringing it to puspakom test and get the transfer form from jpj. Fill it up and pass the puspakom result to JPJ with the filled form for them to process. That's all i remember. The whole process u will need RM150 to get it done. Cos the forms aren't free
 


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ruzainy R1 on December 19, 2007, 11:48:31 pm
Adik aku ada motor tzm, beli dari member.. geran suma dah kat adik aku.. salinan ic owner lama ada dalam simpanan.. roadtax dah out, insuran pon dah out.. owner lama dah tatau mana..

Skang soalannye, apa tindakan seterusnya..

aku tak penah tukar2 nama nih.. tulun kasik nasihat cket ble.. dari A-Z ek.. tenkiu
[/quote

kalau polis kacau lu cakap kata tuan punya dah mati... lu g balai polis angkat sumpah ubah nama..cuba tgok mana tau barjaya. ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zainal84 on December 28, 2007, 11:25:25 am
klau geran tu dah koyak rabak,camner eh?member aku pny geran dh terbelah 8 dh.. ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zainal84 on December 28, 2007, 11:39:19 am
BOING!! ;D


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: suzuki on December 31, 2007, 06:09:43 pm
kalau takde lesen full B.. boleh letak nama dekat geran moto 1000cc tak?

dgr cerita pegawai jpj, boleh buat gitu.. asalkan umur dah melebihi 18 tahun.. betul ke?


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: OscarMike on December 31, 2007, 11:25:16 pm
kalau takde lesen full B.. boleh letak nama dekat geran moto 1000cc tak?

dgr cerita pegawai jpj, boleh buat gitu.. asalkan umur dah melebihi 18 tahun.. betul ke?

aku beli motor dulu, dlm thn ni jugak (2007) tukar nama kat geran, tak pulak JPJ mintak lesen aku, wal hal aku cuma ada B2 je..... lesen L Bfull masa tukar nama bayang pun xde. Asal ko jgn ride sudah, biar owner lama bwk balik dulu. Pastu lain citer, pandai2 korang bwk balik.

baru ni buat tukar nama motor kapcai lak, aku ke JPJ JB bwk MyKad owner, tapi JPJ xleh sahkan walaupun MyKad ori dia, so aku punya saje JPJ sahkan, owner lama xdpt ke JPJ, so dia buat pengesahan MyKad kat Pesuruhjaya Sumpah, tampal potongan fotostat MyKadkat borang JPJ, pastu cop pengesahan. esoknya aku buat insuran baru atas nama aku, mudian ke JPJ ngan 2 salinan borang kuning, 2 salinan borang putih, borang pengesahan MyKad aku dan owner lama, cover note insuran baru, bwk incase JPJ nak tengok sebenarnya sistem insurang dah online ngan JPJ, tul pun dia tak nak tengok pun cover note aku, bila nombor giliran aku naik, pegawai kaunter semak borang2, bagi bayaran RM3 sahaja, pegawai tu terus print nama aku kat geran asal, siap dlm 5 minit je. Roadtax sediada masih hidup.


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: fishes on January 15, 2008, 09:29:21 pm
nk tanye skit,sy ade nk angkt 1 panther ni,
tp prob nye geran nama xleh 2ka sbb owner lama da ilang cmner??
tp road tax idup lg..
nk buat ape ye


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ghostz32 on January 27, 2008, 12:24:05 am
Nk tanya geng2 seme..kot2 ada yg tau/pernah buat ke..!!

Aku ingat,nk bikin balik moto kapcai hon dua cup petak arwah tok kt kg..
dh lama tersadai,blh gak buat vintage bike,kenang-kenangan..!!! ;D
mcm mana proses nk tukar nama nye tu..coz,geran still nama tok aku lagi..!!!
agak2 leceh x proses tukar nama...!!!!! ::)


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: OscarMike on January 27, 2008, 09:59:56 pm
nk tanye skit,sy ade nk angkt 1 panther ni, = kira belum amik lagi la 2....
tp prob nye geran nama xleh 2ka sbb owner lama da ilang cmner?? = geran kat siapa ni ??? konfius
tp road tax idup lg.. = kira lum sampai setahun lagi,
nk buat ape ye = tak cukup info, susah nk bantu camni..... belum amik motor, geran pd ???,

sori bro..... konfius nk jwb, apasal tak nk terus terang bagi info ?
rumusan = motor, geran & road-tax masih kat owner yg dh menghilang tah kemana....
biag pi..... carik motor lain

Nk tanya geng2 seme..kot2 ada yg tau/pernah buat ke..!!

Aku ingat,nk bikin balik moto kapcai hon dua cup petak arwah tok kt kg..
dh lama tersadai,blh gak buat vintage bike,kenang-kenangan..!!! ;D
mcm mana proses nk tukar nama nye tu..coz,geran still nama tok aku lagi..!!!
agak2 leceh x proses tukar nama...!!!!! ::)

bro cek thread ni page no.1, member dh jwb Nov 2006


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuan on January 29, 2008, 11:08:20 pm
aku ada situasi ni, aku jual motor aku then roadtax nak mati dah ni 04/02 pastu insuran dia mati sekali tarikh tu owner baru dah bawak motor balik kuantan kalau nak tuka nama sana leceh, mane lagi bagus aku renew insuran/roadtax dulu then baru tuka nama or beli insuran baru atas nama owner baru(boleh ker) then terus tukakan nama


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on January 30, 2008, 09:53:59 am
bro zuan,
moto register kat mana?
saya  rasa senang beli insuran atas owner baru, dan tukar nama truusss renew r'tax.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: guli on February 04, 2008, 07:45:22 am
nak tanyer skit....pesuruhjaya sumpah tu nak cari ktner eh?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on February 04, 2008, 09:40:17 am
pesuruhjaya sumpah tu berada di mana2 sebenornya..
klu kat jpj tu, depa open table je kat gerai2 luar jpj nun... takde pejabat2 pun...

tp klu kat bandar/pekan kena cari selidik gak lah kat mana depa bukak opis.
biasa depa tak amik lot kedai sebijik terus kat korner lot ke apa, kadang2 kongsi opis ja...
maklumlah depa ni cuma urusan2 tertentu aja... terutama perundangan.

sikit lebih kurang pejabat2 guaman lah... klu kat lot2 kedai dua tingkat, depa kat tingkat atas..
klu dlm kompleks2 perniagaan, depa ada la kat 2nd floor ka...3rd floor ka...

bro kat mana?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: guli on February 04, 2008, 11:44:57 am
da try pg td...tp dia xbole nak wat utk tukar nama moto
dia suh pg mahkamh jer


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on February 04, 2008, 12:15:55 pm
adui.. apa hujung pangkal cerita hang ni, guli?
bro nak wat tukar nama kat pesuruhjaya sumpah ke? memang tak leh bro...
pesuruhjaya sumpah mengesahkan salinan ic kita tu tulen - tu saja. depa sign, kita bayaq servis caj depa (rm6 - 10 lebih kurang).

yg wat tukaq nama samada owner baru dan pemilik sendiri, atau kedua2 nya yg pegi.
atau bagi kat runner yg buatkan (ini kat jpj pun ada).
atau bagi kedai motor buatkan...(kedai motor pun akan bagi kat runner depa yg buatkan).


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuan on February 04, 2008, 02:59:35 pm
bro zuan,
moto register kat mana?
saya  rasa senang beli insuran atas owner baru, dan tukar nama truusss renew r'tax.
register kat KL if saya renew kan insuran on behalf owner baru boleh ke?? owner baru cam susah jer nak dtg KL ni


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zainal84 on February 04, 2008, 04:00:00 pm
bole je...dia xperlukan ic untuk renew roadtax dan insuran..
cuma bagi geran je..tapi insuran atas nama pmilik geran..
kalau nak buat atas nama pemilik baru,kena tukar nama kat geran..
tapi kalau susah,buat je insuran all rider,tambah dalam rm50-rm65..
abih citer.. ;)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuan on February 04, 2008, 06:08:17 pm
owh mean tukar nama kat geran insuran dah mati pun x per la ek?just buat permohonan tuka nama kat geran then baru renew insuran


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zainal84 on February 04, 2008, 06:20:54 pm
geran adalah geran...hanya pemilikan ke atas kenderaan..
insuran tu lak untuk guna on the road...
dua perkara yang berbeza... ;)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuan on February 04, 2008, 06:28:52 pm
orait tenkiu for da information :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: fecgoh on March 15, 2008, 07:35:42 pm
Nak tanya sikit. Saya dalam proses nak beli moto. Insuran dan roadtax akan mati bulan 7 ini. Difahamkan kalau tak ada lesen saya boleh tukar nama pada geran. Bagaimana dengan insuran dan roadtax? Boleh tukar sekali kalau tak ada lesen?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: fecgoh on March 19, 2008, 02:46:11 pm
Jawapannya da alami sendiri kat JPJ Sah Alam. First tukar insurance dulu. Kasi ic, geran, dan duit insurance. Leaps tu pi kat JPJ dan angkat borang, isikan dan serah dengan geran, photostat ic pembeli dan penjual yang disahkan, ic dan surat insurance. Lepas it tunggu sekejap. Bila nombor dipanggil, pi collect geran. Selesai!


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: k-lah on April 30, 2008, 05:29:51 pm
aku nak tny sket..
mto aku road tax dh mati bln 10 taun lps..
cmne prosedur nk tkr nme pastu idp road tax skali..
mto masih lg nme owner lme skrg ni..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: sony on April 30, 2008, 09:36:16 pm
Ok, Beli insurance atas nama adik ko, ini untuk tukar nama dalam geran.
Isi borang tukar nama, free boleh dapat kat JPJ.
Salinan fotostate IC owner lama dan tandatangan owner dekat borang Pindah milik tu.
Salinan IC Owner lama kena ada cop pesuruhjaya sumpah, kalau owner tak nak dtg JPJ.

Sebab owner lama tak tau pi mana, ko bagi saja Runner dekat kedai motor buat, tunggu dalam Seminggu siap.
Kebiasaanya diorang charge Rm 70.00(ini tidak termasuk insurance)

Semoga sukess tukar nama, barulah motor boleh jalan.
saya setuju dengan abol... baik pi suruh runner buat bayar lebih takper...  kalu buat sendri kekadang JPJ banyak dier punya songehhh.....


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on May 01, 2008, 03:24:38 pm
aku nak tny sket..
mto aku road tax dh mati bln 10 taun lps..
cmne prosedur nk tkr nme pastu idp road tax skali..
mto masih lg nme owner lme skrg ni..

klu bulan 10/2007 kira ok lagi. lum lebih setahun r'tax mati.

wokeh, klu nak wat sendiri,
- beli insuran atas owner baru
- buat salinan ic depan belakang, 1 dari owner asal, 1 dari owner baru
- sain borang tukar nama, borang pengesahan ic, tu (owner asal + owner baru) dan dptkan pengesahan (cop+sain) pesuruhjaya sumpah.
- bawa borang2, geran ke jpj - amik nombor/beratur, tunggu...
- siap... bawak balik motor... bergaya lah dengan motor dan road tax yg hidup...   ;)

ATAU

alternatif nya, macam yg juga dah diberitau kekawan lain disini, bayar kat runner, tgu siap nanti dia call... klu dlm tpt yg sama (negeri sama), biasa seminggu. klu negeri2 lain, kot lama skit lah... sebulan pun ada.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: k-lah on May 02, 2008, 04:46:45 pm
tq bro.. :) :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: azaryRR on May 03, 2008, 11:15:13 pm
klu bulan 10/2007 kira ok lagi. lum lebih setahun r'tax mati.

wokeh, klu nak wat sendiri,
- beli insuran atas owner baru
- buat salinan ic depan belakang, 1 dari owner asal, 1 dari owner baru
- sain borang tukar nama, borang pengesahan ic, tu (owner asal + owner baru) dan dptkan pengesahan (cop+sain) pesuruhjaya sumpah.
- bawa borang2, geran ke jpj - amik nombor/beratur, tunggu...
- siap... bawak balik motor... bergaya lah dengan motor dan road tax yg hidup...   ;)

ATAU

alternatif nya, macam yg juga dah diberitau kekawan lain disini, bayar kat runner, tgu siap nanti dia call... klu dlm tpt yg sama (negeri sama), biasa seminggu. klu negeri2 lain, kot lama skit lah... sebulan pun ada.

bro...cmni lak scenario dia mcmane..sy nak tukar nama bule ke g JPJ je terus??

a) owner xdapat dtg..duk jauh...Owner dah sain sume dokumen...copy i/c pn ada (i/c polis)...dah isi borang..lengkap n ada geran skali...
b) Insurance hidup lagi n road-tax pun masih baru (bln 3 lepas)..so kena tukar nama je ke kat insurance tuh..??

so dah settle hal nie...bule jer g kaunter n tukar name ke..?? thanx bro...

budak baru belajar  ;D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: rookie uitm on May 04, 2008, 02:56:06 pm
ok macam aku nak tanye.mane lebih baik.tukar name sblum road tax mati@ tukar name pas road tax mati.tolong pm klau leh.mintak tlg sgt2.sbb road tax aku da nak mati 16mei ni.ingt nak wat skali dgn peridop road tax nnt tapi tatau takut jd susah lak.nak tau pe bezenye atr 2 situation 2.tQ. ??? ???


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on May 05, 2008, 08:58:04 am
bro...cmni lak scenario dia mcmane..sy nak tukar nama bule ke g JPJ je terus??

a) owner xdapat dtg..duk jauh...Owner dah sain sume dokumen...copy i/c pn ada (i/c polis)...dah isi borang..lengkap n ada geran skali...
b) Insurance hidup lagi n road-tax pun masih baru (bln 3 lepas)..so kena tukar nama je ke kat insurance tuh..??

so dah settle hal nie...bule jer g kaunter n tukar name ke..?? thanx bro...

budak baru belajar  ;D

aloo... abang bole tukar nama da tu, klu da di sain ole owner kira settle da tu... bawak je pegi jpj.

a- tak datang tak pe..., janji dah sain dan pengesahan ic oleh pesuruhjaya sumpah dah buat
b- insuran mestilah dibuat atas nama owner baru masa nak tukar nama. kalau nak tukar nama kat insuran, kena pegi pejabat insuran, dan mohon dari diorg (ada caj gak... klu kapcai 3rd party dlm rm15 gitu. moto2 lain tak pasti berapa). sesetengah insuran company takmau buat kerja ni, 'leceh' kata diorg.

okes?

 ;)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on May 05, 2008, 09:11:33 am
ok macam aku nak tanye.mane lebih baik.tukar name sblum road tax mati@ tukar name pas road tax mati.tolong pm klau leh.mintak tlg sgt2.sbb road tax aku da nak mati 16mei ni.ingt nak wat skali dgn peridop road tax nnt tapi tatau takut jd susah lak.nak tau pe bezenye atr 2 situation 2.tQ. ??? ???
pada pendapatan saya yg tak seberapa ni lah, alang2 je dah nak mati tu... berapa ari je lagi kan... so, beli insuran, tukar nama dan renew rtax sekali sekarang ni...

bukan apa, klu r'tax lum mati tp lum tukar nama ni, masalahnya, BIASAnya nama kat insuran tu masih nama owner lama je...owner baru jarang2 amik insuran kan...sebab biasanya sekali lagi, kalau beli insuran pun sebab nakkan r'tax idup je.

so, KALAU lah papehal jadi dalam masa tu (tapi mintak dijauhkan lah...) nanti buta2 je....

klu rasa2 konfiden, takde pape hal punya dlm tempoh sementara nak peridup r'tax semula, takpe... takde hal nya...

sebagai panduan umum, mengikut perundangan asal, penukaran hak milik sepatutnya dilakukan dlm tempoh 2 minggu dari tarikh persetujuan transaksi kedua2 penjual dan pembeli. ini cuma perundangan saja... saya tak nampak pun penguatkuasaan nya.

 ;)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: azaryRR on May 05, 2008, 09:32:15 am
aloo... abang bole tukar nama da tu, klu da di sain ole owner kira settle da tu... bawak je pegi jpj.

a- tak datang tak pe..., janji dah sain dan pengesahan ic oleh pesuruhjaya sumpah dah buat
b- insuran mestilah dibuat atas nama owner baru masa nak tukar nama. kalau nak tukar nama kat insuran, kena pegi pejabat insuran, dan mohon dari diorg (ada caj gak... klu kapcai 3rd party dlm rm15 gitu. moto2 lain tak pasti berapa). sesetengah insuran company takmau buat kerja ni, 'leceh' kata diorg.

okes?

 ;)

tenkiu so much bro lockheed  ;D info mcm ni sy suka..direct order  :) senang..again..TQ2  ;)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kuehtiow on May 07, 2008, 06:36:49 pm
moto kn nme abg ak
tpi nme abg ak blacklist
kre moto 2 ade insuran tpi x de roadtax..
klw ak nk 2kar nme ats nme ak plak kn
nme dkt insuran bley 2kar skalie x??
sbb 23jun2008 nie ckp la setaun moto x de roadtax
blh x kn klw nme kt geran 2
2kar nme ak nagn nme kt insuran 2 2kar nme ak??
plz somebody??huhuh


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on May 07, 2008, 07:57:37 pm
moto kn nme abg ak
tpi nme abg ak blacklist
kre moto 2 ade insuran tpi x de roadtax..
klw ak nk 2kar nme ats nme ak plak kn
nme dkt insuran bley 2kar skalie x??
sbb 23jun2008 nie ckp la setaun moto x de roadtax
blh x kn klw nme kt geran 2
2kar nme ak nagn nme kt insuran 2 2kar nme ak??
plz somebody??huhuh

huk alah... ko ni, bahasa sms tu, kurang2 kan le... forum info motor ni takde limit2 punya.

ok, berbalik kepada persoalan pokok, bunga dan daun....  ;D  (merapu kejap)

nama kat insuran bole tukar. insyaAllah, boleh... asalkan ko pegi syarikat insuran yg sama lah... kalau kurnia, pegi kat kurnia. jgn pegi kat syarikat lain (walaupun ada link komputer, dan agen sah), sebab dia akan bagi seribu satu macam alasan nak suruh ko beli jugak insuran baru atas nama ko. ini biasa.. fulus punya pasal.

tukar nama kat geran? rasa2 nya tak leh. buat la apa cara sekalipun untuk meng unblacklist balik, baru bole...

err... napa abg ko kena black list? bole tau?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kuehtiow on May 08, 2008, 09:19:33 pm
huk alah... ko ni, bahasa sms tu, kurang2 kan le... forum info motor ni takde limit2 punya.

ok, berbalik kepada persoalan pokok, bunga dan daun....  ;D  (merapu kejap)

nama kat insuran bole tukar. insyaAllah, boleh... asalkan ko pegi syarikat insuran yg sama lah... kalau kurnia, pegi kat kurnia. jgn pegi kat syarikat lain (walaupun ada link komputer, dan agen sah), sebab dia akan bagi seribu satu macam alasan nak suruh ko beli jugak insuran baru atas nama ko. ini biasa.. fulus punya pasal.

tukar nama kat geran? rasa2 nya tak leh. buat la apa cara sekalipun untuk meng unblacklist balik, baru bole...

err... napa abg ko kena black list? bole tau?

ouh krenye kn
klw nk 2kar nme
owner lme punye nme x bley blacklist ea??
klw blacklist jgk x bley 2kar nme la ea??
abg ak bayk x byr smn
smpi beribu dh..2 la cite dye


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on May 08, 2008, 10:11:06 pm
err.. ada pembetulan skit.
kalau kesalahan2 owner yg di black list tu tak berkait dengan moto yg nak tukar nama tu - ok, bole tukar nama.
maksudnya, klu dia ada buat kesalahan2 masa bawak keta ke, masa tengah pakai moto lain ke haa... yg tu tak pe lagi.

tapi kalau abg kena blacklist sebab saman2 yg berkaitan dengan moto yg sama ni jugak, maka tak boleh. dia kata system reject. settle black list dulu... (banyak tu! ribu2...berapa banyak punya saman nih?...)
wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kuehtiow on May 09, 2008, 10:52:41 am
err.. ada pembetulan skit.
kalau kesalahan2 owner yg di black list tu tak berkait dengan moto yg nak tukar nama tu - ok, bole tukar nama.
maksudnya, klu dia ada buat kesalahan2 masa bawak keta ke, masa tengah pakai moto lain ke haa... yg tu tak pe lagi.

tapi kalau abg kena blacklist sebab saman2 yg berkaitan dengan moto yg sama ni jugak, maka tak boleh. dia kata system reject. settle black list dulu... (banyak tu! ribu2...berapa banyak punya saman nih?...)
wallahua'lam.

ouh...
krenye walaupn owner lme nme dh diblacklist kn
klw nk 2kar nme dkt geran x de hal punye la...
ade dkt 10 smn kowt
klw x silp ak
waran tgkp pn
bayk gak la..


Title: Re: Soalan Newbie: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: airwings on May 23, 2008, 10:53:41 pm
kekawan suma..

sila maklum, bermula 1 julai 2007, JPJ (tak tau semua cawangan ke atau caw Padang Jawa je..) telah menguatkuasakan penggunaan borang baru untuk urusan tukar nama bagi bahagian pengesahan ic oleh pegawai JPJ atau pesuruhjaya sumpah atau jaksa pendamai.

dengan itu, borang 'Lampiran B' yg dahulunya digunapakai sudah tak sah lagi. kena guna format baru. boleh dapatkan di jpj..

saya dapat tau sebab pagi tadi nak tukar nama salah sebuah moto saya (borang baru ambik bulan lepas je!)... alih2 dah sampai sana, borang pengesahan ic tu tak bole guna daa...  :(

jadi, sesapa nak pegi sendiri berurusan tentang tukar nama, pastikan semula :
- geran (tiada tuntutan hak milik)
- borang satu - check list pembawa dokumen, 2 salinan
- borang dua - JPJK3, bertandatangan penjual dan pembeli, 2 salinan
- borang tiga - salinan ic penjual dan pembeli yg disahkan oleh jpj/p'jya sumpah/jaksa pendamai -FORMAT BARU bermula 1 julai 2007!
- dokumn insuran atas nama pembeli

sekadar berkongsi...

ada... tapi teramat la rumit nak diexplain. secara dasarnya, perlu ada
- pengesahan surat mati (polis)
- pengesahan waris, setuju penukaran hak (tak tau jabatan apa.. amanah raya kot?)
- pengesahan hakim, mengatakan urusan ini sah di sisi undang2 (mahkamah!!)
- dan baru bole submit borang tukar nama dan jpj...

saya cadang sedara rujuk terus dgn jpj urusan sebegini.. kot nanti tersalah tanggapan...
tapi nanti dah settle, citer la kat kitorang ek... :)

hi, i nak tanya lebih teliti tentang kes yg hampir sama jugak. member i dia nak jual kpd i motor ayahnya yg telah meninggal bln lepas. die pergi tanya urusan tukar nama pemilik kat kedai motor, tapi boss kedai motor kata susah nak buat kerana xde surat kuasa. (pengesahan waris, setuju penukaran hak - kalau x salah :P) i xberapa jelas tentang kes tukar nama ni. member i ..die kata pengesahan surat mati ayah nye ada, so i nak tau bleh trus ke JPJ utk bereskannye? jika i dgn member i pergi sama2, apa yg nak dibawak selain drpd i yg tau ....IC/lesen i dan member i, ic ayahnye jugak ade die kata, geran motor, insurans motor....ataupun bleh x i pergi tolong member i pergi sendiri saja? borang2 ada ge boleh dapat di JPJ dgn free? member i kata semua dokumen ade....hanya surat kuasa/milik yg xde. harap dpt any jawapan dr anda serta bro2 MBC. Thks.

Motor plat KL... x payah tukar, roadtax i belum tanya lagi  :P....kena x tukar insurans?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: CgCuM on July 01, 2008, 06:10:33 pm
salam.tanye skit pade member2.kawan aku nk jual motor die,plate ganu.geran sume ade ngan die coz ritu beli cash.so skrg dah jumpe org yg nk beli moto 2.masalhnye x tau camne nk tukau hak milik kt geran 2.skrg ade kt KL.so camne 2 ek,ade sape2 yg bleh tolong x :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: farif82 on July 31, 2008, 11:57:39 am
salam.tanye skit pade member2.kawan aku nk jual motor die,plate ganu.geran sume ade ngan die coz ritu beli cash.so skrg dah jumpe org yg nk beli moto 2.masalhnye x tau camne nk tukau hak milik kt geran 2.skrg ade kt KL.so camne 2 ek,ade sape2 yg bleh tolong x :)
dulu aku pernah tukar geran moto pahang kat jpj wangsamaju (eh betoi ka..lupa nama tempat ni). skang utk tukar nama kat geran tak perlu pemeriksaan puspakom, waktu aku buat tahun 2005 kena pi check dulu pasal moto negeri lain. 
trip 1, aku pi jpj (waktu lunch) ambik borang  tukar geran dulu. lepas isi n fotostat ic, (jika salah sorang tak hadir, yg tak hadir kena sertakan fotostat ic dgn pesuruhjaya sumpah - aku buat kat pak haron, office tingkat 6 sederet dgn jalan TAR-sebelum SOGO, atas kedai mamak bistro). kalau kedua2 hadir, tak payah cop p/s, terus pengesahan dgn pegawai jpj.
trip 2, pi tempat insuran, tukar nama insuran kepada pembeli (aku le),bayar insuran baru. renew road tax x ingat pulak, tak perlu rasanya..
trip 3, amik cuti half day, pi jpj wangsamaju,buat postal order RM3, check puspakom RM10 (kat sebelah), pi tingkat 1 jpj tu, beratur..siap.
pengalaman aku dulu..harap membantu


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: AR 50 on August 10, 2008, 12:04:22 am
bro..sya ade skit mslah bkaitan tkar nma ni..
hpe bro2 kat sni dpat tlong sya..
sya baru angkat moto,no plate n9..
klau sya nk tkar nma,sya kna buat kat JPJ n9 ke??
leh x klau sa buat kat KL@shah alm@kuantn??
sya orng KL,mlas nk g n9..
jauh pjlanan tu..
mnyak naik..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on August 10, 2008, 04:09:42 pm
boleh wat kat n9 je AR 50.

melainkan geran tu ada pengesahan mengatakan disemak oleh jpj2 negeri lain, baru leh wat kat tmpat lain... amin.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: akuzakie on August 18, 2008, 11:19:54 pm
Salam semua. :D

aku newbie MBC... nk tnya, lbh kurg 2thn lps aku ada beli kawasaki kips 150 dgn member aku..
masa tue kete aku xcden.. lps tu.. kete aku dh ok abg aku lak pakai.. dh sthn lps tue.. nk renew roadtax..
carik punyer carik geran x jumpa.. nk dijadikan cerita geran tue x tuko nama aku lagi... member aku masih kt opis aku lagi...
aku x berani nk bwk moto tue.. nk idupkn nroadtax geran pun xder.. dh sthn lbh x der roadtax+insuran,

Soalannyer.. apakah yg aku kena buat utk dptkn geran.. pas2 tukor nama aku kt geran tue?

Terima kAsih byk2 coz sudi membantu.... :D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: AR 50 on August 19, 2008, 12:37:09 am
sowe mncelah..
ade sape2 leh tlng aku..
aku br angkat ex5..
no plat n9..
aku kna g JPJ n9 ke nk tkar nma??
owner lma da siapkn borang tkar nma,da siap sign..
sptutnya dia kna sign dpn pgwai JPJ ke??
aku kat kuantn,owner lma plak kat KLIA..
aku ingt nk tkar nma kat kuantn je..
leh x??


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on August 20, 2008, 07:53:06 pm
AR 50, kena wat kat n9 gak... (leceh lorr... kan...?)

akuzakie, oleh kerna nama masih dek nama member, so, member tu je yg layak wat polis report mengatakan geran ilang, dan nak wat geran baru kena gi jpj bersama polis repot - dokumen lama kalau ada, sila bawa salinan geran(fotostat, berapa kurun punya lama pun takpe...sbg rujukan je) atau cover note insuran tahun2 lepas - proses wat geran baru kena duit. tak pasti lak berapa...tapi kalau keta, kena ratus2 gak! moto tak sure baper...
pastu...  kena gi puspakom, wat inspection moto.
pastu... bawak surat puspakom, beli insuran baru nama owner baru, isi borang2 jpj baaaaru leh tuko nama...
amin.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: akuzakie on August 21, 2008, 01:55:42 am
lockheed.. cam2 ekk caranyer? hmm.. cam leceh la pulakk...

kt umah aku(kg) dh ada dua bijik kips victor... satu abg akunyer.. satu lagik yg aku beli abg aku pakai...

2-2 dh nk jadik besi buruk la nanti... nk repair byk modal la pulak... apapun... tq byk2.. :D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: v3t0 on August 30, 2008, 11:36:36 pm
kalau beli moto kat oversea plak..camne nak buat geran baru ??


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on September 02, 2008, 10:59:50 am
muto oversea kena wat clearance kastam dlu..
klu muto ada ap (student/petugas luar negara/etc), maka bayar cukai, kuar ap, pastu gi jpj daftar...
tp kena cek puspakom kot...err... tak sure lak...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: adiena on September 04, 2008, 10:49:47 pm
sowe mncelah..
ade sape2 leh tlng aku..
aku br angkat ex5..
no plat n9..
aku kna g JPJ n9 ke nk tkar nma??
owner lma da siapkn borang tkar nma,da siap sign..
sptutnya dia kna sign dpn pgwai JPJ ke??
aku kat kuantn,owner lma plak kat KLIA..
aku ingt nk tkar nma kat kuantn je..
leh x??
xyah p n9 aku rase..aku beli moto plat johor bley jer tukar nama kt kota bharu,kelate
sebab p ngn owner asal..kejap jer setel  ;D
kalu owner asal duk jauh,yg penting kene ade copy ic dia...
pas2 pandai2 la p pesuruhjaya sumpah..then bley tukar nama dah  ;)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mat_taisen on September 09, 2008, 07:54:11 am
Ada sesiapa yang nak jual geran SBK tak?
PM saya....


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: onix on September 14, 2008, 04:53:39 pm
salam semua..

aku nak tanya skit pasal nak tkar nama ni..harap ada yang dapat tolong yer..

aku nak beli motor TZM dari member aku ni..member aku lak ni masa beli moto ni dia x tukar nama lagi,jadi nama masih atas nama owner yg first.. masalahnyer dulu masa tahun 1996 moto ni ada kena saman coz tak gantung 'L'.. 2 kali lak tu kena saman.. dalam RM 400 gak la kena.. owner yg first lak x mau nak bayar alasannya x der duit n moto tu pun dia dah let go lama dah..jadi dia x mau amik port sgt.. jadi masalahnya kat aku la skrg ni..aku nak beli cash,jadi x mau la ada sangkut2 dah.. apa yg perlu dibuat skrg yer..??  ??? :'(


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: AR 50 on September 17, 2008, 12:20:00 pm
boleh wat kat n9 je AR 50.

melainkan geran tu ada pengesahan mengatakan disemak oleh jpj2 negeri lain, baru leh wat kat tmpat lain... amin.
xyah g n9 la bro....
aku br lpas setel tkar nma..
juz pgawai JPJ tu nk photostat ic owner asal je..
xyh cop psruh jya sumpah pn..
g jmpa pgawai JPJ,nnt dia cop..
snang tkar nma kat sni tau..
pgawai nya sume pramah...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on September 18, 2008, 07:54:22 pm
la.. boleh pulak dah!... hmm... bagus2... terima kasih atas maklumat tu.

dulu, saya gi antara jpj pdg jawa dgn jpj kl pun depa tak kasik wat gitu..

tengok budibicara pegawai gak kot...

anyway, tq.  :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ajibsz on September 24, 2008, 06:54:58 pm
lg seminggu dua nie sye akan pegi jpj gak ni.....adus lecehnya....


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: syahrulez on September 27, 2008, 10:41:01 pm
lg seminggu dua nie sye akan pegi jpj gak ni.....adus lecehnya....

deal ngan office kat kaunter pertanyaan...
setiap soalan  yg ditanya adalah percuma...  :D :D :D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kamen_rider9 on October 24, 2008, 11:51:48 am
Salam semua,

sya nk tanya ape proses tukar nama motor?

details:
1) raodtax n insurance motor masih hidup smpai december 2008, insurance 1st party all rider.
2) motor plate Perak, insurance pon buat dekat Perak. owner n motor ade kt selangor.
3) buyer(owner baru) dri KL.
4) photostat i/c, license owner lama dh ade (xde cop pengesahan). borang pon dh amik kt kedai motor.
5) owner lama dh sign kt dua2 borang.

soalan:
1) so, kalo nk tukar nma, nk kna tnggu insurance/roadtax mati dulu ke? or jst boleh tukar nma kt JPJ, lpas tu owner bru gi renew roadtax n insurance ats nama dia?

2) kalo gi tukar nama kt JPJ, owner lama nk kna dtg jugak ke (owner lama dn bru ssh nk cuti sma2)? (dh ade sign owner lama kt borang tukar nama)

3) ape lg proses yg perlu dibuat berpandukan dgn details yg ada skrg? juga mna lebeh baek, buat kt JPJ ke runner? coz owner lma n bru msih leh contact.


terima kasih...salam..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on October 25, 2008, 10:37:25 am
nampak gaya situasi ko ni agak mudah. sebab dokumen ada, owner pun masih boleh dihubungi.
saya berpendapat, elok dedua tu gi jpj sesama. jadi tak perlu pengesahan2 apa atau cop2 suma tu. cuma perlu pegi, isi borang dan bayar tiga riyal. kowtim.

o ye, owner baru kena beli insuran. atas nama dia (atau, runding dgn owner lama untuk transfer nama insuran).


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: underbone on October 29, 2008, 03:07:36 pm
Alooo semua...insurans motor yg paling murah berapa?company apa yerr...

huyksss

oks n tq ;D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: apek86 on October 29, 2008, 07:26:41 pm
salam semua sya nk tanya ni sya ada sebiji mtr rxz sya bli kat membe sya mslhnye membe sya ni lupa nk ambik photostat ic owner lame 2 so mcm mane ye?ape prosedur2 nk 2kar hak milik?yang ada cume name,almt&no ic ownwer 2 je kat gran wkt idop roadtax.roadtaw&insurans sume x da.tlg ye sume beri pendpt.then lg 1 jpj slh taip no. body kat gran&lupa nk co&sign msk puspakom pn x lps.tlg ye sume..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on October 29, 2008, 07:54:32 pm
apek!

kes berat betul nih...

1- nak tukar nama, kena lah rujuk balik owner yg last ada dlm geran. cuba contact walau apa cara sekalipun...
menurut pengalaman saya (penah beli moto tak dapat contact owner sebenar dlm geran), kalau tak dapat contact dia, memang selamat jalan romeo jawabnya.   :-[ 

2- salah info dlm geran, bawak gi jpj, isi borang k8 -TAPI, rasanya owner yg berdaftar je bole wat! so, kena settle no 1- dulu.

sebarang komen tambahan dialu2kan..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: apek86 on October 29, 2008, 11:05:53 pm
2 la die sya pn dah pening pkr benda ni...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: adiena on October 30, 2008, 12:07:36 am
salam semua sya nk tanya ni sya ada sebiji mtr rxz sya bli kat membe sya mslhnye membe sya ni lupa nk ambik photostat ic owner lame 2 so mcm mane ye?ape prosedur2 nk 2kar hak milik?yang ada cume name,almt&no ic ownwer 2 je kat gran wkt idop roadtax.roadtaw&insurans sume x da.tlg ye sume beri pendpt.then lg 1 jpj slh taip no. body kat gran&lupa nk co&sign msk puspakom pn x lps.tlg ye sume..
kes berat gak nie..pe pon kene kontek owner asal..
sumer benda bley setel..cuma renyah sket ler


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: pojie_harley on October 31, 2008, 06:16:38 pm
salam pada semua ..
saya ada beli motor dah 3 tahun tak ada rotex
insurance baru buat.
name dah tukar dalam geran tu atas name saya .
so cam mana ngan preducer untuk gi puspakom kat melaka nie
minta pendapat pada semua  :-[


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on November 02, 2008, 11:37:20 pm
encik pojie,
klu rtax lama tak idup, bawak gi puspakom beserta geran yg asal moto tu.
masuk puspakom, mintak borang utk check moto utk renew rtax da lama mati.
pastu tunggu petugas dia pegi cek. mungkin kita dipanggil sekali lah kot nak tanya pape ke, mintak kunci suruh start ke (kalau moto susah start dia suruh kita start sendiri!)...
pastu, tunggu lagi sekali, sampai la dia panggil kita semula untuk ambil surat pengesahan dah di buat inspection.
geran ko juga akan di cop menandakan puspakom dah buat pengesahan - settle satu hal. err...bayaran rm40 kot klu tak silap (ada dibagi resit rasmi - jangan hilangkan tau..).

pastu, bwk gi jpj geran, surat puspakom dan insuran yg da renew tu - buat rtax pulak. settle.

pastu, bwk lah motor harley tu dgn berhati2 dan berhemah sekali...  :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: feezdya on November 14, 2008, 05:06:02 pm
salam pada semua ..
saya ada beli motor dah 3 tahun tak ada rotex
insurance baru buat.
name dah tukar dalam geran tu atas name saya .
so cam mana ngan preducer untuk gi puspakom kat melaka nie
minta pendapat pada semua  :-[


oi berani hang dah sampai muar takde roadtax!!haha betul2 rider maut dah nih hehe

ape2 pun moto lebey setahun tak hidup roadtax kene inspection..aku lagi pening dua biji harley nih baru nak renew roadtax,cari geran tak jumpe...pening dibuat nye..kene amik butiran la ape la..ketat sekarang jpj


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: pojie_harley on November 15, 2008, 09:46:09 am

oi berani hang dah sampai muar takde roadtax!!haha betul2 rider maut dah nih hehe

ape2 pun moto lebey setahun tak hidup roadtax kene inspection..aku lagi pening dua biji harley nih baru nak renew roadtax,cari geran tak jumpe...pening dibuat nye..kene amik butiran la ape la..ketat sekarang jpj


heheheh bukan harley laa.. bro .... cuma shadow aku dan honda c70 tu haa dalam bilik dah berkurun tak hidupkan tengah sibuk ... cuti 2 bulan try nak setllekan 2 bijik motor tu hihihihi.....


p/s thank you lockheed pasal info tu baru ler yakin sikit maklum ler duduk malaysia dah ler jarang so banyak yang nak kena belajar nie tentang malaysia ni  hehehhe


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mardost on December 31, 2008, 08:52:53 pm
kalu motor spore nak convert plat msia boleh ke?
nape kereta bole, motor plak tak boleh? ??? ???


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on January 01, 2009, 06:43:49 am
encey mardost...

tukar ke plet malaysia memang boleh... syaratnya kena dpt kan AP nya lah... itu saja.

(syarat terperinci memproses AP tu panjang le lagi ceritanya....)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: toyid on January 03, 2009, 06:49:30 pm
assalamualaikum otai2 sume.hehe...sy bru je slamat membeli moto sekehen yamaha sukan.skang ni sy da bc thread terdahulu tp xbrape phm.maklumla, 1st time bli moto.situasinya begini:
1)owner lme telah menyerahkan salinan ic,geran ori kepada saya.
2)insuran 3rd party idup lg smpai sept tahun 2009
soalannya
1.bleh ke pki je insuran tersebut?mksudnya tukar nama beliau kpd nama sy,dan kosnya?
2.klu bg ejen wat tukar nama geran,xpe ke klu owner lme xisi atau sain borang borg pndah milik tersebut?(klu bleh nk sain sndri sbb kt geran pon owner lme xsain)
3.pas da setel sume diatas bru g wat roadtax eh?
tolong ye..sy bdk bru blaja..trima kasih


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on January 04, 2009, 12:45:19 pm
toyid,
1) bole pakai insuran atas nama org lain, tapi kalau ada apa2 hal berkaitan tuntutan insuran parah beb...
lagi satu, boleh tukar nama - kosnya bergantung kepada jenis insuran yg diambil (all rider/3rd party/etc...) dan berapa lama tempoh insuran berbaki. klu 3rd party tak sampai rm20...

2) sepatutnya memang le tak bole... tapi bak kata ngko, kat geran pun dia tak sain, belasah aje lah...
walaupun menda tu tak bole (secara teorinya...) tapi, secara praktikalnya memang org biasa buat...  :)

3) aik? sekarang ni ada roadtax ke takde? kan insuran valid lagi tu kata tadi smpai sep 2009...? nape tak diidupkan?... jgn wooo... kena tahan memang kena sita nanti!
anywayssss...klu insuran hidup, kira boleh lah dihidupkan juga roadtax tu....
manakalau kalau road tax da mati lama dulu, maka kena la pulak wat inspection puspakom..

wallahua'lam... harap membantu.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: sharfique89 on January 04, 2009, 09:52:54 pm
assalamualaikum..
nk tnye..sye nk bli moto second
mslhnye owner asal rgster moto tu kt jpj muar..moto plet johor
so bleh x nk tuka name geran tu kt jpj padang jawa,shah alam?
sbb owner asal ngan moto kt keramat dan sye kt shah alam..bleh x?
klu nk ke muar tu jauh la plak dan xde mse


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: toyid on January 04, 2009, 09:54:48 pm
trimas brader lockheed krn membantu..
1)roadtax ade valid smpai sept 2009..so bleh la pki je roadtax tu eh?xperlu wat roadtax bru kn?insurans je la sy kne g tukar nama kn..

2)klu bleh owner lme soh sy bg ejen wat tkar nama cz die xde mse ..so klu bg ejen perlu jgk ke surat cop pesuruhjaya sumpah dr owner lme?or ejen leh wat sume surat tu?bese sume skali bape ejen charge eh?

maaf klu byk bertanya,sy 1st time dlm hal ni,klu bleh sy nk fhm dlu sblm g jumpe ejen,xde la kne kelentong kn..
time ksh krn sudi membantu..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on January 04, 2009, 10:29:43 pm
sharfique,
klu owner kat sini, motor kat sini, geran kat sini, buat je semua kat sini...insyaAllah takde hal.


toyid,
berbalik kepada moto ngko tadi,
1) bole pakai r'tax sedia ada. iye, tukar nama kat insuran je.
(tapi ingat, bukan sume insuran bole 'senang2' je bagi ko tukar nama...kekadang dia mintak surat tukar nama yg owner dah sain - tanda setuju ko memang akan jadi pemilik baru...)

2) iye, suruh ejen wat kan ke, ko wat sendiri ke, owner lama wat kan ke... masih tetap kena ada surat beserta salinan ic ngko, dan salinan ic owner asal. bab tandatangan pesuruhjaya sumpah tu, ejen bole kowtim punya (diorg pun ada panel p'suruhjya sumpah diorg sendiri)

bagaimanapun, menda2 ni ikut budi bicara ejen. kekadang, perkhidmatan2 tambahan macam nak suruh 'buatkan tandatangan' tu, kena la tambah sikit lagi fulusnya...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: sharfique89 on January 04, 2009, 11:00:14 pm
thanx lockheed..
kre xde mslh la yer wat kt cni..
senangla sket mcm ni..xpyh nk g jauh2 nk tuka name tu


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: shahrulyuzi on January 15, 2009, 07:16:25 pm
lock head...

ada kedai boleh buat ke untuk tukar nama motor...maslahnyer  owner bagi format surat sumpah yang lamanyer..tahun 2006...skang kan format baru kan..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on January 15, 2009, 09:18:57 pm
shahrulyuzi,
memang kedai suka buat benda2 ni...
ko tinggal nak bayar upah diorg je.
lagipun diorg ada runner diorg sendiri...bebila masa je diorg bleh buatkan.

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: underbone on January 31, 2009, 03:38:22 pm
Aloo semua...mintak pendapat n pandangan....
den beli mtor  dgn owner yg tk tukar nama..
so dia kasi grand lipat(mtr thn 81),copy ic owner asal,ader cop jpj thn2004,brg pendua perakuan pendaftaran kenderaan thn2004..road tax last ttulis dlm gran thn 2000.
soalannyer.
den nk jual mtor niee..so buyer br niee suruh wat semula brg pendua niee n pg cop ic kat jpj..sbb cop n tarikh niee laku utk setahun jerr..
so owner asal dlm geran mmg tak dpt dikesan..ad copy ic jer..
so btl ker mmg kena wat cm nie...just pg jpj intak diorang copkan ic tu..?

harap bantu oks n tq..takut pg jpj kan kena ceramah pulaks..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: shahrulyuzi on February 08, 2009, 07:41:32 pm
shahrulyuzi,
memang kedai suka buat benda2 ni...
ko tinggal nak bayar upah diorg je.
lagipun diorg ada runner diorg sendiri...bebila masa je diorg bleh buatkan.

wallahua'lam.

bro..aku dah setel tukar name walupun guna surat lama...tapi kedai charge rm80 ringgit lagi...
tapi aku bayar gak..asalkan tukar nama...lagipun benda jalan belakang ni aku tak pandaila...
tapi puashati,,,ti claim rebate leh dapat rm150..hehe,..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: shahrulyuzi on February 08, 2009, 07:42:23 pm
Aloo semua...mintak pendapat n pandangan....
den beli mtor  dgn owner yg tk tukar nama..
so dia kasi grand lipat(mtr thn 81),copy ic owner asal,ader cop jpj thn2004,brg pendua perakuan pendaftaran kenderaan thn2004..road tax last ttulis dlm gran thn 2000.
soalannyer.
den nk jual mtor niee..so buyer br niee suruh wat semula brg pendua niee n pg cop ic kat jpj..sbb cop n tarikh niee laku utk setahun jerr..
so owner asal dlm geran mmg tak dpt dikesan..ad copy ic jer..
so btl ker mmg kena wat cm nie...just pg jpj intak diorang copkan ic tu..?

harap bantu oks n tq..takut pg jpj kan kena ceramah pulaks..

bro paper tanya kedai..atau pergi jpj jumpa runner yang otai2 kat sana...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: underbone on February 14, 2009, 12:30:34 am
 ;D HUkss.. tu ler..malu bertanyer sesat jln mmmm...tgk semua sng jer proses tukar nama.....kot2 ler ader kes mc nie...leh ler membantu..anyway
oks n tq


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: shahrulyuzi on February 15, 2009, 01:19:14 am
;D HUkss.. tu ler..malu bertanyer sesat jln mmmm...tgk semua sng jer proses tukar nama.....kot2 ler ader kes mc nie...leh ler membantu..anyway
oks n tq

yup bro..jgn segan nak tanya...jgn malu...yang penting ada berani sket jer..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bongkilai on February 17, 2009, 09:38:30 am
aku baru tukar nama dua minggu lepas kat jpj sbn
begini ...

mula-mula kena ada insuran moto atas nama kita yang membeli TETAPI
kalau dah tinggal lagi sebula dua nak mampus kita tranfer insuran pemilik lama kepada nama kita
murah pun murah.
kendian kalau dapat pemilik lama ada masa pertukaran lagi cepat
isi borang tukar nama (pemilik baru)
isi borang pengesahan kad pengenalan ..photostat depan belakang owner lama dan baru
wang pos RM3.00 @ bawak duit cash
ambik nombor giliran
tunggu

ari tu proses memakan masa dalam 15 min hingga 25 min

(just for info)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: LaT on February 21, 2009, 07:45:10 pm
Salam rkn2 sume...
x yah pening2 rakan2 di forum ni..
kalo ade mslh dgn urusan JPJ & PUSPAKOM,
just tanye pd sy @ email kat latip_dnzservices@yahoo.com... Insya'Allah kite bole selesaikan dgn sempurna...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: shay on February 25, 2009, 04:52:01 pm
salam semua premium insuran skang ni semua standard ke? kalau moto plet KL wajib tukar nama kat wangsa maju la yek?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: LaT on April 10, 2009, 03:15:54 pm
salam semua premium insuran skang ni semua standard ke? kalau moto plet KL wajib tukar nama kat wangsa maju la yek?

Premium Insurans skrg nie sume First Party... kalo awk nk beli premium Third Party, awk kena tambh RM70 @ RM80...
Third Party hanya tahun 1995 ke atas...

Tukar nama pulak, awk tgk kt geran tu register dimana, Wilayah @ Selangor...
Kalo Wilayah awk kena terus g jpj wangsa maju...
pe2 masalah call sy 019-3022997 (latip)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: AR 50 on April 12, 2009, 02:42:28 pm
salam semua premium insuran skang ni semua standard ke? kalau moto plet KL wajib tukar nama kat wangsa maju la yek?
xyh g wngsa mju pn leh..(jln sesak)
ko leh g jpj yg dkat dgn umh ko je..
mto ex5 aku plat n9 aku tkr nma kat kuantn..
kn jauh tu..
hehehe...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bornd on April 14, 2009, 02:24:21 pm

masalah aku lak

owner name kat geran ade kat penang. muto pon mmg plat penang. muto kat kl.. aku kat kl. takkan aku nak turun penang kot... huhu.. insurans kalo dah allrider nak kn tuka name gak ke?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on April 14, 2009, 04:11:53 pm
klu geran dan owner lama kat penang, ko mintak jasa baik dia tolong tukar kan nama sahaja lah di sana. ko bagi dokumen ko saja. senang citer. nanti siap mintak dia pos.

insuran dan tukar nama di geran soal yg berbeza. kalau moto dah bertukar tangan, di geran tetap kena tukar nama. kalau ada apa2 masalah tentang motor (contohnya, seperti saman tembak, atau parking haram, tau2 je dapat surat...) owner yg di dalam geran yg kena bertanggungjawab.

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bornd on April 14, 2009, 05:12:36 pm

maksud aku insurans tu nak kene tukar name gak ke even allriders?

owh.. camtu ek.. aku nak kene bagi salinan ic yang disahkan ke bley jer bagi salinan ic mcm tu jer?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on April 15, 2009, 07:56:59 am
insuran kena tukar nama gak...
kalau tak, geran tu pulak tak leh tukar nama...
klu dgn kebanyakkan runner, bagi salinan ic je da cukup.
klu membe ko tu buat sendiri, elok ko siapkan borang yg da lengkap pengesahan p'sumpah tu sekali...

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bornd on April 15, 2009, 02:03:08 pm
insuran kena tukar nama gak...
kalau tak, geran tu pulak tak leh tukar nama...
klu dgn kebanyakkan runner, bagi salinan ic je da cukup.
klu membe ko tu buat sendiri, elok ko siapkan borang yg da lengkap pengesahan p'sumpah tu sekali...

wallahua'lam.

kalo insurans tukar name bape sen ek?
nak kene bajet gak..
kalo bagi runner wat plak.. bp lame n bape sen plak die caj?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on April 15, 2009, 02:39:52 pm
insuran tuko nama dlm 10 ~ 15 hinggit la gitu...

runner pulak, beza2 caj dia (biasa dia amik upah dlm puluh2 hinggit la jugak kot)...
tempoh patut2 dlm seminggu dua siaplah rasanya (kalau mintak kedai atau runner buatkan).

klu wat sendiri (member ko pegi jpj tukorkan nama), dlm sejam siap le...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bornd on April 15, 2009, 03:00:37 pm
insuran tuko nama dlm 10 ~ 15 hinggit la gitu...

runner pulak, beza2 caj dia (biasa dia amik upah dlm puluh2 hinggit la jugak kot)...
tempoh patut2 dlm seminggu dua siaplah rasanya (kalau mintak kedai atau runner buatkan).

klu wat sendiri (member ko pegi jpj tukorkan nama), dlm sejam siap le...


adeh.. ni yg susah kalo kije.. nak kuar g jpj pon tadak mase.. huhu..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bornd on April 15, 2009, 04:08:19 pm

tukar name insurans tu.. nak kene dedua g ke?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bornd on April 15, 2009, 09:44:54 pm


kalo beli insurans premium mahal tak?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: -9nine- on April 16, 2009, 01:06:00 am
kesimpulannya...kene tukar nama insuran dlu le bru bleh tukar nama geran gitu? ???:-*


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on April 16, 2009, 08:32:00 am
gini alkisahnya...

untuk insuran, ada dua pilihan;
1- tukar nama dari owner ke owner baru
2- beli insuran baru terus
** pilihan pertama tu, atas budibicara owner lama...kalau owner lama tak nak tukar nama, owner baru beli le insuran premium baru...

untuk tukar penama di dalam geran pulak syarat2nya;
1- mesti ada insuran sah atas nama owner baru (salah satu cara di atas)
2- wang pos rm3
3- salinan ic dua2 pihak yg disah oleh p'sumpah
4- borang tukar nama yg lengkap di isi dua salinan - borang free je amik kat jpj
** syarat ke 3 tu boleh skip kalau dua2 pihak hadir terus utk urusan terbabit.

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bongkilai on April 16, 2009, 08:45:55 am
gini alkisahnya...

untuk insuran, ada dua pilihan;
1- tukar nama dari owner ke owner baru
2- beli insuran baru terus
** pilihan pertama tu, atas budibicara owner lama...kalau owner lama tak nak tukar nama, owner baru beli le insuran premium baru...

untuk tukar penama di dalam geran pulak syarat2nya;
1- mesti ada insuran sah atas nama owner baru (salah satu cara di atas)
2- wang pos rm3
3- salinan ic dua2 pihak yg disah oleh p'sumpah
4- borang tukar nama yg lengkap di isi dua salinan - borang free je amik kat jpj
** syarat ke 3 tu boleh skip kalau dua2 pihak hadir terus utk urusan terbabit.

wallahua'lam.

tambahan...

untuk tukar penama di dalam geran pulak syarat2nya;
1- mesti ada insuran sah atas nama owner baru (salah satu cara di atas)
2- wang pos rm3
3- salinan ic dua2 pihak yg disah oleh p'sumpah separuh tempat ada borang tersendiri, mcm di jpj sbn
4- borang tukar nama yg lengkap di isi dua salinan - borang free je amik kat jpj
** syarat ke 3 tu boleh skip kalau dua2 pihak hadir terus utk urusan terbabit.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on April 16, 2009, 09:27:51 am
betui cakap bonkilai tu. thanks, bro.
salinan ic yg disahkan tu kena tempek kat borang khas dari jpj gak...

utk pengetahuan, borang2 ni juga boleh dimuat turun dari laman web jpj.gov.my.

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kakicilok77 on April 16, 2009, 12:40:36 pm
salam...borang akuan sumpah owner tu sape ade soft copy dia?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on April 16, 2009, 12:48:46 pm
salam...borang akuan sumpah owner tu sape ade soft copy dia?

ada kat jpj .gov .my ...carik borang TM-AB. dia bagi format pdf...guna acrobat leh bukak..
selamat mencuba!  ;)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bornd on April 17, 2009, 04:45:24 pm


hehe.. paham2.. tp kalo name kat geran dah full lak cane?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on April 17, 2009, 05:57:12 pm
geran dah full dia bagi geran baru beb...!
jadi lah...takdapat moto baru, dapat geran baru pun hensem gak...  :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bornd on April 17, 2009, 06:10:02 pm
geran dah full dia bagi geran baru beb...!
jadi lah...takdapat moto baru, dapat geran baru pun hensem gak...  :)

owh.. skrg ni geran kawe cukup2 5.. leh apply baru x? hehe.. saje nak mintak geran cantek cket.. :laugh:


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on April 17, 2009, 08:13:55 pm
hmm.. don't worry. memang boleh pun. salinan geran juga boleh diperolehi atas beberapa sebab yg lain (juga ada syarat2 yg lain juga). jadi bukan semata2 tunggu geran penuh baru boleh apply baru.

 :police:  ada kenalan saya, mohon geran baru dgn cara mengoyakkan geran lama.... 


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: beatmerah on April 20, 2009, 05:38:09 pm
Adik aku ada motor tzm, beli dari member.. geran suma dah kat adik aku.. salinan ic owner lama ada dalam simpanan.. roadtax dah out, insuran pon dah out.. owner lama dah tatau mana..

Skang soalannye, apa tindakan seterusnya..

aku tak penah tukar2 nama nih.. tulun kasik nasihat cket ble.. dari A-Z ek.. tenkiu

geran tu apa cik?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: -9nine- on April 20, 2009, 05:47:28 pm
geran tu apa cik?
sok alan menarik ni...... ;D ;D ;D ;D :o :o :o :laugh: :-*


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: beatmerah on April 20, 2009, 05:49:11 pm
sok alan menarik ni...... ;D ;D ;D ;D :o :o :o :laugh: :-*

sok alan?  :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: soalan cik?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: musbiaggi on April 20, 2009, 06:12:45 pm
geran tu = knalpot


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: bornd on April 21, 2009, 12:58:15 pm


kalo nak apply geran baru kene owner asal gak g ke?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: al-khodir on May 06, 2009, 10:37:00 pm
skang ni insurans motor ni mahal ler, klu motor yg lebih 5 thn kena loading smp 70% daa.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: acik91 on May 14, 2009, 12:30:43 pm
siapa boleh bagi penyelesaian kepade masalah ku ini....saye ader moto c70..masalah nyer abah aku beli moto ni nak bawa ke kedai n masjid..so die tak amek laa geran n semua bnde2 yg penting....skng ni saye nak idupkan kan balik moto nih legal utk dibawa di jalan raya mcm mane...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: vespapa on June 08, 2009, 10:42:31 pm
aku tak brapa paham la dengan SEGELINTIR PAKCIK N MAKCIK JPJ  ni...member aku tuko nama x yah bwk owner,juz cop psuruhjaya sumpah kat pengsahan ic BERJAYA!time aku pulak di bebel ntah apa2 ckp owner tak dtg tak boleh la apa lah....TAPI lau suh RUNNer  cpat plak die wat magic...........SBENARNYA MCMANA NI?JAP BOLEH JAP TAK BOLEH....sape2 mintak tlg bagi info....tuka nama sndri baru RM3 + psuruhjaya sumpah RM4=RM7....kan bnyak beza dari upah runner...maksud saya yang tak berkemampuan...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: patrickstar on June 11, 2009, 10:02:00 am
siapa boleh bagi penyelesaian kepade masalah ku ini....saye ader moto c70..masalah nyer abah aku beli moto ni nak bawa ke kedai n masjid..so die tak amek laa geran n semua bnde2 yg penting....skng ni saye nak idupkan kan balik moto nih legal utk dibawa di jalan raya mcm mane...

kena dapatkan semua dokumen2 tu dulu la.pastu bwk check kat puspakom.lepas inpection baru la boleh g jpj untuk buat roadtax/urusan tukar nama  (make sure owner asal masih hidup)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: jengg00d on June 23, 2009, 03:10:26 pm
Upah runner insurance buat xble ker? Even a lil bit costly tp jimat ms kita jgk kn...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on June 23, 2009, 04:00:00 pm
jengg00d ,
setahu kawan, runner insuran memang ada cukup pengalaman dan contact utk menguruskan benda berkaitan ni suma.
terpulang kepada yg empunya diri, nak minta org buatkan, tapi bayar lebih skit...
atau nak kuarkan effort lebih skit tapi buat sendiri urusan ni suma... 

:)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: jengg00d on June 24, 2009, 10:29:52 am
Ta btl...cm muto kwn yg lm dulu nk tukr nm sume tu juz bg copy ic jek...surat2 sumph apa sume tu diorg uruskn. Kita kasik copy ic n signature skali.
Mgkn kata kalau pegi sndr modal cuma 3-40ringgit je..dgn diorg max pun 3x je.

Sush nk cuti skrg ni tmbhn lak kwn niha siap dpt memo cuba utk sihat sntiasa sbb cuti tinggl 2h...raya pose lom mai lg...hu3


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: msaneeen on July 18, 2009, 08:06:36 pm
salam bro...
sebenarnya tukar nama geran moto x la susah spt yg kta pkr kn sblm ni.
suma cdgn otai2 tu btl blaka,tp gua advice utk dtg sndri ke mana2 pej jpj seluruh malaysia la senang.
kos cuma rm3 ja bg semenanjung,rm40 bg sabah n srwk k..
x pyh pakai runner la bro,mengkayakan dorg ja tu buat pe...hampeh


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: myjenal on July 18, 2009, 08:19:18 pm
salam bro2 sekalian..skang urusan tukar nama kat kaunter jpj boleh dikatakan dipermudahkan lagi...
kena ikut beberapa 'step' untuk mempermudahkan urusan pemilik dengan kaunter jpj...
1.dptkan borang pertukaran pemilik kenderaan daripada kaunter jpj (borang JPJ K3) dan isi butiran yang diperlukan dalam 2 salinan
2.beli insuran baru atas nama pemilik baru (pembeli) kenderaan atau transfer insuran asal daripada nama pemilik asal (penjual) kepada pemilik baru
3.pemilik asal (penjual) dengan pemilik baru (pembeli) dtg sendiri dengan kad pengenalan asal untuk tujuan verifikasi pemunya dihadapan pegawai kaunter
4.proses pertukaran milikan boleh dilakukan sekiranya:
-tiada masalah senarai hitam bagi kenderaan yang ingin ditukarnama
-tiada masalah kemasukan insuran baru diatas nama pemilik baru kenderaan terbabit
-tiada masalah verifikasi kad pengenalan diantara kedua2 penjual dan pembeli
5.bayaran untuk proses adalah sebanyak RM5 untuk sarawak, RM40 untuk sabah

kalau menggunakan khidmat runner kena tanggung kos byrn upah runner dan kena tunggu submission 3 hari bagi proses pertukaran milikan


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzamir77 on July 21, 2009, 12:33:09 am
ape plak akan terjadi klo kite bli moto 2nd, tp xtkr name?? walaupun geran ori ade kt kite???  :o


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on July 21, 2009, 10:06:27 am
muzamir77,
secara teknikalnya, tak betul le klu kita memiliki harta yg bukan atas nama kita... sebab tu, tukar pemilikan secara sah sepatutnya dilakukan dlm tempoh seminggu dari tarikh kita bertukar tangan moto tu.
(tapi benda ni takde la phk berwajib cek sangat pun...sekadar saranan sahaja...)

cumanya, klu ada masalah2 berkaitan tuntutan atau kemalangan, kecurian dan sebgnya, anda mungkin menghadapi masalah kerana kelak nanti perlu berurusan dgn penama yg tercatat di geran sahaja...

apapun setakat nak renew insuran roadtax, takde hal...
wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on July 28, 2009, 05:48:12 pm
ape plak akan terjadi klo kite bli moto 2nd, tp xtkr name?? walaupun geran ori ade kt kite???  :o

pegila tukar.. esok eksiden payah giler nak claim.. lebih2 lagi kalu masuk kes kematian.. tak pesal2 original owner kene tangkap.. tu blom campur insuran first party third party, all rider etc2..

tak sangka aku thread yang aku start bertahun dulu dah cecah 20K hits..  ;D kira mmg bermanfaat laa.. haha..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: -9nine- on July 28, 2009, 06:44:31 pm
bleh bg tau aku x apa perlu aku bt...

first,aku nk bli mto kt member aku dkt johor..(moto atas nama dia...)
aku dekat perlis....msalahnye member aku pun xtau cara nk tukar nama ni dengan tanpa pemilik baru(aku la tu...)...
jd,klau bleh tlong bgtau aku langkh demi langkh utuk member aku ni tukar nama pemilik drpd dia ke aku...termasuk insurans...
dan salinan2 yg diperlukan....tq :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: toyid on August 17, 2009, 05:15:52 pm
salam otai2 sume..
sy ade sdikit kemusykilan..
moto sy tamat tempoh cukai jalan 1 sept 2009 ni
nama kt geran da pnoh,so kne wat geran bru..soklannye
1)adakah kne g puspakom utk geran bru?
atau tros g jpj je
2)byaran utk geran baru
trima kaseh


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: msaneeen on August 17, 2009, 10:42:35 pm
salam otai2 sume..
sy ade sdikit kemusykilan..
moto sy tamat tempoh cukai jalan 1 sept 2009 ni
nama kt geran da pnoh,so kne wat geran bru..soklannye
1)adakah kne g puspakom utk geran bru?
atau tros g jpj je
2)byaran utk geran baru
trima kaseh
1.x prlu p puspakom
2.FOC
TQ


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: yell on August 27, 2009, 11:28:44 am
bleh bg tau aku x apa perlu aku bt...

first,aku nk bli mto kt member aku dkt johor..(moto atas nama dia...)
aku dekat perlis....msalahnye member aku pun xtau cara nk tukar nama ni dengan tanpa pemilik baru(aku la tu...)...
jd,klau bleh tlong bgtau aku langkh demi langkh utuk member aku ni tukar nama pemilik drpd dia ke aku...termasuk insurans...
dan salinan2 yg diperlukan....tq :)

Slm..pnh jd kes ni kat sy..
Tp kurng pasti smada owner br kna trun@x..(sbb sy upah runer ja upah 50ja)untng uph runer sbb dorg knl org dlm jpj..main cop wlpn dokumen xlgkp,kalo sndr buat xkna cara mcm2 kna soal..
Tp yg pasti kwn awk tu mst ada slinan ic n lesen awk
Pastu if insurans 2 tmt tempoh lmbt cth feb 2010..sy buat pindah milik nama ats insurans ja(kwn awk kna g ofis insurans n buat tkr milik nama ats insurans ats nama awk)kalo nk buat insurns br,yg lama kna btal. Pastu kna standby la dlm 1rat lbh nk buat insurans br(tp rugi sbb tkr nama br 20rgt lbh)itu yg tcatat dlm insurns tkr nama sy la tp tgk jg syrkt insurans ape..sy guna pacific orient. Mggu dpn br tamat insurns sy,tgh ada sen br sng wat if nk jimat buat mcm yg sy buat..awk soh kwn upah runer sbb +_ modal byk 2 jg. Leceh wat sorng2 tmbh2 kwn awk pn tkapai2 nk wat..tp kalo upah lbh dr 1rat cnfirm kna tipu..


Dlm kpala xtau nk amik insurans ape plg rndh..hehehe..sng g jpj bsepah syrkt insurns kat luar..hahaha


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: yell on August 27, 2009, 12:33:40 pm
slm semua..sy ada ckit soalan..

1st..insurans n rodtx sy mati mgu 14sept..
2nd..sy perlu wat insurans br b4 wat rodtx..
So soalan sy..insurans ape yg murah yek2..byk sgt company insurns nk tnya segan plak..
Before dis i use pacific orient,2 pn sbb tkr nama ja ats insurns owner lama..jd xda pgalaman wat insurans br..
Ada sesape leh tlg??tenkiu..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: peejal76 on August 27, 2009, 04:44:27 pm
Ssalam sume otai..... ;D kalo muto juz sambung bayo, mcm mano pakcik nak tuko gorannyer? bule pakei runner gak ker? :-\


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: msaneeen on August 27, 2009, 09:07:13 pm
slm semua..sy ada ckit soalan..

1st..insurans n rodtx sy mati mgu 14sept..
2nd..sy perlu wat insurans br b4 wat rodtx..
So soalan sy..insurans ape yg murah yek2..byk sgt company insurns nk tnya segan plak..
Before dis i use pacific orient,2 pn sbb tkr nama ja ats insurns owner lama..jd xda pgalaman wat insurans br..
Ada sesape leh tlg??tenkiu..

salam bro,
nak yg murah ambk ja 3rd party pnye,gerenti murah

Ssalam sume otai..... ;D kalo muto juz sambung bayo, mcm mano pakcik nak tuko gorannyer? bule pakei runner gak ker? :-\

blh tu mmg blh,tp kna thn ongkos nya bro,
lg sng n jimat buat sndr,pastikan ada copy ic & borang tukar nama jpj tu owner asal dh sign..
pg la mna2 JP/pesuruhjaya sumpah b'daftar mnta buat pngesahan ic tu...
last skali,dtg sndr ke jpj bwa b'sama2 borg & copy ic tu utk tukar nma...
byar br rm2 ja...lg 1,klau roadtax msh on pemilik baru (bro la tu) kna bli siap2 insurans atas nma sndri...
TQ


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: Kee Leong on September 30, 2009, 08:25:13 pm
JPJ Putrajaya lagi binggung.. Dah bagi borang dah isi penuh dan betol, owner baru pun datang, siap dgn surat dah chop pesuruhjaya sumpah... tapi, makcik kat JPJ Putrajaya cakap, tak boleh, kena tunjuk surat dari bank batal hakmilik. Entah dia buta / bodoh ke, tapi moto janda ku takde financing (beli cash dulu... ZZR250 aje.. heheheh) , dah cakap kat makcik tu, takde financing... tapi makcik mengamuk pulak, tunjuk kat geran (walaupun dah chop "DIBATALKAN" dari owner #1..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on October 01, 2009, 08:39:16 am
hah, yg gitu pon masalah juga tu Kee Leong.
dah la tak berapa pandai. tapi memandai2 pulak nak marah2 orang!   :D
kalau aku kena dgn kes camni kat kaunter perkhidmatan memang aku tempik sekuat hati kat dia... sesuka hati je je nak naikkan angin org lain...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: BFT_7765 on October 08, 2009, 09:54:04 pm
siapa boleh bagi penyelesaian kepade masalah ku ini....saye ader moto c70..masalah nyer abah aku beli moto ni nak bawa ke kedai n masjid..so die tak amek laa geran n semua bnde2 yg penting....skng ni saye nak idupkan kan balik moto nih legal utk dibawa di jalan raya mcm mane...

bro... problem ko pn sme cm ak gk la... ak pn de c70 mate bulat.... tp gran da ilang la... bpak ak ttgl tem pndah r2 kot... cmna nk idp roadtx blek ek???  ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???otai2... hlp plizz..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: Padol on November 04, 2009, 08:41:06 am
ini mcm kwn aku ade cara tp harga lebeh sikit


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: msaneeen on November 04, 2009, 07:51:00 pm
bro... problem ko pn sme cm ak gk la... ak pn de c70 mate bulat.... tp gran da ilang la... bpak ak ttgl tem pndah r2 kot... cmna nk idp roadtx blek ek???  ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???otai2... hlp plizz..
salam sume,
bg kes ni 1st kene lah cr blk owner asal motor tu,mksudnya pemilik b'dftar la...
coz skrg ni jpj x kluar kn lg geran/kad p'dftaran tu kpd wakil/pembawa..
mknanya owner tu kene dtg sndr ke jpj utk proses kluar geran tu...byrn plk rm25 shj...tq
mgkn dlm masa t'dkt ni jpj akan bg /bnr kn wakil pun ambik kad /geran tu...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: yamaha_ss on November 25, 2009, 06:13:17 pm
askum semua....aku ada masalh banyak nie..
aku ada vespa super sprint.ada geran dan ic owner lama.geran lipat.aku dah try antar kedai motor.pas tu x leh wat sbb tiada rekod dlm system jpj.pastu dia syorkan aku bw motor pi puspakom baru dapat tukar nama aku dan wujudkan rekod tu balik.yg bermasalahnya..mtr vespa aku dah lama x gerak.dah jem.x kan aku nak bikin dulu baru dapat tukar nama..korang semua ada idea x macam mana nak buat?..aku duk johor dan seblum aku pi kedai motor.aku dah cek kat jpj bahagian rekod yg lama.memang ada dan dari situ la aku dapat alamt owner yg lama.. num plat JL5272 totlong aku kawan2... ???


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuru on December 07, 2009, 11:33:59 am
geng... nk tanya.. klo geran dh full (takde space nk cop) apa mau bikin yaa? mintak geran baru kt jpj ke? mahal tak kena bayau? malas siut nk gi jpj.. mesti ramai org n lmbat nk mmpus.. huuuu


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: saydRTD on January 13, 2010, 07:27:41 pm
geng... nk tanya.. klo geran dh full (takde space nk cop) apa mau bikin yaa? mintak geran baru kt jpj ke? mahal tak kena bayau? malas siut nk gi jpj.. mesti ramai org n lmbat nk mmpus.. huuuu

pegila buat kt JPJ... FREE jer...tp owner kena datang sendri...
yg JPJ lmbt nk mampus tu JPJ mana???klu betul pegila buat aduan...
BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuljerong on January 27, 2010, 12:42:35 am
ni ada pengalaman cikit nak kongsi tentang gran lipat biru kalau pegi jpj di kaunter boleh tukar ke gran yang baru walaupon orang lain yang urus kerana baru2 ni saya buat sendiri cuma nama saje yang xboleh tukar...renew rtax kenalah guna nama owner asal... ;D ;D ;D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: MrInowhy on January 27, 2010, 11:27:17 am
askum semua....aku ada masalh banyak nie..
aku ada vespa super sprint.ada geran dan ic owner lama.geran lipat.aku dah try antar kedai motor.pas tu x leh wat sbb tiada rekod dlm system jpj.pastu dia syorkan aku bw motor pi puspakom baru dapat tukar nama aku dan wujudkan rekod tu balik.yg bermasalahnya..mtr vespa aku dah lama x gerak.dah jem.x kan aku nak bikin dulu baru dapat tukar nama..korang semua ada idea x macam mana nak buat?..aku duk johor dan seblum aku pi kedai motor.aku dah cek kat jpj bahagian rekod yg lama.memang ada dan dari situ la aku dapat alamt owner yg lama.. num plat JL5272 totlong aku kawan2... ???

Aku pown ade vespa gak..ada geran lipat ngan ic owner lme pown ade...daa bleh jln tpi x tau laa lps x kt PUSPAKOM.....nie nk tnye....kalu runner bwatkan en...bleh pass kew? dan kt mne ade runner bleh bwatkan kt area keramat ae?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: katak_lompat on January 30, 2010, 06:23:11 am
salam
nak tumpang tanya... kalo nak tukaw nama kat geran kena tukaw nama kat insuran gak kan???
brapa agak2 tukaw nama kat insuran tuh????


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on January 30, 2010, 11:13:46 am
salam
nak tumpang tanya... kalo nak tukaw nama kat geran kena tukaw nama kat insuran gak kan???
brapa agak2 tukaw nama kat insuran tuh????

aku transfer insuran 3rd part p&o aritu kena rm5 je...
ada tempat caj rm10 pun ada..!


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mc_laxx09 on January 30, 2010, 11:31:07 am
salam..
nk tumpang tanye...
aq nk tukar name kat geran moto..
moto plat terengganu, x pe ke kalu bt kat kl?
borng jpj da siap diisi dengan sign pesuruhjaya sumpah...
tnggu nk pergi jpj je..

pas2,aq kurang faham la tentang insurans ni...
roadtax aq masih hidup...
ape perlu di buat?. ??? ???


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on January 31, 2010, 06:56:53 am
salam..
sekarang tukar nama boleh dibuat, tak ikut negeri dimana motor didaftar.
so, klu moto trengganu, nak tuar nama kat kl takde hal...

pasal insuran lak, kalau rtax masih hidup, insuran tu mesti lah atas nama owner baru...kalau tidak, tak bole tukar nama.
kita boleh samada
- beli insuran baru (utk owner baru) ATAU
- transfer nama dari insuran owner lama ke owner baru (dalam rm5 ke rm10 gitu upah ejen)

tapi kalau rtax dah mati, tak yah beli insuran dulu pun takpe...bole tukar nama je.

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: aHLengChai on February 04, 2010, 08:22:01 pm
sape runner wat tuka nama ni + insuran + rtax skali dlm MBC ni ke kenal sape2 ke ?? aku nk tukau nama..PM i ye  .. urgent..  angel


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mc_laxx09 on February 10, 2010, 07:32:07 pm
salam...
tumpang tanye...
baru2 ni, aq bru tukar name kat geran moto..
mase aq tukar name tuh,roadtax masih hidup dan aq beli insurans baru ats name aq...
pas2,akak jpj tuh cakap insurans aq x sampai setahun, kena tambah dalam 2 minggu lagi...
adakah disebabkan roadtax mase aq beli insurans tuh hidup lagi dalam mase 2 minggu?
ape patut aq buat ew? ??? ???


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: sherlock on March 01, 2010, 10:17:22 pm
salam sume...nk mintak tolong rakan2 mbc beri panduan
sy nak beli motor and dalam proses nak bayar..
tapi motor tu plet penang and sy plak di KL..so...
i)boleh ke kalau sy nak buat tukar nama di jpj KL je?ape yg perlu owner lame buat?sy perlu bwk borang tukar name siap2 ke?

maybe akan naik ke penang tp kalau nak setelkan sume proses di sana maybe mkn mase..jd igt nak buat kt KL je...naik penang ambik motor dan geran dan bwk balik sini..

dan mengenai insuran,
i)perlu ke beli yg baru atau transfer je dr owner lame punye?ade efek pape ke kalau gune owner lame punye insuran?
ii)kalau sy nak beli insuran baru nk buat mcm mane ye?beli sebelum ambik motor ke?

tq sume...ni 1st time sy beli motor..xtau pape...huhu  :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on March 02, 2010, 09:18:36 am
bro sherlock bole wat urusan tukar nama di kl...

1- nanti pi penang suruh owner asal siapkan satu salinan ic
2- lekatkan kat borang pengesahan pengenalan diri - dan dapatkan tandatangan serta chop pesuruhjaya sumpah sblom balik kl. nama kod borang ni ialah 'TM-AB'. ianya boleh di download dari laman web JPJ jugak (file format .pdf)
3- dan juga minta dia tandatangan di dua salinan borang 'JPJK3' sbg persetujuan tukar hak milik.
4- bila balik kl, lengkapkan aje borang2 tu (bhagian yg bro lom isi) dan pi jpj utk tukar nama...

siap.   :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: sherlock on March 02, 2010, 09:41:16 am
bro sherlock bole wat urusan tukar nama di kl...

1- nanti pi penang suruh owner asal siapkan satu salinan ic
2- lekatkan kat borang pengesahan pengenalan diri - dan dapatkan tandatangan serta chop pesuruhjaya sumpah sblom balik kl. nama kod borang ni ialah 'TM-AB'. ianya boleh di download dari laman web JPJ jugak (file format .pdf)
3- dan juga minta dia tandatangan di dua salinan borang 'JPJK3' sbg persetujuan tukar hak milik.
4- bila balik kl, lengkapkan aje borang2 tu (bhagian yg bro lom isi) dan pi jpj utk tukar nama...

siap.   :)


tq lockheed  :D
kalau ic dan tandatangan owner lame je yg disahkan oleh pesuruhjaya sumpah di penang boleh ke?atau sy punye pun perlu disahkan oleh persuruhjaya sumpah yg sama?sy ingat nak buat sahkan sy punya di KL je..jd boley jumpe owner kt rumah die je ambik semua dokumen dan motor..hehe..dan pasal insuran, beli selepas tukar nama kan?sbb owner lame dh confirmkan xboleh guna insuran die..tq..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on March 02, 2010, 05:16:33 pm
err... saya tak pasti lak insuran moto yg bro sherlock beli ni da mati ka belum?

kalau masih hidup, bro kena beli insuran baru - pastu baru bole tukar nama kat geran.
kalau dah mati, bole tukar nama dulu - nanti2 esok nak renew road tax baru beli insuran...

iye, sign pesuruhjaya sumpah utk owner lama tu je yg kena dia buat sendiri kat penang...
yg bro punya buat kat kl je...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: sherlock on March 02, 2010, 10:29:24 pm
err... saya tak pasti lak insuran moto yg bro sherlock beli ni da mati ka belum?

kalau masih hidup, bro kena beli insuran baru - pastu baru bole tukar nama kat geran.
kalau dah mati, bole tukar nama dulu - nanti2 esok nak renew road tax baru beli insuran...

iye, sign pesuruhjaya sumpah utk owner lama tu je yg kena dia buat sendiri kat penang...
yg bro punya buat kat kl je...

hah senang la macam tu...sy boleh pegi penang amibik motor dan dokumen2 berkenaan memandangkan sy punya boleh buat kt KL..hehe..
insuran motor tu hidup lg tapi xboleh transfer..sy pun ingat nak beli yg baru je cume xtahu prosedurnye...sy perlu beli sebelum bawak motor balik sini ataupun beli kat KL je selepas bawak balik motor ye?kalau nak beli insuran kena bawak geran ke?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on March 03, 2010, 08:26:22 am
bro sherlcok beli insuran di mana2 pun boleh, kl atau penang tak kisah...
yg penting masa nak buat urusan tukar nama nanti, jpj akan check insuran owner baru mesti ada...

ini beli muto apa ni bro? jauh merantau mencarik moto?   ;) kurang2 mesti easyrider tak pun superbike nih...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: sherlock on March 03, 2010, 09:05:57 am
bro sherlcok beli insuran di mana2 pun boleh, kl atau penang tak kisah...
yg penting masa nak buat urusan tukar nama nanti, jpj akan check insuran owner baru mesti ada...

ini beli muto apa ni bro? jauh merantau mencarik moto?   ;) kurang2 mesti easyrider tak pun superbike nih...

oo mcm tu ke...kire yg penting beli insuran before tukar name la ye...thanks a lot bro lockheed kerana membantu.. ;) sy bli motor biase je..250cc nak berjinak2 dengan cc besaq sket.hehe  ;D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: @skyhawk@ on March 07, 2010, 07:20:07 pm
salam..nak tanya sket..kalo proses tukar nama kat jpj leh siap satu ari x??kalo owner n buyer g skali ke jpj.....anyone?? ???


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on March 07, 2010, 11:32:54 pm
bro skyhawk,
klu owner dgn buyer g ke jpj skali memang confirm siap ari yg sama...
malah memang diorg galakkan pon dua2 hadir sendiri - senang urusan tak de leceh mak ceh nak confirm2 salinan ic apa suma... 
:)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: boss88 on March 08, 2010, 10:30:55 am
aku ada ic owner lama.tp x sempat tukar.skg arwah da meninggal.baru2 jugak.so bleh ke tukar gak?aku rasa surat mati pun xde lagi..kot?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: @skyhawk@ on March 08, 2010, 01:52:15 pm
bro skyhawk,
klu owner dgn buyer g ke jpj skali memang confirm siap ari yg sama...
malah memang diorg galakkan pon dua2 hadir sendiri - senang urusan tak de leceh mak ceh nak confirm2 salinan ic apa suma... 
:)

owh...yeke??xdala ada org ckp kalo dtg cam kul 2,jpj kata 3 ari baru siap..huhu...kalo dtg pagi konferm la siap ari yg sama??

apa je proses yg berlaku kat jpj tu??yg pasal surat yg declare jual beli,kta wat sendiri ke,jpj tolong watkan??mksd sy surat yg mengatakan owner jual moto kat pembeli....ada wat ke kat jpj tu??


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on March 08, 2010, 03:05:51 pm
biasa yg amik masa dua tiga hari tu, kalau runner buatkan - bukan owner dan buyer pegi sendiri.
itu pun dulu2 je... bebaru ni member tulong wat tukar nama org lain dapat siap hari yg sama gak.

proses kat jpj
- isi borang
- amik nombor, (seblom tu, diorg cek borang2 ko dah lengkap ke tidak)
- tunggu nombor...tengok keadaan lah... ramai org lama ler nunggu...
- bila nombor dipanggil, pi kat kaunter serah borang. tunggu je lah kejap diorng klik2 sikit, taip2 sikit, chop2 borang sikit...dlm 5 minit siap...

tentang 'surat declare' tu kira termaktub yg ada pada borang je.
kod borang tu - jpjk3 - dlm ni ada isi butiran owner lama, dan butiran owner baru. dan tandatangan kedua2nya. kat tempat tandatangan ni ada statement lebih kurang '...mengaku/bersetuju pindah milik...'...gitu lah lebih kurang.

tapi ingat, borang2 ni suma jpj simpan... kalau rasa2 nak simpan, ko wat lah satu set salinan untuk diri sendiri. apa pun, yg muktamad ialah nama owner akhirnya dicetak dlm geran moto tu nanti.

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: @skyhawk@ on March 08, 2010, 06:26:42 pm
biasa yg amik masa dua tiga hari tu, kalau runner buatkan - bukan owner dan buyer pegi sendiri.
itu pun dulu2 je... bebaru ni member tulong wat tukar nama org lain dapat siap hari yg sama gak.

proses kat jpj
- isi borang
- amik nombor, (seblom tu, diorg cek borang2 ko dah lengkap ke tidak)
- tunggu nombor...tengok keadaan lah... ramai org lama ler nunggu...
- bila nombor dipanggil, pi kat kaunter serah borang. tunggu je lah kejap diorng klik2 sikit, taip2 sikit, chop2 borang sikit...dlm 5 minit siap...

tentang 'surat declare' tu kira termaktub yg ada pada borang je.
kod borang tu - jpjk3 - dlm ni ada isi butiran owner lama, dan butiran owner baru. dan tandatangan kedua2nya. kat tempat tandatangan ni ada statement lebih kurang '...mengaku/bersetuju pindah milik...'...gitu lah lebih kurang.

tapi ingat, borang2 ni suma jpj simpan... kalau rasa2 nak simpan, ko wat lah satu set salinan untuk diri sendiri. apa pun, yg muktamad ialah nama owner akhirnya dicetak dlm geran moto tu nanti.

wallahua'lam.

waa..nice info bro..tq2..thanx for sharing... 8) 8)

btw,salinan borg2 tu apa kelebihan dye??memg kene fotostat ke??


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tokeyduit on March 08, 2010, 09:22:48 pm
tumpang tanya la.. aku ni tlg belikan moto utk adik aku yg duk d kota bharu. aku nak pi jpj wangsa maju utk tukar nama atas nama adik aku. masalahnya.. blh ker klu pemilik baru moto ni xdtg di jpj? pemilik asal moto dah isi borang siap buat p.jaya sumpah dah. Boleh tak aku tlg tukar nama utk adik aku. cam org tgh la aku ni.  ::)

klu ada sapa2 yg blh tlg carikan runner pm la aku k. cam masalah la buat sdiri ni.  :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on March 09, 2010, 11:56:21 am
skyhawk - tak yah wat salinan... aku rekomen gitu kalau ko rasa tak secure je sekadar ngisi borang2 tu sumer dan pass kat jpj. papehal pun, klu dah siap tukar nama kat geran tu, confirm tak payah nak simpan salinan borang2 tu lagi dah...insyaAllah.

tokeyduit - boleh juga wat gitu. dulu saya ada buat gak utk motor abg saya (tukar ke nama org lain). dua2 owner dan buyer tak pegi jpj - saya yg g tolong. tapi masa saya wat dulu, dokumen tu bukan siap hari yg sama...jpj (wangsa maju) suh tinggal kat situ, collect dua - tiga hari kemudian.

wallahua'lam


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on April 10, 2010, 11:33:47 pm
Kalau batal hak milik dgn tukar nama kat JPJ kos brape? Kedai amik RM150.

Surat batal hak milik dgn photostat ic owner suma ade. Kalau suh buyer proceed sendiri brape kos?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on April 11, 2010, 12:45:03 pm
ermm... batal hak milik kena bayor ke?...  :-\

yg kedai amik tu utk tukar nama je tu... (sekali insuran dan upah dia)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on April 14, 2010, 02:34:17 am
tumpang tanya la.. aku ni tlg belikan moto utk adik aku yg duk d kota bharu. aku nak pi jpj wangsa maju utk tukar nama atas nama adik aku. masalahnya.. blh ker klu pemilik baru moto ni xdtg di jpj? pemilik asal moto dah isi borang siap buat p.jaya sumpah dah. Boleh tak aku tlg tukar nama utk adik aku. cam org tgh la aku ni.  ::)

klu ada sapa2 yg blh tlg carikan runner pm la aku k. cam masalah la buat sdiri ni.  :)

bleh buat
tp utk menyenangkan kerja, kau buat satu surat yang adik kau mewakilkan kau tukar nama bagi pihak dia..
ko srh dia sign atau nak sign sdiri pn x de org tahu..

Kalau batal hak milik dgn tukar nama kat JPJ kos brape? Kedai amik RM150.

Surat batal hak milik dgn photostat ic owner suma ade. Kalau suh buyer proceed sendiri brape kos?

bayaran tuakr nama jpj rm3 utk moto..
pesuruhjaya sumpah rm6 kalau x silap
insuran depend pada moto dan syarikat insuran
ada syarikat benarkan tukar nama je kat insuran tu
ada insuran x bg..kena wat insuran baru..

tp in case leh tukar nama je, kena pergi HQ..



aku ada ic owner lama.tp x sempat tukar.skg arwah da meninggal.baru2 jugak.so bleh ke tukar gak?aku rasa surat mati pun xde lagi..kot?

kalau da meninggal, sangat panjang ceritanya cara nak tukar.
x leh tukar sesuka hati camtu je

salam..nak tanya sket..kalo proses tukar nama kat jpj leh siap satu ari x??kalo owner n buyer g skali ke jpj.....anyone?? ???
kalau owner ngan buyer pegi skali, biasanya leh siap hari yang sama..
kecuali kalau sistem offline..
tp jarang2 berlaku
yang byk berlaku, jpj x dapat masuk database JPN..
so, dia x leh access status penjual / pembeli..
so, kalau hanya salah sorang je yang datang, kena tinggal dl la dan ambil dilain hari..
sbb dia perlu dapat pengesahan hidup/mati pihak yang x datang tu
skrg semua online..
kalau x de masalah sistem, mmg leh siap on the spot..
kalau zaman kesultanan melayu melaka dulu mmg lain la..
kena refer file kita ada kat negeri mana
2-3 hari abru siap..

kalau buat ngan runner pn biasanya makan masa gak
sbb runner akan kumpul borang tu byk2 baru dia pegi jpj buat


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: boss88 on April 14, 2010, 04:09:17 pm
yg ada kat aku skg,geran ori, road tax, insurance, dan surat mati owner...road tax insurance hidup lg...motor running tiptop condition  ;D

ada runner offer leh wat tp rm500..kalau ada sapa leh wat rm300 pun aku ok da...motor bukan haram punya...yg haram tauke kedai tu..tp nk wat cmna motor murah,pastu aku pun pcaya je ckp die tgh tukar nama,tau2 owner da mati...aku plak da byk buat motor tu..xkan nk bg balik kot..lgpun serasi dgn aku motor buruk tu..xda masalah..tiptop la snang cerita.klu tukar lain xsemestinya dapat yg elok cmtu..


anyone can help?da banyak dukun aku tanya..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on April 14, 2010, 06:53:49 pm
kalau x salah aku, ni kalau x salah aku la..
proses tukar nama bagi orang yang dah meninggal agak leceh..
selain surat mati simati, kena ada borang pindah milik dari amanah raya..
borang tu lak hanya waris je yang leh isi dan apply..
dan motor tu kena g buat pemeriksaan puspakom untuk diperiksa..
pemeriksaan amanah raya kalau x silap
dia akan evaluate anggaran nilai motor tu sekarang.
mungkin untuk menyenangkan pembahagian harta kalau da tukar value dalam bentuk duit..
lepas tu, kenderaan tu kena tukar ke nama waris tu dl baru leh tukar kepada nama bro..

camtu la kalu x silap procedure dia..
agak leceh la..
dan kena dapat kerjasama waris si mati tu..

kalau guna runner dan main undertable, aku x bape sure la plak cane procedure dia..
untuk maklumat lanjut, silala hubungi jpj atau puspakom berdekatan dengan anda



Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: boss88 on April 15, 2010, 12:29:54 am
tu la masalah...pasal aku da try tgk kat JPN...arwah mmg xde waris untuk dihubungi...dgn kata lain xda isteri atau anak...ic arwah lahir tahun 49...yg wat report kematian pon bukan keluarga tp polis..so mmg nmpk gt xde waris..bila contact amanah raya dia asyik kata `mustahil xde waris....`

bengong..dah klu xde nk wat cmna..mmg xde cara len nk wat cara halal..JPN pon xleh tolong cari waris or bg address..so tpaksa undertable...tp tu la..mahal plak..tgkla cmna nnt klu da xde sgt tkpsa la kene cekik pun cekik la..da syg kat motor ni...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on April 15, 2010, 03:49:22 pm
mmg masalah la..
kalau g jpj, kita akan dipersalahkan..
sbb kalau ikut peraturan, kena tukar nama dlm masa 7 hari dari tempoh pembelian.
amanah raya ni, dpt anak sedara atau adiik beradik dia pn jd la kalau x de anak atau bini..
tp mmg susah sket la
waris tu pn aku rasa x bape rajin nak wat prosedure ni semua.
so, solution yang tinggal, serahkan pada runner je la..
nak buat cane..
tp biasa la..
harganya pn tinggi gak la..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: Surveyor_LC on April 17, 2010, 03:59:08 pm
kalo susah2 sgt..
bagi je kat runner...
runner bleh buat magic..
yg 20 taun roadtax mati bn bleh idup..
hehe


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on April 18, 2010, 11:18:06 pm
kalo susah2 sgt..
bagi je kat runner...
runner bleh buat magic..
yg 20 taun roadtax mati bn bleh idup..
hehe

btol2
tp kalau 20 taun road tax mati x de masalah besar sgt
kos g puspakom murah je
tp kalau nak tukar nama org yang da meninggal, mmg sakit kepala kalau kita x de kena mengena ngan si mati..
so, plg senang, kuarkan duit bagi kat runner..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kanryu on April 22, 2010, 01:40:42 pm
biasa runner buat berape rege tukar nama? owner lame aku cam siye taknak bagi aku moto,
geran aku ader, tp dia taknak bg salinan ic, pastu tukar nombor tepon plak..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on April 23, 2010, 06:40:46 pm
biasa runner buat berape rege tukar nama? owner lame aku cam siye taknak bagi aku moto,
geran aku ader, tp dia taknak bg salinan ic, pastu tukar nombor tepon plak..
x nak bg moto?
so, kau dpt geran je la?
ada saksi x?
wat je report polis..
sbb kalau x de ic owner lama, runner pn pening kepala nak buat tu..
dan rasanya mcm x leh buat..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kanryu on April 28, 2010, 09:20:07 pm
moto ader ngan aku, geran ader ngan aku, surat insurans pun ader ngan aku, tp ic dia, dia tak include. bile aku mintak mase beli, dia kata nnt dia post, tp bila aku call, nombor yg anda dail, tiada dlm perkhidmatan.. bengkek beb..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: patrickstar on April 29, 2010, 12:09:04 pm
moto ader ngan aku, geran ader ngan aku, surat insurans pun ader ngan aku, tp ic dia, dia tak include. bile aku mintak mase beli, dia kata nnt dia post, tp bila aku call, nombor yg anda dail, tiada dlm perkhidmatan.. bengkek beb..
kalau tiada salinan ic,mmg tak boleh nak tukar nama.sama mcm moto rxz aku dulu.moto, geran semua ada.salinan ic je xde sbb owner tak dapat dihubungi.last2 jual murah2 je moto aku tu.

kat geran tu alamat owner xde ke?tak try cr kat alamat tu?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on April 29, 2010, 01:07:12 pm
saya penah cuba cari owner yg 'hilang' melalui google dan buku panduan telefon 'yellow pages'
dari google tu, mungkin utk org2 muda yg dah join menda2 pesbook, prenster, dsbgnya..
dari yellow pages tu lak sebab kebanyakkan 'orang lama' pernah guna/daftar fixed line telekom...
sekadar ikhtiar...

dulu sekali cari owner muto yg dah pindah tiga tangan, tapi tak pernah2 tukar nama.
alhamdulillah, akhirnya percubaan dgn yellow pages membuahkan hasil.
kebetulan owner tu daftar talian telefon di kampung guna nama dia (utk org tua dia sbnarnya)
mintak la bantuan org tua nya pulak bagi no tipon terkini anaknya...dan dapat malah owner tu pon baik hati sudi bagi kerjasama.

tapi, ada dan tengok juga la keadaannya...
lain owner lain la kepala nya...

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: A.R.AZMAN on May 02, 2010, 04:11:35 am
salam,
maaf kalo dah ada yg bertanya, sy baru2 ni kehilangan geran moto kepunyaan sy.macam mane nak buat geran baru? ???


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kanryu on May 02, 2010, 07:50:53 am
saya penah cuba cari owner yg 'hilang' melalui google dan buku panduan telefon 'yellow pages'
dari google tu, mungkin utk org2 muda yg dah join menda2 pesbook, prenster, dsbgnya..
dari yellow pages tu lak sebab kebanyakkan 'orang lama' pernah guna/daftar fixed line telekom...
sekadar ikhtiar...

dulu sekali cari owner muto yg dah pindah tiga tangan, tapi tak pernah2 tukar nama.
alhamdulillah, akhirnya percubaan dgn yellow pages membuahkan hasil.
kebetulan owner tu daftar talian telefon di kampung guna nama dia (utk org tua dia sbnarnya)
mintak la bantuan org tua nya pulak bagi no tipon terkini anaknya...dan dapat malah owner tu pon baik hati sudi bagi kerjasama.

tapi, ada dan tengok juga la keadaannya...
lain owner lain la kepala nya...

wallahua'lam.

terima kasih atas pandangan bro. Moto tu sy da jual kat kawan smlm utk buat spare part..
Pening dah taktau nak buat camne.. last2 decide jual kat membe utk dijadikan spare part..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: doeL on May 13, 2010, 11:40:53 am
salam bro2 mbikers,

harap otai2 dapat tolong sy setelkan problem tukar hakmilik motor sy.

motor sy nih suzuki vs125 (skuter) sy bli dr kedai masa kerja di bintulu. dah abes bayar so geran ada ngan saya tp alamat arituh saya letak alamat rumah di shah alam.skang saya dah tak kerja dibintulu lagi so nak letgo skuter tu ke member saya yg still keje di bintulu. soalannya:
1. camner saya nak tukar hakmilik tanpa perlu saya dtg ke bintulu?saya ada pg amek borang tukar hakmilik tu kat jpj tp nak pg tanya pergh line panjang giler la pulak.roadtax plak saya baru jek renew so insuran sume atas nama saya lagi.
2. borang senarai semak (antara borang2 yg dibagi dek jpj) tu perlu saya sain atau member saya pun ok?
3. borang penyaksian pengesahan identiti tu camner pulak? boleh ke diganti dengan surat sumpah lawyer?

saya ingat nak sain mana patut then antar ke bintulu so member saya bleh setelkan kat sana.
sbnarnyer masalah saya nih just takleh nk dtg bintulu jer. so harap2 dpt membantu. trimas2


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on May 13, 2010, 04:59:09 pm
bro doel, pm replied  ;)

1- insuran tu owner baru pon kena beli. atau pilihan lain, bro boleh arrange utk transfer nama insuran (kena caj dlm rm15 kot). tapi kena ada salinan ic member tu dulu la...
2- senarai semak tu utk org yg bawak borang2 tu gi jpj yg isi & sain (member bro tu)
3- pengesahan identiti tu kena ikut format yg dia bagi. ko wat fotocopy ic, potong dan tampal kat borang. pastu, mintak sain p'suhjaya sumpah. pastu bayor dlm rm5 ~ rm15 (ikut tempat...setengah2 mencekik darah gak!) dulu2, borang ni takde format sangat...sekarang depa cerewet skit... "kena ikut prosedur!" kata akak tu tempohari... heheheee...

jgn lupa sain juga geran dan tempat pemilik sekarang dlm borang pindah milik (2 salinan). kumpul2 suma dokumen, hantar bintulu - member pon kena isi bahagian dia dan boleh lah bertukar nama dengan aman dan sentosa...   :) insyaAllah.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: doeL on May 13, 2010, 05:22:11 pm
waa panjang lebar dan lengkap. tq bro lockheed, jasamu dikenang  :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: keropoklekor007 on May 29, 2010, 01:21:48 pm
salam..

masalah ni lebih kurang dgn semua.
tapi cuma nak kepastian.

saya beli motor dari abng ipar saya.die tnggal rawang,saya di kuantan..
borrang tukar milik saya dah ambil semua siap sain.Geran dah ad dgn saya

jadi
1st. skali saya kena renew insuran atas nama sya?
2nd. mcmna dgn Psuruhjaya Sumpah? sbb abng ipar x dapat hadir ke Kuantan..



Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on May 29, 2010, 10:23:09 pm
encik keropoklekor007,

1- ya, beli insuran atas nama sendiri dulu
2- pilihan satu - minta abg ipar pos salinan borang yg dah di lekatkan ic dia dan disign pesuruhjaya sumpah di rawang.
pilihan dua - ada psuruhjaya sumpah boleh sign walaupun owner tak hadir. di kuantan wallahua'lam saya tak pasti... di kajang/bangi ni ada la sorg dua yg tak berkira sangat... asal bayar je sudah...

wallahua'lam. moga urusan anda dipermudahkan.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuel on May 29, 2010, 11:35:48 pm
salam...aku lak..ade c70 buruk  ::)..ingt nk restore balik...plan nk beli body baru siap ketuk no body...geran ade tp roadtax dalame tak renew..name dlm geran name pakcik....

so macamana nk bagi c70 tu complete semuanya termasuk siap inspection jpj dan kos nya?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on May 31, 2010, 01:11:52 pm
moto ni bro zuel nak tukar nama ke atau nak menten nama pakcik je? kalau pakcik masih boleh dihubungi, insyaAllah, ok je. takde rumit.

1- bro zuel kena siapkan muto tu kasik cun sblom antor inspection. make sure lampu2, hon, ok. body takde sambung2, chasis dan no enjin boleh baca clear punya. kalau no 3 dah nampak jadi 8, diorg bising! kalau no plet takde background hitam, diorg bising gak!!
2- pastu bawak inspection - dan tentu sekali kena bawak gerannya...(hmmm... nota: penat menunggu je kat puspakom ni nanti...dia check tak smpai 10 minit! menunggu tah berapa jam...tengok keadaan ler, ramai atau tak ramai org)
3- dah siap, amik resit inspection tu. o ye, bayaran klu tak silap rm40 je.

pastu beli insuran. isi borang2 tukar nama. jgn lupa, salinan ic pakcik dan ic bro yg ditampal dan di sign pesuruhjaya sumpah.
bawak gi jpj, submit borang dan resit inspection puspakom tu tadi.
kos insuran kos sign/chop psuruhjaya sumpah, tukar nama,


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on May 31, 2010, 01:50:27 pm
aku da 3 kali g antr puspakom motor sbb road dah mati lama sgt
cam lockheed ckp, mmg lama menunggu..
tp last2, apa yg dia check hanya no chasis dan no enjin moto..
dia x try start, x try horn lampu dan benda2 lain pn dalam kes aku
tp walaupn dia check no enjin dan no body je, dekat2 stengah jam gak dia mencari no enjin moto aku
aku pn x tau no enjin tu kat mana..
skali kat bahagian atas enjin
mmg menyorok btol la no enjin tu..
kesian2


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on May 31, 2010, 03:45:07 pm
bro muzh bawak muto apa gi puspakom?  :o
ini musti bukan muto 'biasa2' je nih... kalau takat kris dgn ex5 tu saya rasa pejam mata pon depa bole tau nombor2 bertuah tu kat mana!   :D
kan? kan??   ;D  ;D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: keropoklekor007 on May 31, 2010, 04:28:01 pm
alhamdullilah..

dah settle suma.

total kos
insurans 1st party= rm 369
cop pesuruhjaya smpah= rm 10
tukar nama=rm 4
renew roadtax= rm 2

boleh la gerak..
puas jugak kawtim dgn psuruh jaya smpah.. ;D ;D

btm thx MBC and lockheed for info


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on May 31, 2010, 06:17:15 pm
bro muzh bawak muto apa gi puspakom?  :o
ini musti bukan muto 'biasa2' je nih... kalau takat kris dgn ex5 tu saya rasa pejam mata pon depa bole tau nombor2 bertuah tu kat mana!   :D
kan? kan??   ;D  ;D

moto zzr250..
no enjin kat bahagian atas..
kena buka fairing baru mudah nak nampak..
last2, dia intai lbh kurang, pastu approve je..
malas nak layan kot..
hehehe


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuel on June 01, 2010, 10:10:03 am
cmne pulak dgn body baru tu?jpj nk surat ape2 ke? mcm resit pembelian ke....cop dr kedai mane kita beli.....


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on June 01, 2010, 02:28:57 pm
bkn ke bro nak ketuk balik no body?
ketuk kasi lawa..
kalau kantoi, naya..
kalau tuakr enjin, still leh pakai geran asal..tukar no enjin dalam geran..
tp kalau no body yang bertukar, kena pakai geran asal no body tu la..
tp kalau kes ketuk balik no body, pastikan buat ngan lawa dan x menimbulkan syak..
sbb dia just visual inspection dan guna pensil kasi no tu lekat kat kertas dia..
kalau nampak kantoi, dia buat further inspection, sakit gak la..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuel on June 01, 2010, 02:41:44 pm
suruh kedai yang ketuk jela ek....misalnya body c70 xde jual..then beli body c90 tp kepala petak..tak pe ke?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on June 01, 2010, 09:52:55 pm
semuanya bergantung pada nasib..
kalau puspakom tu mmg otai c70, dpt kenal body c70 ke x, mungkin x lepas
kalau yang x berapa tahu, dia tgk lbh kurang je, mungkin lepas..
semuanya bergantung pada nasib la bro..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tongkang yard on June 11, 2010, 04:33:01 pm
Salam,

khamis nih bakal owner baru nak amek motoku.
Geran ada kat aku.
Road tax tamat tempoh.
Moto tip top.

so,apa cara plg sng utk tukar nama kepada nama new owner?n bila baruboleh renew insurance?

p/s:owner baru nk renew roadtax n insurance sndri.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on June 13, 2010, 01:08:00 am
Salam,

khamis nih bakal owner baru nak amek motoku.
Geran ada kat aku.
Road tax tamat tempoh.
Moto tip top.

so,apa cara plg sng utk tukar nama kepada nama new owner?n bila baruboleh renew insurance?

p/s:owner baru nk renew roadtax n insurance sndri.

kalau kes road tax mati, owner baru leh renew bila2 masa..
sama ada sebelum tukar nama atau selepas tukar nama..
tp baik owner baru renew sblm tukar nama, da siap tukar nama, leh wat road tax trus..
x yah bratur panjang2

tp in case road tax da mati lebih dari setahun, kena la antr puspakom dl


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tongkang yard on June 13, 2010, 01:27:59 am
kalau kes road tax mati, owner baru leh renew bila2 masa..
sama ada sebelum tukar nama atau selepas tukar nama..
tp baik owner baru renew sblm tukar nama, da siap tukar nama, leh wat road tax trus..
x yah bratur panjang2

tp in case road tax da mati lebih dari setahun, kena la antr puspakom dl
ok tenkiu soo much bro!
so,renew roadtax dlu n then baru tukar nama.

erm if nk suruh new owner sendiri tukar nama apa perlu owner lama sediakan?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: muzhaffar on June 13, 2010, 05:55:48 am
ok tenkiu soo much bro!
so,renew roadtax dlu n then baru tukar nama.

erm if nk suruh new owner sendiri tukar nama apa perlu owner lama sediakan?

bkn renew road tax bro tp renew insuran
renew atas nama owner baru
road tax leh renew time tukar nama
kalau nak owner baru seetlekan, owner lama kena isi borang jpj k3, bahagian A, bahagian butir2 kenderaan dan pemunya berdaftar
pastu fotostat ic, pergi kat pesuruhjaya sumpah, bawa borang TM-AB, yang ada tmpt lekat fotostat kad pengenalan tu..suruh pesuruhjaya sumpah tu certified ic bro..
pastu bg semua borang + geran motor + insuran(kalau nak bagi la) kepada owner baru..
rasanya tu dah cukup..
ada sesetgh org x nak bg cover note insuran sbb nak transfer ncd insuran lama kepada kenderaan yang dia nak beli nnt..

mcm kes bro, road tax dan insuran dah tamat tempoh, kalau x nak buat insuran dl pn still boleh tukar nama
tp kalau road tax hidup, kena buat insuran baru boleh tukar nama
tp kalau road tax tamat tempoh, tp insuran masih hidup, boleh tukar nama insuran je..biasanya dlm rm10 tp x semua insuran bg tukar nama..
kalau insuran tamat tempoh, tp road tax hidup lg, tu maknanya ada penyelewengan time buat roadtax terdahulu @ road tax palsu @ kesilapan teknikal melampau2.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tongkang yard on June 13, 2010, 12:16:56 pm
bkn renew road tax bro tp renew insuran
renew atas nama owner baru
road tax leh renew time tukar nama
kalau nak owner baru seetlekan, owner lama kena isi borang jpj k3, bahagian A, bahagian butir2 kenderaan dan pemunya berdaftar
pastu fotostat ic, pergi kat pesuruhjaya sumpah, bawa borang TM-AB, yang ada tmpt lekat fotostat kad pengenalan tu..suruh pesuruhjaya sumpah tu certified ic bro..
pastu bg semua borang + geran motor + insuran(kalau nak bagi la) kepada owner baru..
rasanya tu dah cukup..
ada sesetgh org x nak bg cover note insuran sbb nak transfer ncd insuran lama kepada kenderaan yang dia nak beli nnt..

mcm kes bro, road tax dan insuran dah tamat tempoh, kalau x nak buat insuran dl pn still boleh tukar nama
tp kalau road tax hidup, kena buat insuran baru boleh tukar nama
tp kalau road tax tamat tempoh, tp insuran masih hidup, boleh tukar nama insuran je..biasanya dlm rm10 tp x semua insuran bg tukar nama..
kalau insuran tamat tempoh, tp road tax hidup lg, tu maknanya ada penyelewengan time buat roadtax terdahulu @ road tax palsu @ kesilapan teknikal melampau2.

tenkiu bro.
arini dah pegi JPJ n isi suma borang tuh.
nnt kasi sama owner baru suh settle tukar nama sndri.

btw,
TQ so much bro!


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuel on June 29, 2010, 01:14:45 am
klo nk g cek puspakom, kene ikut cat asal dlm geran ke?

ade org ckp, ada yg xpayah g puspakom, just hantar kt agent,..nanti agent akan uruskn semua..tau2 je dh dpt rod tax dgn insuran..betul ke?

kalau betul mesti mahal kn?..so bape pengeras dia tu? ;D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: agapie on July 01, 2010, 04:28:21 pm
klo nk g cek puspakom, kene ikut cat asal dlm geran ke?

ade org ckp, ada yg xpayah g puspakom, just hantar kt agent,..nanti agent akan uruskn semua..tau2 je dh dpt rod tax dgn insuran..betul ke?

kalau betul mesti mahal kn?..so bape pengeras dia tu? ;D

ini sedikit pengalaman aku la..
aku pernah tanya kat ejen nak wat cek puspakom.. dia nak RM60..
aku fikir2 balik aku gi sendiri la.. dekat je.. dah tentu murah dari ejen..
gi sendiri RM20 (Cukai Jalan Tamat Melebihi 1 Tahun)..
aku pun gi la sendiri.. tp aku kantoi cek puspakom tu..
1. Plet depan xde background belakang..
2. Cermin kiri tiada..

puspakom nak cermin tu ada kiri & kanan.. Letak cermin besar skit katanya.. hahaha.. time tu aku pakai cermin sisi sebelah kanan je.. ingat lepas rupanya x lepas...
so, aku nak settle aritu jugak.. aku kuar la bwa moto gi kedai moto berhampiran..
buat plet depan letak background belakang hitam.. cermin pasang kiri & kanan.. aku beli yg besar skit..

aku gi la test semula.. baru la lepas... tnggu 10 minit untuk dapat kan Sijil (SALAH LAKU 1 BULAN DARI PEMERIKSAAN)
apa yg dia org check ialah :-
1. Lampu signal
2. Horn
3. Lampu brek
4. Lampu depan
5. No enjin
6. No Chasis
7. Warna
8. suruh start moto..

time tu dia hanya cek apa yang aku ckp kat atas je..
dia x bwa pun moto aku...
moto aku tu wat condition mcm baru la.. coz dah lama tersadai..
cat pun aku wat jugak..

time aku nak tolak moto kuar ramai pelanggan yg dok area situ tanya aku,  LULUS x?? Knp tak LULUS.. hahaha


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zuel on July 02, 2010, 10:23:47 pm
ohh....moto c70 sy ni dh berzaman mati rodtax...tu yg ingt nk hidupkn balik....rm60 je eh,..klo guna ejen cmne pulak?ape diorg buat?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on July 20, 2010, 11:04:05 am
Salam...

- kat mane boleh download borang hak tukar milik?
(dah jumpa kat sini tapi taktau borang mane http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=16&Itemid=116&lang=ms )

- siapa ada sampel surat pengakuan tukar hak milik? (last time aku jual moto buyer tu sediakan, skrg aku nak beli moto aku pulak nak sediakan)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tongkang yard on July 20, 2010, 05:06:23 pm
Salam...

- kat mane boleh download borang hak tukar milik?
(dah jumpa kat sini tapi taktau borang mane http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=16&Itemid=116&lang=ms )

- siapa ada sampel surat pengakuan tukar hak milik? (last time aku jual moto buyer tu sediakan, skrg aku nak beli moto aku pulak nak sediakan)


aik nk jual belang ke inspektor?
aku selalu amek kat JPJ terus je.
senang cerita.
dia bagi dua salinan.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on July 21, 2010, 11:51:22 pm

aik nk jual belang ke inspektor?
aku selalu amek kat JPJ terus je.
senang cerita.
dia bagi dua salinan.

Nak cari lagi sebijon cub untuk wat ronda2 gi pasar malam..... :laugh:

Camne prosuder kalau moto roadtax dah tak idup? Kene bawak puspakom ker? Kes moto ni tersadai jek..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tongkang yard on July 21, 2010, 11:57:59 pm
Nak cari lagi sebijon cub untuk wat ronda2 gi pasar malam..... :laugh:

Camne prosuder kalau moto roadtax dah tak idup? Kene bawak puspakom ker? Kes moto ni tersadai jek..

lau roadtax tak idup xpe.
tp brape lama dah xidup tu?
kes aku dulu setahun dah xidup.
ok je xyah g cek JPJ ke puspakom ke.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on July 22, 2010, 12:27:23 am
lau roadtax tak idup xpe.
tp brape lama dah xidup tu?
kes aku dulu setahun dah xidup.
ok je xyah g cek JPJ ke puspakom ke.

Owh...tak pasti brape lama tak idup...kene tanya owner ler nanti....


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kenzou on July 23, 2010, 01:44:37 am
brapa minima umur nk tukar nama nih??
sbb tarikh lahir aku 26/12/1992...
so canne ea??


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ejan on July 29, 2010, 01:13:21 pm
salam..
sekarang tukar nama boleh dibuat, tak ikut negeri dimana motor didaftar.
so, klu moto trengganu, nak tuar nama kat kl takde hal...

pasal insuran lak, kalau rtax masih hidup, insuran tu mesti lah atas nama owner baru...kalau tidak, tak bole tukar nama.
kita boleh samada
- beli insuran baru (utk owner baru) ATAU
- transfer nama dari insuran owner lama ke owner baru (dalam rm5 ke rm10 gitu upah ejen)

tapi kalau rtax dah mati, tak yah beli insuran dulu pun takpe...bole tukar nama je.

wallahua'lam.

utk transfer nama dari insuran owner lama ke owner baru (dalam rm5 ke rm10 gitu upah ejen), apa dokumen yg perlu?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on July 30, 2010, 10:55:13 am
ejan, masa nak mintak 'tukar nama insuran' tu, biasanya org insuran tu nak tengok borang tukar nama yg dah ditandatangan oleh pemilik sekarang. maknanya, kena ada sekali lah, dgn salinan ic dua2 pemilik asal dan pemilik baru.

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on July 31, 2010, 01:04:55 am
ejan, masa nak mintak 'tukar nama insuran' tu, biasanya org insuran tu nak tengok borang tukar nama yg dah ditandatangan oleh pemilik sekarang. maknanya, kena ada sekali lah, dgn salinan ic dua2 pemilik asal dan pemilik baru.

wallahua'lam.

Borang tukar nama tu bleh dpt kat mane? Sbb nak dpt sign owner tu yang payah...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: agapie on August 02, 2010, 10:14:13 pm
Borang tukar nama tu bleh dpt kat mane? Sbb nak dpt sign owner tu yang payah...

Boleh ambik kat website JPJ (PRINT).. atau minta kat kedai moto mana-mana yang ada jual moto.. mesti ada borang ni..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: WILLIAM650 on August 03, 2010, 11:35:59 pm
salam..
Den disini ingin bertanya..kalau nk beli singapore registered bike..boleh ke tukar nama malaysian x? Then roadtax and insuarance macam mane pula?ape rules n regulation or document diperlu kan?
Saya budak baru belajar..kalau tanya salah tread mintak maaf byk2 ya..peace..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: @skyhawk@ on August 04, 2010, 12:11:36 am
salam..nak tanya la..kta boleh cek ke moto atas nama sapa??coz ada buyer nak uruskan sendiri hal transfer nama,tp takot gak kalo dye yeye minx sign ngn photostat ic,laen lak dye wat...takot dye x tukar nama je....nant apaehal jadi abes la owner lama..huhu..

so,bleh ke kalo kta nak cek kat jpj sama ada owner baru da wat tukar nama ke blom??


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ejan on August 04, 2010, 03:53:07 pm
NCD table

Beginning of PRIVATE VEHICLE MOTORCYCLE COMMERCIAL
1st Year    0%       0%       0%
2nd Year 25%       15%       15%
3rd Year   30%       20%       20%
4th Year    38 1/3%                 25%       25%
5th Year    45%       25%       25%
6th Year    55%       25%       25%
7th Year    55%       25%       25%


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on August 06, 2010, 12:05:24 pm
Kalau tukar nama geran, automatik cover note insurans tukar nama jugak ker atau kene gi agen insurans tersebut? Brape caj kalau nak tukar nama kat insurans? ;)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on August 06, 2010, 03:53:41 pm
Kalau tukar nama geran, automatik cover note insurans tukar nama jugak ker atau kene gi agen insurans tersebut? Brape caj kalau nak tukar nama kat insurans? ;)

syarat nak tukar nama kat geran tu pemilik baru mesti memiliki insuran motor tu yg sah atas nama dia dulu...yg ni kena wat kat egen insuran, bukan di kaunter jpj.
pilihannya ialah beli insuran baru (kalau yg atas owner lama dah nak expire), atau transfer insuran dari owner lama.
caj 'tukar nama insuran' tu bergantung ikut budi bicara syarikat2 insuran, saya penah kena caj antara rm5 dan rm15...lebih kurang tu je.

tapi kalau insuran da expired, takyah beli insuran dulu pon takpe... wat tukar nama kat geran je dulu... nanti nak renew roadtax baru beli insuran sekali...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: WILLIAM650 on August 06, 2010, 06:03:38 pm
syarat nak tukar nama kat geran tu pemilik baru mesti memiliki insuran motor tu yg sah atas nama dia dulu...yg ni kena wat kat egen insuran, bukan di kaunter jpj.
pilihannya ialah beli insuran baru (kalau yg atas owner lama dah nak expire), atau transfer insuran dari owner lama.
caj 'tukar nama insuran' tu bergantung ikut budi bicara syarikat2 insuran, saya penah kena caj antara rm5 dan rm15...lebih kurang tu je.

tapi kalau insuran da expired, takyah beli insuran dulu pon takpe... wat tukar nama kat geran je dulu... nanti nak renew roadtax baru beli insuran sekali...
mcm mane pula utk proses tukar nama untuk singapore registered bike?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on August 07, 2010, 12:59:57 pm
mcm mane pula utk proses tukar nama untuk singapore registered bike?

maaf yang ni saya tiada maklumat detail.
yang saya tahu, kalau nak simpan sebagai singapore registered, maka tukaran nama semua kena buat di office (atau ejen) berkaitan di sana (ejen yg beroperasi di persekitaran jb pun ada rasanya).
manakala kalau nak tukar dari singapore registered kepada malaysian registered pula ia membabitkan urusan dengan pihak kastam dan kementerian berkaitan...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on August 07, 2010, 02:39:58 pm
syarat nak tukar nama kat geran tu pemilik baru mesti memiliki insuran motor tu yg sah atas nama dia dulu...yg ni kena wat kat egen insuran, bukan di kaunter jpj.
pilihannya ialah beli insuran baru (kalau yg atas owner lama dah nak expire), atau transfer insuran dari owner lama.
caj 'tukar nama insuran' tu bergantung ikut budi bicara syarikat2 insuran, saya penah kena caj antara rm5 dan rm15...lebih kurang tu je.

tapi kalau insuran da expired, takyah beli insuran dulu pon takpe... wat tukar nama kat geran je dulu... nanti nak renew roadtax baru beli insuran sekali...

Tima kasih bang lockheed...insurans ni tamat Feb 2011...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: WILLIAM650 on August 08, 2010, 12:07:57 am
maaf yang ni saya tiada maklumat detail.
yang saya tahu, kalau nak simpan sebagai singapore registered, maka tukaran nama semua kena buat di office (atau ejen) berkaitan di sana (ejen yg beroperasi di persekitaran jb pun ada rasanya).
manakala kalau nak tukar dari singapore registered kepada malaysian registered pula ia membabitkan urusan dengan pihak kastam dan kementerian berkaitan...
oh ya ke..?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on August 11, 2010, 09:26:37 am
pendekata, urusan kalau owner lama takde, proses tukar nama ni hampir mustahil.

ok, ikut prosedurnya kena ada:
1- borang salinan pengenalan diri owner lama dan baru yg ditandatangan oleh pemunya dan disahkan p'jaya sumpah (atau pegawai lain yg bertauliah)
2- borang tukar nama yg telah ditandatangan (2 salinan)
3- kad pendaftaran atau geran motor yg asal

kalau owner lama tu bukan warganegara, kita perlu kan salinan pasport dan dlm sesetengah kes, visa.
jadi, instead of salinan mykad, kita kena tempek salinan pasport owner lama kat dlm borang akuan p'jaya sumpah. tapi kesulitannya:
- SEPATUTNYA, pesuruhjaya sumpah cuma boleh cop borang tu kalau pemilik pasport hadir sendiri
- SEPATUTNYA, borang tukar nama perlu ditandatangan oleh owner lama

apa pilihan yg ada?
- panggil owner lama datang jpj nak settelkan tukar nama sama2 ----- INI MEMANG CONFIRM GILER KENTANG, melainkan mamat tu memang selalu berulang alik antara dua negara ni...
- utk sign borang: pos borang tukar nama utk dia tandatangan di dua salinan, lepas tu suh dia pos balik ----- KOT LAA DIA NAK BAGI KERJASAMA...
- utk borang salinan pengenalan diri: so, mintak juga dia pos, fax atau scan-email salinan paspot ----- ini pun, KOT LAA DIA NAK BAGI KERJASAMA...
- utk cop p'jaya sumpah: kawtim dengan runner/kedai motor/p'jaya sumpah...klu kita biasa berurusan dgn p'jaya sumpah tu, mungkin dia tak kisah, cop kat borang dan kita bayar je. tapi, ada kemungkinan dia caj lebih sikit sebab cop utk pasport warga luar tu ----- ini masih boleh dilakukan, cuma kena rajin mencari runner atau p'jaya sumpah yg tak berkira sangat.

itu ceritanya kalau owner lama masih dapat dihubungi.

tapi kalau dia dah tak dapat dihubungi langsung.... saya berpendapat tukar nama ni mustahil nak dilakukan. sebab memang takde peruntukan apa2 akta pun untuk kita wat tukar nama sedemikian rupa melainkan kita ni pewaris yg ada pertalian darah dgn owner lama (itu pun perlu urusan tambahan seperti pengesahan mahkamah/amanah raya/etc...).

wallahua'lam. sesapa ada idea lain silalah kemukakan utk panduan bersama...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on August 27, 2010, 01:30:24 pm
Salam...baru2 ni aku ada masalah bila nak tukar nama....banyak problem...

- Bila dah lengkap borang ada masalah pulak tiada surat wakil bg owner sebelum aku sbb aku blum sempat tukar nama atas aku. Solution dier buat sendiri surat wakil pastu mintak owner pertama sain.

- Bila dah ok, pergi JPJ sekali die ckp insurans ada masalah plak...dgn alasan kene jumpa pihak insurans untuk batal hak milik. JPJ bg idea lagi senang suh wat insurans baru. Aku malas pikir terus buatkan insurans baru pastu takde 3rd party lak tu, straight 1st party (Etika Takaful). Dah siap insurans atas nama owner baru, baru bleh tukar nama atas geran....


Skrg ni aku nak tanya, adakah masalah yang sama akan aku hadapi bila pertukaran suka sama suka dgn memerlukan surat wakil dan tukar insurans baru?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on August 30, 2010, 01:40:42 pm
salam inspektor,

1- tak pasti pulak tentang 'surat wakil'. apa tu?

2- insuran: kalau r'tax masih hidup masa nak tukar nama, owner baru mesti memiliki insuran atas nama dia utk moto tu. pilihan yg ada ialah:
  a- beli insuran baru (ini seperti yg bro buat tu lah)
  b- transfer insuran ke owner baru
tetapi klu masa nak tukar nama, r'tax da mati.... tak perlu insuran atas nama sapa2 pun.

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on August 30, 2010, 01:43:32 pm
salam inspektor,

1- tak pasti pulak tentang 'surat wakil'. apa tu?

2- insuran: kalau r'tax masih hidup masa nak tukar nama, owner baru mesti memiliki insuran atas nama dia utk moto tu. pilihan yg ada ialah:
  a- beli insuran baru (ini seperti yg bro buat tu lah)
  b- transfer insuran ke owner baru
tetapi klu masa nak tukar nama, r'tax da mati.... tak perlu insuran atas nama sapa2 pun.

wallahua'lam.

Surat wakil = surat yang mengatakan kita menyerahkan kepada si polan untuk mewakilkan sebagai owner asal moto. Adik saya buat copy dan tiru jek signature sbb banyak keje sgt dgn JPJ ni.

OK..bab tukar insurans tu...kene ada 2-2 owner asal ker? Sbb dlm minggu ni ada kes tukar sama suka moto dan jadi insurans pun perlu tukar sekali...apa patut saya buat?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on August 30, 2010, 01:49:01 pm
klu paling senang, ELOK kalau ada 2-2 klu nak tukar nama pada insuran tu. owner lama dan owner baru. senang pasal owner punya ic boleh verify on the spot oleh agent. tak yah tengok2 borang apa suma.

tapi, kalau borang tukar nama dah lengkap, dgn owner lama pun dah sign dan bagi salinan ic (serta pengesahan p'suhjaya sumpah), maka mana2 pihak (owner lama atau baru) pun boleh pegi sendiri ke mana2 agent insuran tu utk mohon tukar nama insuran... caj biasanya dlm rm10 ~ rm20 kot. ada lagi murah ada lagi mahal sebab agent ikut suka hati je...

pilihan lain, owner baru beli insuran baru lah... yg ni tak payah 2-2 pegi, confirm.

sekian.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on August 30, 2010, 03:57:39 pm
klu paling senang, ELOK kalau ada 2-2 klu nak tukar nama pada insuran tu. owner lama dan owner baru. senang pasal owner punya ic boleh verify on the spot oleh agent. tak yah tengok2 borang apa suma.

tapi, kalau borang tukar nama dah lengkap, dgn owner lama pun dah sign dan bagi salinan ic (serta pengesahan p'suhjaya sumpah), maka mana2 pihak (owner lama atau baru) pun boleh pegi sendiri ke mana2 agent insuran tu utk mohon tukar nama insuran... caj biasanya dlm rm10 ~ rm20 kot. ada lagi murah ada lagi mahal sebab agent ikut suka hati je...

pilihan lain, owner baru beli insuran baru lah... yg ni tak payah 2-2 pegi, confirm.

sekian.

Borang tukar nama insurans kat mane boleh dpt? Dari agen ker?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on September 02, 2010, 10:18:02 am
sebenarnya tukar nama insuran takde borang2 lain. diorg akan rujuk borang tukar nama jpj tu juga. agen kawtim kan utk kite.
jadi, kena bawak borg tukar nama jpj tu (utk sahkan kita nak transfer insuran sebab nak tukar nama kat geran moto...)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: penunggu on September 06, 2010, 02:12:29 pm
pagi tadi nak pergi buat pertukaran nama kat geran motor..JPJ maju junction..kat sini ade siap syarikat insuran lagi kat luar..

bawak borang setiap seorg kena isi
TM-1
JPJ K3
Geran
TM-AB-kena bawak tuan asal utk sign depan peg. JPJ atau pergi akuan sumpah cop n sign


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: baRu bLajAq on October 01, 2010, 04:18:06 pm
Salam ,
sapa tau cmmna nk tka/swap no plat .
bkan no baru ,
apa yg perlu dibuat ?
kosnya ?
cntohnya ,
aku pkai plat KL then nak tuka plat kedah ,
tapi motot reg kedah tu roadtax dh 3 thn mati ,
kena renew dlu tak rdtax n prlu set ngn puspakom ?


maaf klau s0alan bengong ,
masih newbies lagi~  :D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: amafz01 on October 09, 2010, 05:40:52 pm
syarat nak tukar nama kat geran tu pemilik baru mesti memiliki insuran motor tu yg sah atas nama dia dulu...yg ni kena wat kat egen insuran, bukan di kaunter jpj.
pilihannya ialah beli insuran baru (kalau yg atas owner lama dah nak expire), atau transfer insuran dari owner lama.
caj 'tukar nama insuran' tu bergantung ikut budi bicara syarikat2 insuran, saya penah kena caj antara rm5 dan rm15...lebih kurang tu je.

tapi kalau insuran da expired, takyah beli insuran dulu pon takpe... wat tukar nama kat geran je dulu... nanti nak renew roadtax baru beli insuran sekali...

salam, nak tanya sikit pasal tukar nama ni, saya akan beli 1 motor from mamat ni, dia ni foreigner, dan akan balik ke negara asal hujung bulan ni, roadtax n insuran dia baru je renew dalam 2 bulan lepas, so kalau nak beli insuran baru kira agak membazir la, tahu jela, utk kawa er6n ni, insuran je dah 700-800. dia dh tanya ejen, kata ejen xboleh transfer nama kat polisi, selepas baca review ni saya dah mula keliru, adakah betul insuran ni boleh dipindah milik? saya ada tanya dengan pegawai jpj, katanya owner asal boleh terminate je insuran tu dan dapatkan balik refund untuk jumlah yang tertentu. betul ke? atau ada mana2 ejen yang kawan2 kenal utk uruskan ni? saya akan buat proses pindah milik pada hari jumaat 15 hb ni. TQ


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on October 12, 2010, 05:25:09 pm
uik? insuran tak leh tukar nama dah ke?

tak tau lak...
lagipun selama ni saya berurusan dengan moto2 underbone saja....lom sampai ke tahap big bikes lagi.
mungkin, prosedurnya tak sama sebab coverage moto besar, lain ceritanya...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: alex8fire on October 13, 2010, 01:10:33 pm
salam nak tanya skit...

betulke...klu kita xdpt cari owner...kita boleh iklankan pasal moto pada paper...

contoh iklan :
"moto sekian2 jenis. bernombor plat sekian2...owner sila hubungi sipolan2 dgn membawa geran asal..."

then bukti kita dh iklan dlm paper boleh jadikan bukti yg moto tu tiada owner tuntut...
maka geran baru akan dikeluarkan oleh JPJ...


ada sesiap pernah dgr hal nie...benda nie lebih kepada moto yg dh bertahun2 tahun tersadai...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: abg becha on October 27, 2010, 02:45:02 pm
ni pengalaman aku tukar nama tadi...
untuk moto yang dah lebih setaun xde roadtax.. :P

mudah je buat kat jpj padang jawa...
bahan2: geran, fotostat ic owner lama, duit. ;D

1. pegi kaunter mintak borang tukar nama.
2. isi ruang yg boleh isi, xtau tanya je kat agen insuran yang sedia membantu kat situ.
3. bayar kat agen tu untuk cop pesuruhjaya sumpah(aku kena rm15).
4. amik nombor, pegi kaunter, bayar rm3 setel...

dah tukar nama, buat insuran ngan roadtax pulak...
1. pilih mana2 agen yg disukai,
2. bayar harga insuran(aku kena rm182 utk 3rd party),
3. kalau nak jadikan moto tu legal, amik la permit perjalanan sementara(isi2 borang, g kaunter, free je),  kalau xmau pegi je terus     
    puspakom.
4. kat puspakom, isi borang pemeriksaan, bayar rm20, tunggu pemeriksa check moto.
5. lepas check, pegi kaunter, amik result, kalau lulus boleh pegi jpj, kalau fail, betulkan mana silap, repeat pemeriksaan.
6. pegi jpj amik nombor, ckp nak buat roadtax, bayar rm2, setel.

total untuk rxz aku, rm222....


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: penunggu on November 04, 2010, 04:27:44 pm
g JPJ tukar - nak matikan hak milik asal pemilik (kedai motor) di geran tuh..free, sb bawak tuan motor sekali..

hanya guna borang batal pemilikan


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on November 22, 2010, 12:36:10 pm
Geng, aku nak tanya bg pihak member aku...

Die nak tolak moto tapi dah 2 taun roadtax x idup.....fizikal dah ubah dari Gamma ke Jerung....kira fullset Jerung la skrg ni...

nak gi Puspakon takot kantoi part dari fizikal...enjin standard gaban..

Agak2 korg kene tukar balik ke Gamma ker?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: saintss on November 22, 2010, 01:10:43 pm
Geng, aku nak tanya bg pihak member aku...

Die nak tolak moto tapi dah 2 taun roadtax x idup.....fizikal dah ubah dari Gamma ke Jerung....kira fullset Jerung la skrg ni...

nak gi Puspakon takot kantoi part dari fizikal...enjin standard gaban..

Agak2 korg kene tukar balik ke Gamma ker?

Bro,

utk kes r/tax moto dah mati lebih setahun ada 2 options :

1) Puspakom
-kena bayaran
-lambat
-detail tul pemeriksaannya

2) JPJ
-percuma
-pemeriksaan identiti jer, tak der la cerewet sangat.
-sebelom pegi, beli insuran awal2...lepas inspection leh ambik r/tax trus.

* kalau nak beli moto yg r/tax mati, bagusnya buat tukar nama dulu.
lepas tu baru---beli insuran---inspection---ambik r/tax---lalalala, balik dgn senang hati.

 :D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on November 22, 2010, 02:47:34 pm
Bro,

utk kes r/tax moto dah mati lebih setahun ada 2 options :

1) Puspakom
-kena bayaran
-lambat
-detail tul pemeriksaannya

2) JPJ
-percuma
-pemeriksaan identiti jer, tak der la cerewet sangat.
-sebelom pegi, beli insuran awal2...lepas inspection leh ambik r/tax trus.

* kalau nak beli moto yg r/tax mati, bagusnya buat tukar nama dulu.
lepas tu baru---beli insuran---inspection---ambik r/tax---lalalala, balik dgn senang hati.

 :D

Tq geng...nanti aku roger kat member aku tu..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: abg becha on November 22, 2010, 07:05:18 pm
Geng, aku nak tanya bg pihak member aku...

Die nak tolak moto tapi dah 2 taun roadtax x idup.....fizikal dah ubah dari Gamma ke Jerung....kira fullset Jerung la skrg ni...

nak gi Puspakon takot kantoi part dari fizikal...enjin standard gaban..

Agak2 korg kene tukar balik ke Gamma ker?
moto asalkan cukup sifat, xde masalah...
moto aku dah convert catalyzer, tukar colour, xde horn lepas gak puspakom padang jawa..
lampu, signal sumer bg elok la...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tongkang yard on November 22, 2010, 07:16:40 pm
Bro,

utk kes r/tax moto dah mati lebih setahun ada 2 options :

1) Puspakom
-kena bayaran
-lambat
-detail tul pemeriksaannya

2) JPJ
-percuma
-pemeriksaan identiti jer, tak der la cerewet sangat.
-sebelom pegi, beli insuran awal2...lepas inspection leh ambik r/tax trus.

* kalau nak beli moto yg r/tax mati, bagusnya buat tukar nama dulu.
lepas tu baru---beli insuran---inspection---ambik r/tax---lalalala, balik dgn senang hati.

 :D

tumpang tny,
moto aku ada tersadai sebuah,hajatnya nak letgo,
moto tahun Jun 2008,Road Tax dah mati sejak Jun 2009,

check up kt JPJ cmna prosedure nya?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: abg becha on November 22, 2010, 07:32:08 pm
cara ke2 tu xpenah dengar lg org buat...
tngk kat website jpj pun ckp kena pegi puspakom...
http://portal.jpj.gov.my/index.php?view=items&cid=2%3Akenderaan&id=19%3Aapakah-tindakan-yang-perlu-dilakukan-sekiranya-lkm-kenderaan-tidak-diperbaharui-melebihi-dari-setahun&option=com_quickfaq&Itemid=40&lang=ms


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: tongkang yard on November 22, 2010, 08:40:59 pm
cara ke2 tu xpenah dengar lg org buat...
tngk kat website jpj pun ckp kena pegi puspakom...
http://portal.jpj.gov.my/index.php?view=items&cid=2%3Akenderaan&id=19%3Aapakah-tindakan-yang-perlu-dilakukan-sekiranya-lkm-kenderaan-tidak-diperbaharui-melebihi-dari-setahun&option=com_quickfaq&Itemid=40&lang=ms

oooh.
thanks!
nampaknya Puspakom lah jawabnya.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: saintss on November 23, 2010, 12:30:15 pm
cara ke2 tu xpenah dengar lg org buat...
tngk kat website jpj pun ckp kena pegi puspakom...
http://portal.jpj.gov.my/index.php?view=items&cid=2%3Akenderaan&id=19%3Aapakah-tindakan-yang-perlu-dilakukan-sekiranya-lkm-kenderaan-tidak-diperbaharui-melebihi-dari-setahun&option=com_quickfaq&Itemid=40&lang=ms

mmg btul...pemeriksaan di JPJ hanya uutk kes r/tax expired lebih setahun bagi motosikal jer.

bagi lain2 kenderaan spt lori ke, kereta ke, jentera beroda dan lain2 kenderaan bermotor mesti pergi Puspakom.

tq


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: zenith666 on November 27, 2010, 05:43:58 pm
salam.....

nk tumpang tnye....
sy ade nk bli moto 2nd,roadtax idup.
owner 2 ckp nk buat urusan tukar name kt geran xpayah owner & buyer pegi jpj.die ckp die akn bg salinan ic ngn geran kt sy n sy uruskan sendiri.btol ke cm2?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: abg becha on November 27, 2010, 07:31:29 pm
salam.....

nk tumpang tnye....
sy ade nk bli moto 2nd,roadtax idup.
owner 2 ckp nk buat urusan tukar name kt geran xpayah owner & buyer pegi jpj.die ckp die akn bg salinan ic ngn geran kt sy n sy uruskan sendiri.btol ke cm2?
betul, mcm yg aku tulis kat atas tu la...
owner lama perlu untuk sahkan ic je...
kalau dia xnak dtg gak, bg je kat ajen2 insuran yg dok tunggu dpn kaunter jpj tu...
diorang ada cop pesuruhjaya sumpah utk sah kan ic owner lama...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: BdkSongkok on December 09, 2010, 07:24:11 pm
Kalau moto swap 'suka sama suka'. Camne lak?

Moto A (aku)
R/tax mati bulan 1/11

Moto B (member)
R/tax idup lagi

Soklan nya, owner baru dua2 moto ni kena bali insuran dulu ke? atau tukar nama dulu & r/tax mati baru wat insuran baru?

dan aku ade dengar orang cakap klu r/tax dua2 idup, pastu tukar nama nnti bila r/tax mati secara automatik insuran akan bertukar nama ikut geran. Betul ke?

Sapa penah alami, share sikit. seblom ni wat kedai, tapi rugi lak. bape dia amik.

Tq
 :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: DizzyEzy on December 13, 2010, 11:58:43 pm
akum, nak tanya.

nak pindah nama insuran owner lama ke baru macam mana? owner baru xde insuran xleh tukar ye?

owner baru je wat roadtax xsampai sebulan, nak tukar nama dah.

leh buat kat agent sahaja or kena pegi hq?

selalunya agent ni dok kat mana? 1st time nak buat ni ??? ???


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on December 22, 2010, 05:00:41 pm
Kengkawan...camne nak buat interchange number plet? Mahal tak kos tukar interchange ni? Contoh :

No plet Negeri A moto asal tapi nak tukar no plet Negeri B yang latest. So nombor lama ape akan jadi? Geran lak camne?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mastersifu on December 24, 2010, 03:04:58 am
SALAM..
saya boleh jadi penyelamat ::) atau penasihat :laugh: bagi soalan kawan2 semua sebab..
SAYA KEDAI MOTOR ! ;D ;D ;D

Semua jenis tukar nama,apa2 masalah pun ada cara penyelesaiannya,
SAYA DI SINI CUBA RINGKASKAN SEMUA JENIS ATUR JALAN UTK BUAT URUSAN JPJ UTK MEMBER2 MBC:-

-Nak tukar nama,isi borang k3 2 keping,owner lama sign atas,owner baru sign bawah,ke dua2 ic sila sumpahkan.

-sumpah ic boleh buat di mana2 pesuruhanjaya ,rm4.00 atau pi jpj terus,FREE !

-tukar nama,pastikan ada geran,hak milik jika ada,(make sure yg dah habis bayar tu minta kedai e batal hak milik !)

-yang nak jimat dan ada masa,simple je,buat sendiri kat jpj hanya rm3 sahaja !!!

-yang mati setahun ke atas road tax,pi puspakom,rm20.00(make sure lampu ke signal ke hidup,jgn motor modify pulak!!! :laugh: :laugh:)

-yang dah mati insuraan,beli insuran atas nama owner baru,lepas tukar nama terus bayar r tax.

-yang insuran masih hidup,cari ajen company insuran yg sama,transfer nama ke owner baru,rm5.00 je(ada kedai charge rm15 !not me ! ;D)

-yang malas,cari orang macam saya ! ;D ;D (saya sebenarnya bagi runner buat juga,senang,bayar je upah)

member2 kalau ada masalah nak tau lebih lanjut,saya boleh tolong,
email saya di
masterbikers@gmail.com atau 012-200 8238

*utk ABG inspektor yang nak interchange,
senang je,
kereta lama bernombor ABC1234 NAK TUKAR NOMBOR BARU KE CBA 4321 ?
saya boleh uruskan,

saudara hanya perlu buat inspetion kereta di puspakom,dpt sijil BG10,
hantar bagi saya:-

-ic copy
-geran ori
-surat kebenaran dari finance(jika berhutang)
-r tax
-BG 10 puspakom

siap dalam 3 hari jika wilayah selangor,lain negeri mungkin 1 minggu,
harga hanya dlm RM1200.00-1500,tertakluk pada plat nombor anda,
SIAP SEMUA !


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: rim18 on December 24, 2010, 02:56:01 pm
kalau motor dah 6 tahun takde roadtax,geran pulak tah kemana macam mana pulak prosesnye tu?siap ade saman lagi ni...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mastersifu on December 25, 2010, 11:30:44 am
salam..

1. buat geran dulu..owner sdri  pergi jpj,isi borang,dlm 10 minit dah siap geran baru,bayar 20.00 !

2. lepas dpt geran,pergi puspakom,test body,make sure semua ada,lampu,brake,apa2 yg se basic dgn nya..rm20

3. saman skrg boleh bayar r tax lagi,6 bln je..g'ment offer bro..cepat !

wasalam..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: rim18 on December 25, 2010, 01:09:35 pm
geran takde tu takyah wat repot polis ke?umah aku renovate ari tu.kemas sana sini tak kemana tah gerannye..pegu jpj cakap nak uat geran baru?camtu je?takde soal siasat ke apa ke...

kalau soal siasat pun apa da hal..memang motor aku.nama pun nama aku daaa...cuma geran je tah kemana...

nak inspeksen tu motor nak kena kaler asal ke?pasal sekarang kaler pun dah lain,brek depan pun dah tukar disk.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: annvenom on January 01, 2011, 04:18:03 am
salam satu malaysia :)

saya ade satu masalah pasal nak tukar nama dekat geran
geran , rotax , insurans ade lagi , potostat owner lame ade
tapi potostat ic lame dy jr
pergi jpj dorg nak potostat ic baru owner
saya nak caari owner lama tp owner 2 entah kat mane .

sampai skng still tak tukar name .
ada sesiapa boleh tolong ?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: Md bec on January 06, 2011, 01:06:44 am
ak ade sdikit mslh.
mcm mane nk hdupkan roadtx kalau da 4tahun mati.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: kubab on February 08, 2011, 10:13:20 pm
As long ada geran,standardkan motor,buat insurance ngn roadtax sehari,pastu g puspakom,dah lulus,renew jelah kt jpj.Nk lg senang upah runner


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: ixiel on February 14, 2011, 02:59:51 am
salam satu malaysia :)

saya ade satu masalah pasal nak tukar nama dekat geran
geran , rotax , insurans ade lagi , potostat owner lame ade
tapi potostat ic lame dy jr
pergi jpj dorg nak potostat ic baru owner
saya nak caari owner lama tp owner 2 entah kat mane .

sampai skng still tak tukar name .
ada sesiapa boleh tolong ?

bro kene try mintak tulun member kat lhdn cek alamat terkini. tak pon try google atau facebook.. kadang nama diowang ada kuar..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: EXLIMA on March 11, 2011, 12:29:03 am
Salam,

Kalau geran lipat prosedur tukar nama sama ke? Motor c70 lampu bulat tahun 1977. Motor buleh jalan, kaler dah tukar. Last roadtax idup tahun 1992... kalau nak guna runner agak2 berapa ongkosnyer?  


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: panther_7538 on April 05, 2011, 10:56:31 am
Bro,

utk kes r/tax moto dah mati lebih setahun ada 2 options :

1) Puspakom
-kena bayaran
-lambat
-detail tul pemeriksaannya

2) JPJ
-percuma
-pemeriksaan identiti jer, tak der la cerewet sangat.
-sebelom pegi, beli insuran awal2...lepas inspection leh ambik r/tax trus.

* kalau nak beli moto yg r/tax mati, bagusnya buat tukar nama dulu.
lepas tu baru---beli insuran---inspection---ambik r/tax---lalalala, balik dgn senang hati.

 :D

assalam..nak tanye...maknanye...sebelom hntr inspection motor...kena ambik insuran dulu la ye??..pastu terpulang la nk inspection kt jpj atau puspakom??...tq


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: autotrof on May 21, 2011, 03:07:40 pm
tumpang tanya... kalau road tax hilang boleh tak nak buat baru? kat mana nak buat? kena bayar tak?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: sukahati on June 05, 2011, 09:50:26 am
[aq ade masalah sikit ni..aq nk beli moto dari tangan orang..masalah nye dua2 xtwu cara pertukaran hak milik...setahu aku sebelum tukar hak milik geran kena tukar insurans dulu...road tax baru jer renew...aq degan owner 2 jaoh..aq kedah..dye johor..jadi yg perlu aq buat untuk pertukaran ni ha??minta otai2 tolong bg pendapat..yg mudah dan cepat..rabu ni da aq nk amk moto 2... ???


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: saintss on June 06, 2011, 09:42:24 am
assalam..nak tanye...maknanye...sebelom hntr inspection motor...kena ambik insuran dulu la ye??..pastu terpulang la nk inspection kt jpj atau puspakom??...tq
w'salam...terpulang kepada bro, la. Bukannya syarat wajib utk buat inspection kena ambik insuran dulu. cumanya klu dah beli insuran, bila dah lulus inspection kat JPJ bleh la trus ambik r/tax, x der la kuar masuk JPJ 2-3 kali.
Time nak gi wat inspection tu pandai2 la (dah moto x der r/tax), bawak moto naik lori ke, van ke...ataupun apply 1 day permit.

1 day permit = permit perjalanan sementara.
utk tujuan pemeriksaan shj, samada di JPJ @ Puspakom. moto bole ride je, x yah naik lori ke hape ke.
cam ner nak apply.....beli insuran, bawak geran asal ke JPJ(klu x tau, jgn malu bertanya kat JPJ tu)

...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: saintss on June 06, 2011, 09:48:38 am
[aq ade masalah sikit ni..aq nk beli moto dari tangan orang..masalah nye dua2 xtwu cara pertukaran hak milik...setahu aku sebelum tukar hak milik geran kena tukar insurans dulu...road tax baru jer renew...aq degan owner 2 jaoh..aq kedah..dye johor..jadi yg perlu aq buat untuk pertukaran ni ha??minta otai2 tolong bg pendapat..yg mudah dan cepat..rabu ni da aq nk amk moto 2... ???
bro, ko check kat cover note insuran tu mana punya company, pas tu ko gi dia punya ejen, pas tu tukar particular policy holder (masukkan particular new owner)...dah siap.
Dah siap insuran...trus buat prosedur tukar milik.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: dudezick on June 17, 2011, 10:51:26 pm
saya dalam proses nak beli moto fz150i,first problem nak cut cost daripada bayar runner rm100
-so,boleh tak salinan ic owner lama,di cop oleh pesuruhanjaya sumpah tanpa owner tersebut.owner ni dia jenis agak pemalas gak...seratus tuh banyak tuh untuk aku yang pernah merasa gaji rm2.40 sejam,seratus koman2 nak dapatkan makan masa 4/5hari berkerja
-then,nak tukar nama insuran just kena rm30 kan ?
-so total = pesuruhanjaya sumpah(rm5) + tukar nama(rm3) + kos upah tukar nama insuran(rm30) = rm38  ::)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on June 20, 2011, 12:57:15 pm
to encik dudezick;
1- ADA pesuruhjaya sumpah yg tak kisah...owner IC datang ke, tak datang ke, kalo nak chop, bayar - itu je syarat.
cuma ada lah juga pesuruhjaya sumpah yg ikut buku 100%. makna kata, tengok keadaan la...kalo yg tak berkira, sonang la skit.

2- betul, anggaran kos tu kurang lebih tak smpai rm50 (kalo kes diatas menyebelahi ngko ler...)

good luck!
 :)


Title: laven
Post by: thv68069 on June 24, 2011, 09:01:07 am
Yeah, that's right!!!


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: jflcorp on July 06, 2011, 01:25:08 am
Saya dah beli GPZ unregistered, tapi nak pakai nombor dari Labuan, alamat saya kat Melaka.

Boleh tak saya pergi tender kat JPJ - pasal mengikut website boleh ? rasanya kot?

Tapi on the ground tak tau lah....... biasanya diaorang on the ground pemalas pasal takde pengerasnya?

So ada pengalaman tak members semua?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: frenz on July 12, 2011, 02:56:47 pm
Tompang tanya, Btl ker yg skrng2 nih kalau nak tukar hak milik kenderaan perlu pergi Inspection Puspakom dlu walaupun kenderaan tuh lengkap dgn Geran & Insurans & Road Tax yg masih hidup?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on July 12, 2011, 02:58:09 pm
betul. nak tukar milik kereta, memang kena inspection di puspakom.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: frenz on July 12, 2011, 03:04:08 pm
betul. nak tukar milik kereta, memang kena inspection di puspakom.

Owh. Kalau situasi yg sama tapi motosikal, perlu pgi inspection jugak ker?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: patrickstar on July 13, 2011, 02:06:44 pm
Owh. Kalau situasi yg sama tapi motosikal, perlu pgi inspection jugak ker?

motosikal tak perlu  :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: frenz on July 13, 2011, 05:40:38 pm
motosikal tak perlu  :)

Owh. Ok2. Tq.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: inspektor_sahab on July 20, 2011, 11:47:12 am
bro, ko check kat cover note insuran tu mana punya company, pas tu ko gi dia punya ejen, pas tu tukar particular policy holder (masukkan particular new owner)...dah siap.
Dah siap insuran...trus buat prosedur tukar milik.

Biasa kos brape kalau tukar nama policy holder yer? Leceh kalau nak amik insurans baru sbb dekat RM2xx gak nanti kene kluar...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: saintss on July 21, 2011, 09:38:43 am
Biasa kos brape kalau tukar nama policy holder yer? Leceh kalau nak amik insurans baru sbb dekat RM2xx gak nanti kene kluar...
kurang pasti la, bro. bergantung kepada ejen tu jugak le....normally RM10-RM30.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: orange on July 25, 2011, 01:25:29 pm
geran takde tu takyah wat repot polis ke?umah aku renovate ari tu.kemas sana sini tak kemana tah gerannye..pegu jpj cakap nak uat geran baru?camtu je?takde soal siasat ke apa ke...

kalau soal siasat pun apa da hal..memang motor aku.nama pun nama aku daaa...cuma geran je tah kemana...

nak inspeksen tu motor nak kena kaler asal ke?pasal sekarang kaler pun dah lain,brek depan pun dah tukar disk.



Ikut turutan :

-Buat report polis

-pergi kaunter JPJ, amik cabutan salinan geran moto @ cabutan dicaj oleh JPJ rm20.00 (jika ada yg geran potostat, tak payah amik cabutan--terus proceed ke langakh seterusnya) dan amik borang2 yg berkaitan

-bawak muto ke puspakom dan bawak geran potostat / cabutan

-Puspakom akan keluarkan report (caj puspakom rm 20)

-bawak repoart dan borang2 ke kaunter JPJ, maka selepas itu geran akan siap (salinan geran akan dicaj oleh JPJ rm20)

TQ


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: abol on July 29, 2011, 03:55:45 pm
Prosuder baru dari JPJ untuk motorsikal dan kereta,
1. Kena hantar motorsikal ke Puspakom untuk diperiksa B5(Tukar nama) bayar Rm 30.00 kalau kereta.
-kalau beli cash senang jer, kalau hutang dengan kedai @ bank lagi banyak prosesnya.
2 sekarang kalau nak tukar nama kena ambil cap jari kiri, owner lama dan baru.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: farrshaz on August 07, 2011, 12:40:54 pm
As'salam, sekarang motor pun kene puspakom? kalo LC yang dah masuk disk belakang macam mane erk? kene bukak dulu ke?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: saintss on August 08, 2011, 08:09:12 am
As'salam, sekarang motor pun kene puspakom? kalo LC yang dah masuk disk belakang macam mane erk? kene bukak dulu ke?
baca kat sini ---->http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,6413.360.html (http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,6413.360.html)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: jflcorp on August 11, 2011, 07:54:04 am
Prosuder baru dari JPJ untuk motorsikal dan kereta,
1. Kena hantar motorsikal ke Puspakom untuk diperiksa B5(Tukar nama) bayar Rm 30.00 kalau kereta.
-kalau beli cash senang jer, kalau hutang dengan kedai @ bank lagi banyak prosesnya.
2 sekarang kalau nak tukar nama kena ambil cap jari kiri, owner lama dan baru.

Bagi nota 2. Confirm, saya punya Lc trade in, kena cap jari kiri. Memang prosedur baru. Dulu sign aje boleh...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: mkadzmi on August 11, 2011, 11:50:12 am
Bagi nota 2. Confirm, saya punya Lc trade in, kena cap jari kiri. Memang prosedur baru. Dulu sign aje boleh...

Cap jari memang kena skang ni sebab baru buat bulan lepas....tapi puspakom tak perlu untuk motorsikal....kalo kereta memang kena.....


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: orange on August 17, 2011, 08:54:15 pm
da 20 pages..umah baru ler.. ;D ;D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: Ahmad Qabil on August 17, 2011, 09:13:07 pm
da 20 pages..umah baru ler.. ;D ;D

sticky post x perlu kot. :laugh:


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: jflcorp on August 22, 2011, 04:35:28 pm
Ini sekadar berkongsi maklumat bagi siapa siapa yang berhajat nak tukar nama kenderaan ke, tender nombor baru ke atau apa urusan jpj, insurans kereta, boleh cuba servis agensi ini, motor saya dah selamat tender (beli) nombor idaman saya ** **** (secret lagi hee hee hee). Saya takde komisen apa apa. Tapi saya  rasa kecekapan dan servis syarikat ini memang best! Nak beli nombor cantik pun ada. Lagi cantik lagi mahal la of course. Ini detail syarikat ini kat Johor Baru.

TONYBEST AGENCY, 5 jln Rosmerah 2/20, Tmn Johor Jaya, 81100 Johor Baru. Tel 07-3584699


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: EXLIMA on October 10, 2011, 10:39:50 pm
Salam...

Nak tanyer soalan yg simple... sebab tak tahu... hehe...

Kalau masuk puspakom nak wat inspection roadtax kaler lain dari dlm geran takper kan? kalau leh aku nak proceed mengecat jer ni...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: BarraquE on October 17, 2011, 01:58:21 pm
As'salam..ade benda yg tak clear..sy kurang faham..
saya ada motor nak jual..kalo insuran lmbat lg mati boleh tukar je kan pada pemilik baru?
sbb insuran & roadtax mati bulan 5 nanti..so, nak save kos untuk owner baru..
tukar nama kat geran hanya melibatkan jpj saja kan? insuran pula dgn agen insuran je kan?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on October 17, 2011, 02:51:00 pm
barraque, betul dah tu. insuran / road tax belom mati boleh tukar nama...
1- transfer insuran > gi ejen insuran.
2- transfer owner > gi jpj.

yg penting, kalo insuran dan road tax masih hidup, owner baru MESTI memiliki insuran yg sah ke atas motor tu yg boleh dimiliki dengan cara 1- di atas. atau alternatifnya owner baru beli sendiri terus insuran baru.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: BarraquE on October 17, 2011, 03:19:49 pm
barraque, betul dah tu. insuran / road tax belom mati boleh tukar nama...
1- transfer insuran > gi ejen insuran.
2- transfer owner > gi jpj.

yg penting, kalo insuran dan road tax masih hidup, owner baru MESTI memiliki insuran yg sah ke atas motor tu yg boleh dimiliki dengan cara 1- di atas. atau alternatifnya owner baru beli sendiri terus insuran baru.

owh..baru faham..cuma kene rajin tak rajin je la turun naik jpj dgn jumpe agen insuran nie..
sbb nak save kos..owner baru pun minta murah juga..then lg 1, pertukaran nama , insuran lebih baik jika kedua2 pihak ada di tempat kejadian kan?
sbb bab nak cop sane sini tu yg leceh kan?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on October 17, 2011, 05:20:47 pm
betul betul betul... kalo dua2 hadir, memang sonang cito... sap sap sui aje!  :D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: BarraquE on October 17, 2011, 06:52:59 pm
betul betul betul... kalo dua2 hadir, memang sonang cito... sap sap sui aje!  :D

owh..terbaek la bro..jimat byk kalo wat sendirik..  :D ;)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: msaneeen on October 30, 2011, 06:15:02 pm
salam,
suma soalan tu blh dpt jawapan dkt jpj.gov.my
tepat tanpa was2 ok,tq


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: master_slayer on November 09, 2011, 12:26:00 pm
salam , kalau owner moto dah mati ada cara tak selain pergi amanah raya ,kalau ader cara atau runner leh buat boleh call saya 013 3502553 mie sebab owner moto saya  dah mati sebelum tukar nama


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: BarraquE on December 02, 2011, 11:25:55 am
Dah settle pon jual motor..
senang sgt rupenyer tukar nama, insurans kalo motor takde masalah la..
kos rm30 tukar nama insurans..rm3 tukar nama geran..total RM33 je.. ;D
kalo upah runner mau2 rm200 terbang duitku..heheh~
buat sendiri cuma kene rajin kehulu kehilir je ar..ape2 pon thanks kat thread nieh..
info2 sgt berguna..kalo ade button like aku tekan 1000000000000 kali... ;D ;D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: NYAMUK on December 15, 2011, 09:45:56 am
so, mana yg betul ni kalau nak jual moto. kena p puspakom @ x ?
nak buat kat jpj padang jawa je.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: BarraquE on December 15, 2011, 11:40:12 am
so, mana yg betul ni kalau nak jual moto. kena p puspakom @ x ?
nak buat kat jpj padang jawa je.

aku buat takde pulak pegi puspakom..
terus je buat..isi borang sume..settle..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: NYAMUK on December 15, 2011, 11:41:26 am
aku buat takde pulak pegi puspakom..
terus je buat..isi borang sume..settle..

betul. dah call jpj maju junction td, mg direct ke jpj je..  ;)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: BarraquE on December 15, 2011, 02:43:11 pm
betul. dah call jpj maju junction td, mg direct ke jpj je..  ;)

yeah..buat sendiri bro..
murah~


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: gt40sol on December 15, 2011, 04:52:49 pm
salam.. newbie nak lebih pencerahan..

1. seller gi jpj isi borang kan..
2. sain/cap jari dua2 kene ade kt borang ke?
3. lain2 dokumen yg perlu.. cth. I/C seller/buyer,lesen,geran,insuran cover note?

didahulukan dgn ucapan terima kasih..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on December 15, 2011, 05:06:49 pm
ni jawapan utk soalan stpm encik gt40sol... (ini gt40sol yg sama dlm elegan forum tu ke?)

1- iye. sebenarnya borang ni ada dlm laman web jpj...dan buyer pon boleh isi asalkan borang tu dah sain, cap jari dan pengesahan pesuruhjaya sumpah.
2- iye. sain, cap jari, salinan ic yg ditempek kat borang pengesahan pengenalan dan cop pesuruhjaya sumpah
3- salinan i/c - dua2. lesen tak yah. geran ori. salinan tak boleh. covernote atas nama owner baru (buyer) JIKA road tax masih hidup, kalu road tax mati tak yah cover note.

kalau nak senang...elok buyer dan seller pegi jpj dan bawa dokumen dalam jawapan no 3...insyaAllah selesai dgn mesra alam sekali...

selamat berurusan. moga dipermudahkan.  :)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: aHLengChai on December 15, 2011, 06:29:54 pm
oo kire jual moto takyah msk puspakom la ye?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on December 15, 2011, 10:42:23 pm
tukar nama moto tak yah puspakom...(setakat hari ni ler...esok lusa tatau le lagi...)

tadi nampak kat berita myeg.com leh wat online tukar hak milik lak sekarang ni...tak sempat lak aku check apa syarat2 nya.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: gt40sol on December 15, 2011, 10:59:14 pm
iye tuan lockheed.. kilang2, estet2 disini dan di harta2 lain didalam dan diluar negeri.. saya le tuh..  ;D
lagi satu, pesuruhjaya sumpah nk cari mana. dekat2 jpj tu ada x diorang..

tuan lockheed; F22 Raptor ada yg sadai tak? igt nk restore satu..


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on December 19, 2011, 12:28:05 pm
kaunter2 kecil pesuruhjaya sumpah biasanya ada dibuka di cawangan2 jpj (kat luar pejabat jpj)

tapi kalau buyer DAN seller hadir jpj, tak perlu ke p'jaya sumpah...sebab ic dan borang itu boleh disahkan oleh pegawai jpj itu sendiri (dengan syarat bawak ler ic tu...jangan jumpa sejuk gitu je)


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: lockheed on December 19, 2011, 12:32:34 pm
dah agak panjang mukasurat topik ni. aku tak pasti samada akan di trim atau kunci. untuk pengetahuan bersama (seblom kena kunci) ini ringkasannya setakat hari ni.

Download borang:
http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=16&Itemid=36&lang=ms
kalau tak boleh, masuk main page dulu i.e portal.jpj.gov.my pastu pegi ke:
Muat turun borang - Pelesenan Kenderaan - Tukar hakmilik

Isi borang:
TM AB -isi dan tandatangan. buyer dan seller kena lekatkan salinan ic depan belakang kat borang ni. pastu sign dan cap jari. pastu cop p'jaya sumpah.
TM 1 - isi dan tandatangan (buyer atau seller - mana2 satu lah yg akan hantar borang2 ni ke kaunter jpj)
Borang JPJ K3 - isi dan tandatangan. ada ruang untuk buyer dan seller.

Bawa borang2 tu, beserta:
1- geran asal
2- cover note insuran buyer, jika roadtax masih hidup. kalu roadtax dah mati tak yah cover note.
3- duit rm3

kalau tuan punya pembuka topik (bro ixiel) teragak, mungkin boleh di letakkan di post asal di page satu sebagai update, supaya tak tercari2 maklumat hingga banyak2 mukabuku surat...

tapi apapun, syarat dan peraturan yg terkini boleh lah rujuk selalu di jpj. ia tertakluk perubahan semasa, adanya.

wallahua'lam.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: gt40sol on December 19, 2011, 09:27:22 pm
dah agak panjang mukasurat topik ni. aku tak pasti samada akan di trim atau kunci. untuk pengetahuan bersama (seblom kena kunci) ini ringkasannya setakat hari ni.

Download borang:
http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=16&Itemid=36&lang=ms
kalau tak boleh, masuk main page dulu i.e portal.jpj.gov.my pastu pegi ke:
Muat turun borang - Pelesenan Kenderaan - Tukar hakmilik

Isi borang:
TM AB -isi dan tandatangan. buyer dan seller kena lekatkan salinan ic depan belakang kat borang ni. pastu sign dan cap jari. pastu cop p'jaya sumpah.
TM 1 - isi dan tandatangan (buyer atau seller - mana2 satu lah yg akan hantar borang2 ni ke kaunter jpj)
Borang JPJ K3 - isi dan tandatangan. ada ruang untuk buyer dan seller.

Bawa borang2 tu, beserta:
1- geran asal
2- cover note insuran buyer, jika roadtax masih hidup. kalu roadtax dah mati tak yah cover note.
3- duit rm3

kalau tuan punya pembuka topik (bro ixiel) teragak, mungkin boleh di letakkan di post asal di page satu sebagai update, supaya tak tercari2 maklumat hingga banyak2 mukabuku surat...

tapi apapun, syarat dan peraturan yg terkini boleh lah rujuk selalu di jpj. ia tertakluk perubahan semasa, adanya.

wallahua'lam.
summary yg cukup lengkap pada saya selaku seorang newbie.. thankss


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: NYAMUK on December 20, 2011, 03:46:11 pm
semalam ke jpj padang jawa settle tukar nama moto. confirm x yah puspakom, janji roadtax x mati lagi.

kejadian :

1. sampai jpj, g kaunter mintak borang tukar nama.
2. isi bahagian penjual n pembeli
3. amik nombor n tunggu giliran
4. smlm x sampai 10 minit siap.

:-kalau seller n buyer pergi sekali, ic pun x yah potostet dah. time kat kaunter, hulur borang + i/c 2-2 pihak dan geran asal je. settle.. buyer keluar senyum dapat moto, seller keluar takut2 sbb duit penuh dalam poket..  ;D


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: aHLengChai on December 21, 2011, 03:22:18 pm
ape lagi open tebel la mox.. hahaha   :laugh: :laugh:


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: pakutekan on December 21, 2011, 07:19:17 pm
err insuran boleh tukar name kpd owner baru ke owner baru kene beli insuran baru?


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: NYAMUK on December 22, 2011, 07:54:54 am
err insuran boleh tukar name kpd owner baru ke owner baru kene beli insuran baru?

boleh. selagi insurance x mati la. tp ada cas sikit.


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: adiena on December 22, 2011, 03:53:53 pm
semalam ke jpj padang jawa settle tukar nama moto. confirm x yah puspakom, janji roadtax x mati lagi.

kejadian :

1. sampai jpj, g kaunter mintak borang tukar nama.
2. isi bahagian penjual n pembeli
3. amik nombor n tunggu giliran
4. smlm x sampai 10 minit siap.

:-kalau seller n buyer pergi sekali, ic pun x yah potostet dah. time kat kaunter, hulur borang + i/c 2-2 pihak dan geran asal je. settle.. buyer keluar senyum dapat moto, seller keluar takut2 sbb duit penuh dalam poket..  ;D
macam mudah jer proses dia..jpj padang jawa dekat jer ngan tempat aku

yang aku terbelit2 dalam fikiran tentang cop2 sumpah tue sumer...


Title: Re: Apa proses nak tukar nama geran motor?
Post by: NYAMUK on December 22, 2011, 04:52:36 pm
macam mudah jer proses dia..jpj padang jawa dekat jer ngan tempat aku

yang aku terbelit2 dalam fikiran tentang cop2 sumpah tue sumer...

cop sumpah klu owne r@ buyer x dapat hadir sekali.. mmg mudah. madi bayar kat runner, baik buat sendiri je..


Add Our Banner

Blogger Gadgets

PayPal Donate Button

qiblalocator

quranexplorer.com